Rămâi conectat

Actualitate

ADR Centru: Comunitățile locale au primit sprijin prin proiectul ENESCOM

Sfarlea Ioana Raluca

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Marți, 27 noiembrie 2012, ADR Centru a susținut, la Hotel Parc din Alba Iulia, conferința de presă finală din cadrul proiectului ENESCOM. Rezultatele acestui important proiect regional au fost prezentate mass media de către directorul general al Agenției, Simion Crețu.

Proiectul ENESCOM „Reţeaua Europeană a Centrelor de Informare în Scopul Promovării Sustenabilităţii Energetice şi a Reducerii Emisiilor de CO2 în rândul Comunităţilor Locale” a fost iniţiat de către Comunitatea Montană Unione Valle del Samoggia (Italia) şi şi-a propus să crescă rolul comunităţilor locale din Croaţia, Republica Cehă, Franţa, Grecia, Ungaria, Italia, Malta, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia, Spania şi Marea Britanie în diminuarea efectelor schimbărilor climatice.

Unul din instrumentele pe care Comisia Europeană le-a creat în sprijinul dezvoltării de politici în domeniul energiei, pentru autorităţile locale, este Convenţia Primarilor (Covenant of Mayors). Aceasta reprezintă un angajament al oraşelor şi localităţilor semnatare, prin care sprijină atingerea obiectivelor politicii energetice a Uniunii Europene în termeni de reducere a emisiilor de CO2 prin măsuri de promovare a eficienţei energetice, precum şi prin producerea şi utilizarea de energie curată.

Aderarea la această convenţie implică semnarea la Bruxelles a unei adeziuni prin care consiliul local, prin primarul localităţii, se angajează: să depăşească obiectivele stabilite de UE pentru anul 2020, prin reducerea emisiilor de CO2 cu cel puţin 20%; să prezinte un plan de acţiune în domeniul energiei durabile care să descrie modul în care vor fi atinse obiectivele de reducere a emisiilor de CO2 până în anul 2020, plan care va fi prezentat în termen de un an de la data semnării acordului; precum şi să prezinte un raport de implementare a planului de acţiune cel puţin o dată la doi ani după elaborarea acestuia, pentru evaluare, verificare şi monitorizare.

Prin intermediul ENESCOM au fost sprijinite să adere la Convenţia Primarilor 7 localităţi din Regiunea Centru: Cugir, Râşnov, Târgu Mureş, Săcele, Sfântu Gheorghe, Făgăraş şi Zlatna, acestea adăugându-se altor 8 oraşe şi comune din Regiunea Centru care au aderat a Convenţia primarilor: Aiud, Alba lulia, Avrig, Braşov, Sighişoara, Sântimbru, Berghin, Ighiu.

Cu sprijinul proiectului ENESCOM s-a furnizat consiliere şi sprijin celor 7 primării aderate pentru elaborarea Planurilor de Acţiune pentru Energie Durabilă. Astfel, patru din cele 7 primării vor reuşi să-şi transmită Planurile de Acţiune pentru Energie Durabilă la Oficiul pentru Convenţia Primarilor până la finalul lunii noiembrie 2012. Celelalte trei primării lucrează încă la aceste planuri şi sperăm ca până în martie anul viitor să fie finalizate. Aceste planuri de acţiune conţin măsuri şi proiecte concrete care vor duce la reducerea emisiilor de CO2 în aceste localităţi cu cel puţin 20% până în anul 2020.

Acţiunile pe care şi le propun acest localităţi constau în reabilitarea termică a clădirilor publice sau înlocuirea sistemelor de încălzire pentru a se obţine o eficienţă energetică crescută, producerea de energie din surse regenerabile, modernizarea sistemelor de iluminat public, realizarea de piste pentru biciclişti, modernizarea parcului auto cu vehicule hibrid sau cu consum redus de combustibil, etc.

Tot în cadrul ENESCOM au fost înfiinţate două birouri de informare pe tema energiei durabile. Aceste birouri au fost deschise în luna septembrie în localităţile Alba lulia şi Sfântu Gheorghe şi au organizat în cadrul proiectului ENESCOM mai multe evenimente cu caracter informativ şi educativ pentru cetăţeni, elevi, administraţia locală. Aceste evenimente au constat în:

– organizarea a două laboratoare domestice pentru cetăţeni unde publicul larg a obţinut informaţii despre metode prin care pot să-şi economisească consumul de energie în locuinţe, au fost distribuite chestionare prin care cei prezenţi şi-au testat cunoştinţele în domeniul eficienţei energetice şi impactului schimbărilor climatice

– a fost conceput un modul didactic pentru clasele V-VIII pe tema energiei durabile care a fost predat experimental în şase şcoli din regiune şi va fi pus la dispoziţia inspectoratelor şcolare pentru a fi preluat optional în şcoli. În acest sens au fost organizate şi două sesiuni de instruire cu profesorii şi şapte şcoli din regiune care vor fi pregătiţi să prezinte acest modul elevilor din şcolile lor.

– au fost organizate patru evenimente de promovarea a conceptului de energie durabilă, cu ocazia zilelor „Şcoala Altfel” la Grupul Şcolar de Chimie Industrială din Ocna Mureş, în cadrul zilelor oraşelor Covasna şi Cugir, şi cu ocaţia Târgului de Energii Regenerabile ALEA 2012

– au fost organizate trei seminarii pentru autorităţile locale din Regiune în cadrul cărora au fost prezentate tehnologii şi inovaţii în iluminatul public şi transportul urban care pot duce la reducerea consumului de energie, au fost prezentate bune practici ale altor autorităţi locale în implementarea Planurilor de Acţiune pentru Energie Durabilă.

Potrivit directorului ADR Centru, circa 600 de persoane au beneficiat în mod direct de informaţii şi consiliere pe tema energiei durabile ca urmare a acţiunilor realizate prin ENESCOM iar birourile de informare au colaborat şi vor colabora în continuare cu agenţiile locale ale energiei şi structuri similare înfiinţate în localităţile din regiunea noastră, pentru a-şi completa acţiunile şi a acoperi acele zone care nu dispun de astfel de servicii de informare.

Energia este un obiectiv prioritar al Comisiei Europene pentru perioada 2014-2020 atât la nivel de politici cât şi la nivel de alocare a finanţărilor. Prin aceste acţiuni se încearcă pregătirea, împreună cu primăriile din regiunea Centru, proiecte viabile pentru reducerea consumului de energie, eficientizarea energetică şi reducerea emisiilor de CO2. Ca urmare a eforturilor ADR Centru, Directoratul General pentru Energie al Comisiei Europene a propus Agenției să devină Coordonator Teritorial a Convenţiei Primarilor. Acordul de Colaborare cu DG ENER a fost semnat în luna iunie 2012.

Comisia Europeană recunoaşte entităţile care acţionează în calitate de Coordonatori Teritoriali ai Convenţiei ca fiind principalii săi aliaţi în transmiterea mesajului şi în creşterea impactului Convenţiei Primarilor. Coordonatorii Teritoriali au rolul de a oferi îndrumare strategică şi asistenţă tehnică municipalităţilor care deţin voinţa politică pentru a adera la Convenţia Primarilor dar cărora le lipsesc competenţele şi/ sau resursele necesare pentru a îndeplini criteriile de aderare, în special în ceea ce priveşte realizarea, adoptarea şi implementarea Planurilor de Acţiune pentru Energie Durabilă.

Prin acordul de parteneriat încheiat, Directoratul General pentru Energie recunoaşte public că ADR Centru este un actor major în cadrul Convenţiei Primarilor, în calitatea sa de Coordonator Teritorial al Convenţiei, pentru acordarea de sprijin autorităţile locale din Regiunea Centru. În această calitate se vor realiza atât acţiuni de informare şi diseminare a obiectivelor Convenţiei Primarilor pentru autorităţile publice locale din Regiunea Centru cât şi sprijin tehnic pentru elaborarea Planurilor de Acţiune pentru Energie Durabilă.

Proiectul ENESCOM, „European Network of information centres promoting Energy Sustainability and CO2 reduction among local COMmunities” – IEE/09/667/SI2.558230, este finanţat prin programul Intelligent Energy – Europe. Durata proiectului a fost de de 30 de luni, (Iunie 2010 – noiembrie 2012) iar bugetul total al proiectului este de 1.825.877 Euro, din care suma alocată ADR CENTRU este de 131.610 Euro.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

ADMITERE școli militare 2024: Sute de locuri disponibile pentru învățământul postliceal maiștri militari și subofițeri. Condiții de recrutare și calendar

Ziarul Unirea

Publicat

în

ADMITERE școli militare 2024: Sute de locuri disponibile pentru învățământul postliceal maiștri militari și subofițeri. Condiții de recrutare și calendar Centrul Militar Judeţean Alba, prin Biroul Informare Recrutare, desfășoară activități de recrutare a candidaților pentru admiterea în instituţiile militare de învăţământ postliceal. Citește și: FOTO: Povestea Mariei Cioruță, o femeie din Alba, mama a 4 […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea