Rămâi conectat

Actualitate

Activitatea ADR Centru pentru planificarea şi programarea finanţărilor nerambursabile în perioada 2014 – 2020

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Încă din 2010, odată cu adoptarea Strategiei Europa 2020, continuând în 2011 cu trasarea bugetului pentru perioada 2014-2020 şi ulterior cu publicarea propunerilor de regulamente, Uniunea Europeană a demarat pregătirile pentru noua perioadă de programare 2014-2020. Pe parcursul anilor 2010 şi 2011, ADR Centru a elaborat la nivel regional o serie de analize şi studii care să sprijine procesul de planificare şi programare pentru perioada 2014-2020. În acelaşi timp, la sfârşitul anului 2011, s-a demarat procesul de elaborare al portofoliului de proiecte regional pentru următoarea perioadă de programare, iar în anul 2012 activitatea de planificare şi programare regională se va intensifica.
La nivel naţional, Ministerul Afacerilor Europene a lansat în data de 26 ianuarie, procesul de programare a fondurilor europene destinate unei dezvoltări inteligente, incluzive şi durabile în perioada 2014 – 2020. Cu ocazia acestui eveniment au fost prezentate principalele repere ale procesului de programare 2014-2020 şi un calendar indicativ pentru elaborarea documentelor de programare şi definirea cadrului instituţional. Astfel, în ce priveşte procesul de planificare şi programare pentru perioada 2014-2020 la nivel naţional, s-a decis să se elaboreze un Cadru Strategic de Dezvoltare al României (CSDR), care va defini viziunea cu privire la domeniile în care România ar trebui să investească cu prioritate, respectiv politica naţională de investiţii.
În ceea ce priveşte calendarul stabilit, s-a preconizat ca până la sfârşitul lunii aprilie să se stabilească cadrul partenerial şi să se demareze discuţiile cu ministerele. De asemenea, se doreşte ca până la sfârşitul lunii iulie să se elaboreze analize socio-economice şi cele privind disparităţile de dezvoltare, iar la sfârşitul lunii septembrie 2012 să fie definite nevoile de dezvoltare şi priorităţile strategice. Tot sfârşitul lunii septembrie este dat ca termen limită pentru stabilirea listei programelor operaţionale, pentru desemnarea instituţiilor cu rol de autorităţi de management şi pentru stabilirea planului de acţiune privind cadrul instituţional.


„Luând în considerare faptul că elaborarea documentelor naţionale de programare pentru perioada 2014 – 2020 a început, iar la întocmirea lor se ţine seama şi de planurile de dezvoltare regionale, sarcină care trebuie realizată de către agenţiile de dezvoltare, în cursul anilor 2010 şi 2011 ADR Centru a desfăşurat activităţi pregătitoare necesare elaborării acestui document regional. Astfel, Consiliul pentru Dezvoltare Regională Centru a aprobat, în anul 2010, cadrul de elaborare în parteneriat a Planului de Dezvoltare Regională al Regiunii de Dezvoltare Centru şi, în anul 2011, a aprobat constituirea Comitetului Regional de Planificare. În baza acestor hotărâri s-au constituit, anul trecut, grupurile de lucru judeţene, a căror primă întâlnire a avut loc în cursul lunii noiembrie 2011. De asemenea, s-a constituit şi Comitetul Regional de Planificare, care a avut o primă întâlnire în luna decembrie”, a declarat domnul Simion Creţu, director general ADR Centru.
Având în vedere nevoia de a realiza cât mai curând Planul Regional de Dezvoltare pentru perioada 2014-2020, ADR Centru a elaborat un calendar de activităţi în ce priveşte pregătirea documentelor de planificare şi programare la nivel regional pentru perioada 2014-2020. Concret, pe parcursul lunilor martie şi aprilie 2012 se doreşte identificarea şi constituirea grupurilor de lucru tematice la nivel regional, ulterior fiind programate întâlniri ale acestor grupuri de lucru, pentru discutarea şi completarea analizei socio-economice şi realizarea analizei SWOT regionale. Referitor la elaborarea portofoliului de proiecte regional, în cursul acestui an se vor realiza solicitări suplimentare de proiecte, iar în cursul lunilor aprilie şi mai se vor desfăşura întâlniri punctuale cu partenerii regionali pentru identificarea şi discutarea proiectelor. În ultimul trimestru al anului, în paralel cu stabilirea priorităţilor de dezvoltare regionale, portofoliul de proiecte va fi dezbătut în cadrul grupurilor de lucru şi în CDR Centru, pentru ca în cursul anului 2013 să se înceapă pregătirea proiectelor. (N.L.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

COD GALBEN de INUNDAȚII în Alba și alte zone din țară, până joi dimineața: Râurile vizate

Ziarul Unirea

Publicat

în

COD GALBEN de INUNDAȚII în Alba și alte zone din țară, până joi dimineața: Râurile vizate Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a emis miercuri 8 mai 2024, o avertizare cod galben de inundații în Alba, valabilă până joi dimineața, la ora 8:00. Sunt prognozate scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea