ACCIDENTUL AVIATIC DIN APUSENI: Procurorii au solicitat informații privind îndatoririle de serviciu ale angajaților cu atribuții în derularea operațiunilor de căutare/salvare
La 10 luni de la accidentul aviatic din Apuseni, în care pilotul Adrian Iovan şi studenta Aurelia Ion și-au pierdut viața, ancheta este departe de finalizare. Procurorii încă mai audiază martori și cer informații privind îndatoririle de serviciu ale angajaților cu atribuții în derularea operațiunilor de căutare/salvare.
”În continuarea cercetărilor privind accidentul aviatic produs la data de 20 ianuarie 2014, în Munții Apuseni, echipa de procurori a Secției parchetelor militare, desemnată cu efectuarea actelor de urmărire penală în cauză, a procedat, în perioada 27 octombrie — 7 noiembrie 2014, la audierea a 9 martori, reprezentând persoane din cadrul Școlii Superioare de Aviație Civilă, angajați ai ROMATSA și ai Ministerului Transporturilor. Astfel, au fost solicitate relații de la Ministerul Transporturilor și ROMATSA cu privire la îndatoririle de serviciu ale angajaților cu atribuții în derularea operațiunilor de căutare/salvare. În raport de datele rezultate din aceste activități, va fi readaptat și planul de anchetă în vederea soluționării cu celeritate a cauzei”, se arată într-un comunicat de presă transmis de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.
Reamintim că pilotul Adrian Iovan şi studenta Aurelia Ion şi-au pierdut viaţa în accidentul aviatic produs în 20 ianuarie, în Munţii Apuseni, într-o zonă accidentată, la peste 1.400 de metri altitudine, la graniţa dintre judeţele Cluj şi Alba. În accident au fost răniţi copilotul Răzvan Petrescu şi medicii Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Spitalul Elias, Cătălin Pivniceru de la Spitalul “Sfânta Maria” şi Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuş, judeţul Bihor.
Echipa medicală din avion mergea de la Bucureşti la Oradea, unde urma să preleveze ficatul de la un donator de peste 60 de ani care suferise un accident vascular cerebral.
Epava avionului şi victimele au fost găsite de trei localnici, după căutări care au durat aproximativ cinci ore şi la care au participat pompieri salvatori, jandarmi montani, poliţişti, salvamontişti, angajaţi ai Parcului Naţional Munţii Apuseni şi localnici.
Cercetările în dosarul accidentului din Apuseni sunt efectuate de procurorii militari din Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, după ce Parchetul Curţii de Apel Alba Iulia şi-a declinat competenţa, în 4 februarie, din cauză că trebuie audiate persoane din instituţii centrale ale statului cu atribuţii în gestionarea situaţiilor de urgenţă.
În 11 februarie, procurorii Secţiei Parchetelor Militare au dispus, prin ordonanţă, începerea urmăririi penale pentru ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă şi neglijenţă în serviciu.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Scutiri de impozit 2025: Facilități la vânzarea imobilelor moştenite sau a celor partajate după divorţ – proiect
Scutiri de impozit 2025: Facilități la vânzarea imobilelor moştenite sau a celor partajate după divorţ – proiect Moştenitorii care înstrăinează imobilele obţinute prin succesiune şi soţii care înstrăinează imobilele dobândite în timpul căsătoriei ar putea să nu mai plătească impozit, prevede o propunere legislativă depusă la Parlament. Propunerea legislativă vizează exceptarea de la plata impozitului […]
Când intră ALOCAȚIILE pentru copii și INDEMNIZAȚIILE în aprilie 2025: Banii, virați mai devreme în conturile bancare
Când intră ALOCAȚIILE pentru copii și INDEMNIZAȚIILE în aprilie 2025: Banii, virați mai devreme în conturile bancare Alocaţiile, indemnizaţiile şi ajutoarele sociale vor fi plătite anticipat în aprilie 2025, în aşa fel încât acestea să ajungă la beneficiari înaintea Sărbătorilor Pascale, a anunţat, joi, Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS), potrivit Agerpres. Astfel, […]