Adevărul despre noua FORMULĂ de CALCUL a PENSIILOR. Casa de pensii a făcut anunțul
Adevărul despre noua FORMULĂ de CALCUL a PENSIEI Casa de pensii a făcut anunțul.
Anunțul momentului despre pensii. Daniel Baciu, preşedintele Casei Naţionale de Pensii vine cu precizări de ultimă oră referitoare la noua formulă de calcul. Totodată, el a explicat și problema referitoare la cumularea pensiei cu alte venituri realizate.
Citește și: Formula de CALCUL a pensiilor se va schimba. Se introduce un ”sistem de bonificare în calculul pensiilor”
ntr-un interviu acordat pentru Antena3, Daniel Baciu, preşedintele Casei Naţionale de Pensii a explica noua formulă de calcul al pensiilor. Totodată, el a subliniat faptul că din cauza întârzierii aprobării PNRR, în acest moment cele 5 milioane de dosare se afla în evaluare.
Acesta a mai adăugat că până acum se știa că PNRR-ul va fi aprobat în vară, iar având în vedere întârzierea acestuia, el speră ca acest proces să fie terminat la itmp.
„Este vorba de partea practică, strict tehnică și partea legislativă care trebuie practic la un moment dat să se îmbine și să reușim noi pe de altă parte să recalculăm cele aproximativ 5 milioane de dosare de pensii, dar trebuie în același timp să avem și actul normativ care să ne dea voie să facem acest lucru.
Noi aveam premisele că acest PNRR se va aproba din vară, dar faptul că a mers până în toamnă ar trebui un pic să ne recalculăm și să ne putem să ne pliem pe această situație de fapt și noi sperăm că până la urmă că noi vom reuși să terminăm acest proces de evaluare”, a spus Daniel Baciu.
Totodată, el a vorbit și despre sporurile cuprinse în Legea 263, unde Raluca Turcan a emis un ordin. Aceste drepturi ar urma să fie suplimentare față de legislație, iar potrivit acestuia, vor duce la o creștere a pensiilor.
Președintele CNPP a mai adăugat că sporurile nu sunt luate în calcul, fiind vorba despre ore seuplimentare, dar și alte sporuri specifice fiecărei ramuri de activitate
Ce stop are noua lege a pensiilor
„Sunt sporurile cuprinse în anexa 15 din Legea 263/2010. Există și aici un ordin de Ministru emis de doamna ministru Raluca Turcan în care practic avem această obligație ca aceste sporuri cu caracter permanent dar care s-a achitat contribuția de asigurări sociale. Noi să le reușim să le evidențiem să le introducem în programul informatic, astfel încât în momentul când avem și actul normativ aprobat să putem să dăm aceste drepturi care sunt practic niște drepturi suplimentare față de actuala legislație și va constitui și acest lucru la o creștere a pensiilor.
Pentru că practic sunt niște sporuri care nu sunt luate în calcul și mă refer în principal la acordul global care este principala formă de atribuire care a fost înainte de 1989, înainte de Revoluție, dar și la celelalte sporuri cu caracter nepermanent. Mă refer la prime, premii ore suplimentare, lucru sistematic pe timpul nopții și alte sporuri specifice fiecărei ramuri de activitate”, a spus Daniel Baciu, preşedintele Casei Naţionale de Pensii.
În ceea ce privește prevederile noii legi a pensiilor, potrivit acestuia, scopul îl reprezintă eliminarea unor astfel de inechități. Mai exact, sunt persoane care au ieșit la pensie pe legi diferite, primind astfel pensii diferite.
Totodată, el a adăugat că nu se taie de la alte persoane sau se adaugă la altele. Unele persoane vor rămâne plafonate, pe când altele vor ajunge la un alt nivel.
„Acesta este principalul scop al Legii Pensiilor eliminarea acestor inechități. Faptul că la intervale diferite de timp s-a ieșit la pensie pe legi diferite, pe legislații care aveau alte prevederi legale au ieșit cuantumuri ale pensiilor diferite. Noi trebuie să le dăm aceste cuantumuri, dar egalizarea nu înseamnă să tăiem de la unii și să punem la alții.
Cei care au acel nivel superior vor rămâne oricum plafonați urmând ca cei din urmă se ajungă la același nivel al pensiilor, în funcție de numărul de puncte realizate de fiecare beneficiar în parte”, a mai explicat Daniel Baciu, preşedintele Casei Naţionale de Pensii.
Adevărul despre pensia anticipată
Legat de pensia anticipată, șeful casei de pensii a precizat că există o Ordonanța care permite cumularea pensiei cu venituri realizate din mediul privat. Potrivit acestuia, actul normativ a fost deja adoptat și este în avizare externă.
El a mai adăugat că până acum acest lucru era total interzis, însă CNPP a considerat că dreptul la muncă pentru cei care pot face acest lucru este oportun.
„Este un act normativ pe care deja l-am adoptat, este în avizare externă, în sensul că toți beneficiarii noștri de pensie anticipată și pensia anticipată parțial pot să cumuleze aceste categorii de pensii din sistemul public cu venituri realizate din mediul privat.În momentul de față acest lucru era total interzis. Nu trebuia sau nu era permis să cumulezi această categorie de pensie cu alte venituri, dar noi am considerat că este oportun lucru aceasta și să dăm dreptul la muncă celor care pot să facă lucrul acesta și celor care doresc să facă lucrul acesta, dar numai în mediul privat.
Avem această Ordonanță care în momentul în care va primi toate avizele va intra pe ordinea de zi”, a mai spus Daniel Baciu, preşedintele Casei Naţionale de Pensii.
sursă: capital.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Tânăr de 20 de ani, din Ciugud, condamnat la închisoare cu suspendare, după ce a provocat un accident mortal: Victima, chiar tatăl său
Tânăr de 20 de ani, din Ciugud, condamnat la închisoare cu suspendare, după ce a provocat un accident mortal: Victima, chiar tatăl său Un tânăr în vârstă de 20 de ani din comuna Ciugud, care a provocat un accident rutier în urmă cu 2 ani, în urma căruia a decedat tatăl său, și-a aflat prima […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum o zi
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum o zi
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 3 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Curier Județeanacum 3 zile
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun