Rămâi conectat

Actualitate

ADR Centru: Comunitățile locale au primit sprijin prin proiectul ENESCOM

Publicat

în

Marți, 27 noiembrie 2012, ADR Centru a susținut, la Hotel Parc din Alba Iulia, conferința de presă finală din cadrul proiectului ENESCOM. Rezultatele acestui important proiect regional au fost prezentate mass media de către directorul general al Agenției, Simion Crețu.

Proiectul ENESCOM „Reţeaua Europeană a Centrelor de Informare în Scopul Promovării Sustenabilităţii Energetice şi a Reducerii Emisiilor de CO2 în rândul Comunităţilor Locale” a fost iniţiat de către Comunitatea Montană Unione Valle del Samoggia (Italia) şi şi-a propus să crescă rolul comunităţilor locale din Croaţia, Republica Cehă, Franţa, Grecia, Ungaria, Italia, Malta, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia, Spania şi Marea Britanie în diminuarea efectelor schimbărilor climatice.

Unul din instrumentele pe care Comisia Europeană le-a creat în sprijinul dezvoltării de politici în domeniul energiei, pentru autorităţile locale, este Convenţia Primarilor (Covenant of Mayors). Aceasta reprezintă un angajament al oraşelor şi localităţilor semnatare, prin care sprijină atingerea obiectivelor politicii energetice a Uniunii Europene în termeni de reducere a emisiilor de CO2 prin măsuri de promovare a eficienţei energetice, precum şi prin producerea şi utilizarea de energie curată.

Elit - Gustul Desăvârșit

Aderarea la această convenţie implică semnarea la Bruxelles a unei adeziuni prin care consiliul local, prin primarul localităţii, se angajează: să depăşească obiectivele stabilite de UE pentru anul 2020, prin reducerea emisiilor de CO2 cu cel puţin 20%; să prezinte un plan de acţiune în domeniul energiei durabile care să descrie modul în care vor fi atinse obiectivele de reducere a emisiilor de CO2 până în anul 2020, plan care va fi prezentat în termen de un an de la data semnării acordului; precum şi să prezinte un raport de implementare a planului de acţiune cel puţin o dată la doi ani după elaborarea acestuia, pentru evaluare, verificare şi monitorizare.

Prin intermediul ENESCOM au fost sprijinite să adere la Convenţia Primarilor 7 localităţi din Regiunea Centru: Cugir, Râşnov, Târgu Mureş, Săcele, Sfântu Gheorghe, Făgăraş şi Zlatna, acestea adăugându-se altor 8 oraşe şi comune din Regiunea Centru care au aderat a Convenţia primarilor: Aiud, Alba lulia, Avrig, Braşov, Sighişoara, Sântimbru, Berghin, Ighiu.

Cu sprijinul proiectului ENESCOM s-a furnizat consiliere şi sprijin celor 7 primării aderate pentru elaborarea Planurilor de Acţiune pentru Energie Durabilă. Astfel, patru din cele 7 primării vor reuşi să-şi transmită Planurile de Acţiune pentru Energie Durabilă la Oficiul pentru Convenţia Primarilor până la finalul lunii noiembrie 2012. Celelalte trei primării lucrează încă la aceste planuri şi sperăm ca până în martie anul viitor să fie finalizate. Aceste planuri de acţiune conţin măsuri şi proiecte concrete care vor duce la reducerea emisiilor de CO2 în aceste localităţi cu cel puţin 20% până în anul 2020.

Acţiunile pe care şi le propun acest localităţi constau în reabilitarea termică a clădirilor publice sau înlocuirea sistemelor de încălzire pentru a se obţine o eficienţă energetică crescută, producerea de energie din surse regenerabile, modernizarea sistemelor de iluminat public, realizarea de piste pentru biciclişti, modernizarea parcului auto cu vehicule hibrid sau cu consum redus de combustibil, etc.

Tot în cadrul ENESCOM au fost înfiinţate două birouri de informare pe tema energiei durabile. Aceste birouri au fost deschise în luna septembrie în localităţile Alba lulia şi Sfântu Gheorghe şi au organizat în cadrul proiectului ENESCOM mai multe evenimente cu caracter informativ şi educativ pentru cetăţeni, elevi, administraţia locală. Aceste evenimente au constat în:

– organizarea a două laboratoare domestice pentru cetăţeni unde publicul larg a obţinut informaţii despre metode prin care pot să-şi economisească consumul de energie în locuinţe, au fost distribuite chestionare prin care cei prezenţi şi-au testat cunoştinţele în domeniul eficienţei energetice şi impactului schimbărilor climatice

– a fost conceput un modul didactic pentru clasele V-VIII pe tema energiei durabile care a fost predat experimental în şase şcoli din regiune şi va fi pus la dispoziţia inspectoratelor şcolare pentru a fi preluat optional în şcoli. În acest sens au fost organizate şi două sesiuni de instruire cu profesorii şi şapte şcoli din regiune care vor fi pregătiţi să prezinte acest modul elevilor din şcolile lor.

– au fost organizate patru evenimente de promovarea a conceptului de energie durabilă, cu ocazia zilelor „Şcoala Altfel” la Grupul Şcolar de Chimie Industrială din Ocna Mureş, în cadrul zilelor oraşelor Covasna şi Cugir, şi cu ocaţia Târgului de Energii Regenerabile ALEA 2012

– au fost organizate trei seminarii pentru autorităţile locale din Regiune în cadrul cărora au fost prezentate tehnologii şi inovaţii în iluminatul public şi transportul urban care pot duce la reducerea consumului de energie, au fost prezentate bune practici ale altor autorităţi locale în implementarea Planurilor de Acţiune pentru Energie Durabilă.

Potrivit directorului ADR Centru, circa 600 de persoane au beneficiat în mod direct de informaţii şi consiliere pe tema energiei durabile ca urmare a acţiunilor realizate prin ENESCOM iar birourile de informare au colaborat şi vor colabora în continuare cu agenţiile locale ale energiei şi structuri similare înfiinţate în localităţile din regiunea noastră, pentru a-şi completa acţiunile şi a acoperi acele zone care nu dispun de astfel de servicii de informare.

Energia este un obiectiv prioritar al Comisiei Europene pentru perioada 2014-2020 atât la nivel de politici cât şi la nivel de alocare a finanţărilor. Prin aceste acţiuni se încearcă pregătirea, împreună cu primăriile din regiunea Centru, proiecte viabile pentru reducerea consumului de energie, eficientizarea energetică şi reducerea emisiilor de CO2. Ca urmare a eforturilor ADR Centru, Directoratul General pentru Energie al Comisiei Europene a propus Agenției să devină Coordonator Teritorial a Convenţiei Primarilor. Acordul de Colaborare cu DG ENER a fost semnat în luna iunie 2012.

Comisia Europeană recunoaşte entităţile care acţionează în calitate de Coordonatori Teritoriali ai Convenţiei ca fiind principalii săi aliaţi în transmiterea mesajului şi în creşterea impactului Convenţiei Primarilor. Coordonatorii Teritoriali au rolul de a oferi îndrumare strategică şi asistenţă tehnică municipalităţilor care deţin voinţa politică pentru a adera la Convenţia Primarilor dar cărora le lipsesc competenţele şi/ sau resursele necesare pentru a îndeplini criteriile de aderare, în special în ceea ce priveşte realizarea, adoptarea şi implementarea Planurilor de Acţiune pentru Energie Durabilă.

Prin acordul de parteneriat încheiat, Directoratul General pentru Energie recunoaşte public că ADR Centru este un actor major în cadrul Convenţiei Primarilor, în calitatea sa de Coordonator Teritorial al Convenţiei, pentru acordarea de sprijin autorităţile locale din Regiunea Centru. În această calitate se vor realiza atât acţiuni de informare şi diseminare a obiectivelor Convenţiei Primarilor pentru autorităţile publice locale din Regiunea Centru cât şi sprijin tehnic pentru elaborarea Planurilor de Acţiune pentru Energie Durabilă.

Proiectul ENESCOM, „European Network of information centres promoting Energy Sustainability and CO2 reduction among local COMmunities” – IEE/09/667/SI2.558230, este finanţat prin programul Intelligent Energy – Europe. Durata proiectului a fost de de 30 de luni, (Iunie 2010 – noiembrie 2012) iar bugetul total al proiectului este de 1.825.877 Euro, din care suma alocată ADR CENTRU este de 131.610 Euro.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Amenzi de MII de lei pentru graffiti pe clădiri sau garduri. Legea, adoptată de Parlament

Publicat

în

Amenzi de MII de lei pentru graffiti pe clădiri sau garduri. Legea, adoptată de Parlament

Un proiect de lege care prevede majorarea amenzilor pentru cei care vandalizează, a fost adoptat de Camera Deputaților. Dacă legea va fi promulgată, sancțiunile pot ajunge până la șase mii de lei. Deși, oriunde îți arunci ochii prin București vezi graffiti pe clădiri, în sectorul 1 al Capitalei Poliția locală a dat anul trecut doar trei amenzi.

Desenarea gardurilor și pereţilor unor clădiri reprezintă artă stradală doar dacă este făcută cu acordul proprietarilor. Altfel, este considerată vandalism și se pedepsește. Iar amenzile s-ar putea ridica, în curând, până la 6 mii de lei. Desenele nu pot fi făcute, în niciun caz, pe clădiri declarate monument istoric. Unii artiști sunt de părere, însă, că majorarea amenzilor nu îi va opri pe cei care vor să se exprime liber pe clădirile din București.

Robert Obert, artist urban: Cred că trebuie să existe cumva niște zone de compromis pe care să le negociem cu autoritățile. Nu mai bombardăm noi oamenii răi cu spray orașul, ne rezumăm la un loc de joacă. Așa poate funcționa, de ce nu.

Elit - Gustul Desăvârșit

Teodora Chiuș, jurnalist Digi24: În prezent amenzile pentru cei care fac graffitiuri pe clădiri sunt cuprinse între 100 și 500 lei, după ce legea va fi promulgată aceștia vor putea fi amendați cu sume între 3.000 și 6.000 lei.

– Cu amenzile nu cred că se rezolvă. Nu, pentru că sunt tinerii ăștia neastâmpărați, ei trebuie să se manifeste în felul ăsta.
– Consider că ar trebui să fie expuse în anumite locuri unde să se întâlnească toți artiștii ăștia talentați și să nu facă așa ceva, pentru că nu este plăcut ochiului.
– Mai mult de conștiință ține. În rest, amenda o plătești și faci iar prostii.
– Dacă nu aplici sancțiuni dure nu se îndreaptă lucrurile, iar noi ne facem că avem legi, dar nu avem finalitatea pentru ele.

Poliția locală din Sectorul 1 a dat anul trecut doar trei amenzi celor care au vandalizat clădiri, dar nu i-a putut obliga să și șteargă desenele făcute. Acum, dacă noua lege va fi aprobată, artiștii de ocazie vor primi amenzi majorate și vor avea la dispoziție 15 zile să curețe pereții sau gardurile pe care le-au vandalizat.

Sursa: digi24.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

FOTO| MÂNDRIA Sebeșului: Maria, eleva de ZECE CURAT la Matematică și Română, fără meditații

Publicat

în

MÂNDRIA Sebeșului: Maria, eleva de ZECE CURAT la Matematică și Română, fără meditații

Maria Hileagă, absolventă a Colegiului Național „Lucian Blaga” din Sebeș, a reușit performanța de a obține cea mai mare medie din municipiu la Bacalaureatul 2022, anume 9,93.

Tânăra a obținut zece curat la Română și Matematică, iar la proba scrisă la informatică a obținut nota 9,8, potrivit informațiilor furnizate de platforma bacalaureat.edu.ro.

Într-un interviu acordat ziarulunirea.ro, Maria a povestit despre parcursul său în cei patru ani de liceu până la examenul de Bacalaureat, precum și care sunt planurile sale de viitor, la facultate.

Elit - Gustul Desăvârșit

„Pentru mine subiectele de la Bacalaureat, în comparație cu subiectele din anii trecuți și cu ce am lucrat pentru a mă pregăti, au fost ușoare.

Deși inițial mi-am propus ca în momentul în care primesc subiectele să marchez exercițiile mai dificile, mi-am dat seama atât la proba de matematică, cât și la cea de informatică că nu am ce să marchez. Astfel, am reușit să rezolv subiectele de la început până la final, fără să întâmpin probleme.”, a transmis eleva, în legătură cu dificultatea întâmpinată la subiectele primite.

Mai mult, tânăra a relatat că a obținut această performață remarcabilă fără să apeleze la ore în particular, ea bazându-se pe informația primită în timpul școlii.

„Pot spune cu mare bucurie că nu am luat ore suplimentare la materiile pentru Bacalaureat. Cu ajutorul profesorilor de la școală, cu o mare voință, încredere și motivație am reușit să iau o astfel de notă. De multe ori a fost greu, mai ales că a fost nevoie să mă autoeduc, să îmi impun să fac anumite lucruri, în special în perioada pandemiei, în care am învățat la fel de mult ca și la școală. Am conștientizat că doar dacă îți dorești cu adevărat și muncești în fiecare zi pentru un vis, vei ajunge la el. Am muncit mult, încât uneori familia și prietenii îmi ziceau „Nu mai învăța atât!””

În prezent, Maria se pregătește pentru examenul de admitere la Facultatea de Informatică din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca unde, așa cum a transmis și tânăra absolventă, nu se ține cont de notele obținute la Bacalaureat.

În acest sens, ea a notat următoarele: „Am ales în urmă cu doi ani că vreau să merg pe informatică, iar în urmă cu un an am ales să mă pregătesc pentru admiterea la Facultatea de Informatică din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Din păcate admiterea la această facultate nu ține cont de Bacalaureat așa că a fost nevoie de o pregătire suplimentară pentru examenul de admitere pe care îl voi susține peste două săptămâni.”


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Asociația Pro Infrastructură: Doar 4 constructori lucrează serios, restul neserioși sau veniți „la furat”

Publicat

în

Asociația Pro Infrastructură: Doar 4 constructori lucrează serios, restul neserioși sau veniți „la furat”

În România există patru mari antreprenori care lucrează la proiecte mari de infrastructură şi sunt serioşi, afirmă, Ionuţ Ciurea reprezentantul Asociaţiei Pro Infrastructura. El vorbeşte despre alte două categorii care au relaţii contractuale cu statul pentru realizarea de infrastructură rutieră: cei care îşi onorează contractele în alte state, dar nu şi în România, şi alţii veniţi „la furat”, care încheie contracte de pe urma cărora vor să scoată bani, fără a executa lucrările, informează News.ro.

„La noi, în domeniul ăsta s-a întâlnit hoţul cu prostul. Pentru că sunt patru constructori serioşi în România – pe infrastructură mare, antreprenori mari, vorbesc, nu sunt contractori, pentru că mai sunt şi acolo – sunt patru feciori mari şi laţi. În România există doar patru companii constructoare mari, antreprenori generali mari care îşi respectă contractul. Câţiva sunt într-un grup select că mai inaugurează şi autostrăzi înainte de termen şi reuşesc pentru că au putere financiară fie aici, în România, fie mai ales în ţara mamă sau la nivel european, să pună bani de la ei, să facă autostrada şi după aceea să-şi recupereze banii din celebrele claim-uri, revendicări pe care le plăteşte tot România şi alea nu sunt decontate de la Bruxelles. Dar măcar fac autostrada”, a afirmat Ionuţ Ciurea într-o emisiune difuzată, sâmbătă, de Digi 24.

Ciurea a vorbit despre alte două categorii de firme implicate în relaţia cu statul în ceea ce priveşte construcţia de drumuri.

Elit - Gustul Desăvârșit

„Ceilalţi, care sunt neserioşi, în momentul în care s-au blocat în teren din diverse motive, birocratice sau că ţin lucrurile astea de ei – nu au putere financiară să finanţeze pe termen scurt, nu au motorină să-şi transporte pământul pe care să-l pună pe autostradă – în momentul ăla se blochează totul. Nici nu mai vorbesc de management, mai ales că sunt mulţi prezenţi în România care sunt prezenţi la nivel internaţional, dar la nivel internaţional fac treabă, la ei în ţară fac treabă. De ce? Pentru că sunt alte state, mai serioase decât statul român. Şi sunt alţii care sunt la furat, care în loc să facă treabă nu ştiu cum să tragă mai tare de contracte, de fiecare chichiţă, să vină aici să facă claim-uri, eventual să nu facă nimic”, a mai spus Ciurea.

El a adăugat că, în opinia sa, aceste din urmă firme plătesc mai mulţi avocaţi decât ingineri sau şoferi de basculantă.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare