Rămâi conectat

Cultură Educație

ADR Centru: Finanțări nerambursabile pentru tineri, cercetători, întreprinderi și sectorul cultural și artistic

Sfarlea Ioana Raluca

Publicat

în

Centrul de informare Europe Direct Regiunea Centru anunță lansarea a trei mari programe de finațare ale Uniunii Europene, disponibile în perioada 2014-2020. Prin cele trei programe – Erasmus+, Orizont 2020 și Europa creativă – Uniunea investește în dezvoltarea tinerilor, a cercetătorilor și întreprinderilor inovative, dar și în evenimente culturale, artiști sau în proiecte culturale.

Programulul de cercetare și inovare al Uniunii Europene, Orizont 2020, cu un buget de 80 de miliarde EUR, vizează cercetătorii, universitățile și întreprinderile, inclusiv IMM-uri. Apelurile lansate în 11 decembrie 2013 reprezintă un total de 7,8 miliarde euro, finanțarea fiind orientată cu precădere către cei trei piloni fundamentali

• Excelență științifică: Circa 3 miliarde euro, inclusiv 1,7 miliarde pentru granturi ale Consiliului European al Cercetării pentru cercetătorii de renume și 800 de milioane pentru bursele Marie Skłodowska-Curie destinate tinerilor cercetători.

• Poziția de lider în sectorul industrial: 1,8 miliarde euro pentru sprijinirea poziției de lider în sectorul industrial al Europei în domenii precum TIC, nanotehnologiile, sistemele avansate de fabricație, robotică, biotehnologiile și spațiul.

• Provocările societale: 2,8 miliarde euro pentru proiecte inovatoare destinate celor șapte provocări societale din cadrul programului Orizont 2020, în ansamblu: sănătate; agricultură, sectorul maritim și bioeconomie; energie; transport; politici climatice, utilizarea eficientă a resurselor și materii prime; societăți reflexive; securitate.

Mai multe informații și documente utile găsiți la: http://ec.europa.eu/programmes/horizon2020/

Programul Erasmus+, noul program al UE pentru educație, formare, tineret și sport, își propune să sprijine tineri cu vârste între 13 și 30 de ani prin finanțarea mobilităților în scopuri educaționale. Peste 4 milioane de persoane vor beneficia de sprijin pentru a studia, pentru a urma cursuri de formare profesională, pentru a munci sau pentru a desfășura activități de voluntariat în străinătate. Între aceștia se vor număra 2 milioane de studenți din învățământul superior, 650.000 de ucenici și de elevi din învățământul profesional și peste 500.000 de tineri implicați în programe de schimb de experiență sau de voluntariat în străinătate.

Erasmus+ va oferi, de asemenea, finanțare pentru personalul din educație și formare, pentru lucrătorii din domeniul tineretului și pentru parteneriate între universități, colegii, școli, întreprinderi și organizații non-profit.

Prin program vor primi sprijin, peste 125.000 de instituții și organizații în vederea colaborării cu organizații similare din alte țări, în scopul inovării și modernizării practicilor de predare și activităților întreprinse în domeniul tineretului. De asemenea, prin Erasmus+, vor fi garantate împrumuturi de până la 12.000 Euro/an sau 18.000 euro/doi ani pentru studenții care doresc să urmeze un program de masterat într-o altă țară.

Programul Erasmus+ beneficiază de un buget de 14,7 miliarde euro în perioada 2014-2020, pentru a asigura faptul că tinerii și adulții dobândesc competențele de care au nevoie pentru a reuși în societatea de astăzi.

Cei care doresc să solicite finanțare în 2014 în cadrul programului Erasmus+ pot să înceapă deja pregătirea cererilor de grant. Pe site-ul Comisiei Europene a fost publicat în 12 decembrie 2013 un ghid care conține informații privind modalitățile de solicitare a finanțării, el adresându-se atât aplicanților (organizații care vor cere finanțare) cât și participanților (persoane care vor beneficia de program):

http://ec.europa.eu/programmes/erasmus-plus/documents/erasmus-plus-programme-guide_en.pdf

Mai multe informații și documente utile găsiți la: http://ec.europa.eu/programmes/erasmus-plus/index_en.htm

Programul „Europa creativă” acordă finanțare nerambursabilă organizațiilor din sectorul cultural și creativ. Persoanele fizice nu pot solicita granturi în mod direct. Ele ar trebui să contacteze organizațiile relevante, cum sunt asociațiile culturale, festivalurile, teatrele și distribuitorii de film care depun cereri, sau biroul lor național „Europa creativă”.

Programul „Europa creativă” va oferi finanțare pentru proiecte transnaționale care vor ajuta 250.000 de artiști și profesioniști din domeniul culturii să își prezinte realizările unui public nou, din străinătate. De asemenea, programul va finanța industria cinematografică europeană, sprijinind 2.000 de cinematografe și sute de filme. Autorii și editorii vor beneficia de sprijin pentru traducere și va continua finanțarea capitalelor europene ale culturii, dar și pentru alte inițiative.

Programul „Europa creativă”, care va avea un buget total de 1,46 miliarde euro în următorii șapte ani, va sprijini artiști, profesioniști din domeniul culturii și organizații culturale în domenii cum ar fi arta spectacolului, artele frumoase, editarea, filmele, televiziunea, muzica, jocurile video, artele interdisciplinare, patrimoniul și jocurile video, astfel încât aceștia să ajungă în alte țări și să își dezvolte competențele necesare în era digitală.

Prin sporirea vizibilității operelor culturale europene în alte țări, programul va promova, de asemenea, diversitatea culturală și lingvistică. În plus față de programele Cultura și MEDIA din perioada anterioară, „Europa creativă” va include o componentă transsectorială pentru a sprijini cooperarea în domeniul politicilor, măsuri transversale și un nou mecanism de garanție financiară, care va permite întreprinderilor mici și mijlocii din sectorul culturii și cel creativ să aibă acces la împrumuturi bancare în valoare totală de până la 750 de milioane euro. Acest mecanism va fi operațional începând cu anul 2016.

Pentru a consulta apelurile deja lansate în cadrul programului „Europa creativă” vă invităm să accesați: http://ec.europa.eu/culture/creative-europe/calls/index_en.htm

Mai multe informații și documente utile despre acest program: http://ec.europa.eu/culture/creative-europe/

Dacă doriți să fiți permanent informat cu privire la programele de finanțare disponibile vă puteți abona la buletinul informativ lunar al Centrului de informare Europe Direct Regiunea Centru: http://europedirect-adrcentru.us5.list-manage.com/subscribe?u=0e45f071cd50a5b08f21303c2&id=4ba61ea3ac sau puteți accesa pagina de internet a Centrului: www.europedirect-adrcentru.ro.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

Crăciunul, furat de criză? Alin Tomuș, sociolog: „Nimic din ceea ce contează cu adevărat pentru dvs. nu poate fi luat de lumea exterioară!”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Crăciunul, furat de criză? Alin Tomuș, sociolog: „Nimic din ceea ce contează cu adevărat pentru dvs. nu poate fi luat de lumea exterioară!” În prag de Sărbători, sociologul albaiulian Alin Tomuș a fost prezent la Unirea FM la o emisiune, realzată de Simona Lodroman, care și-a propus să răspundă la întrebările: Crăciunul a fost furat […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea