Accidentul aviatic din Apuseni| Dorel Sofica: Nu am cu ce să-mi învinovăţesc oamenii. Toate s-au făcut într-un timp firesc normal
Şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Alba, colonel Dorel Sofica, ofiţer care a coordonat mobilizarea în judeţul Alba a forţelor de intervenţie în căutarea avionului căzut în Munţii Apuseni, a spus astăzi că nu are cu ce să-şi învinovăţească oamenii pentru că în urma evaluării toate s-au făcut „într-un timp firesc normal”, iar toţi cei implicaţi „şi-au dorit salvarea”. Colonelul nu crede că în sistem a fost o problemă de comunicare şi este de părere că principalii factori care au dus la identificarea târzie a supravieţuitorilor au fost terenul accidentat, ceaţa densă şi întunericul. Dorel Sofica consideră că sistemul de intervenţii are nevoie de o dotare mai bună, o „dotare adecvată”, pentru asemenea situaţii.
„Nu am cu ce să-mi învinovăţesc oamenii, iar în evaluare nu am găsit niciun timp de pauza, toate s-au făcut într-un timp firesc normal. Toata lumea si-a dorit să ajungem şi să-i salvam în cel mai scurt timp” a spus colonelul Sofica, fiind prezent la o întâlnire a comitetului pentru situaţii de urgenţă, la Prefectura Alba.
Sofica a prezentat filmul evenimentelor din ziua accidentului aviatic şi activitatea ISU şi nu a avut nimic să-şi reproşeze spunând că „alertarea forţelor spre toate structurile s-a făcut din primele minute”, iar apoi s-a luat legătura direct şi în conferinţe cu doctorul Zamfir căruia i s-au explicat „facilităţile telefonului” şi cum poate să-şi descarce o aplicaţie care să ajute la identificarea coordonatelor locului în care se afla.
Chiar dacă nişte simpli cetăţeni i-au identificat pe supravieţuitori, Sofica a dat de înţeles că meritul este al tuturor, inclusiv al forţelor de intervenţie, identificarea fiind un proces în mai multe etape, la care toţi au pus umărul, „singura preocupare fiind o cursă contracronometru de a ajunge şi a salva vieţile celor ce solicitau sprijinul”, a spus acesta.
„Echipajele au ajuns cu câteva minute înainte de lăsarea întunericului, iar la limita judeţului Alba cu Cluj s-a constituit echipa de căutare, salvare care a venit din judeţele Alba, Cluj şi Bihor. Timpul de deplasare a fost diferit dar grupa operativă a ajuns la limita judeţului într-un timp scurt şi a desfăşurat o activitate de organizare împreună cu salvamont, medici, pompieri”, a mai spus colonelul care a trimis raportul instituţiilor abilitate, pe minute şi secunde, cu activităţile desfăşurate.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Tragedie de NEIMAGINAT: Un copil de 2 ani din Blaj a murit pentru că nu a fost trimis la timp la Sibiu pentru a fi operat
Tragedie de NEIMAGINAT: Un copil de 2 ani din Blaj a murit pentru că nu a fost trimis la timp la Sibiu pentru a fi operat Un copil de doi ani a murit după ce mai mulţi medici au refuzat să îl opereze. Băiețelul a primit un diagnostic de ocluzie intestinală, fără nicio analiză, și […]
Secțiune Articole Similare
-
Sport2 zile ago
Metalurgistul Cugir – ACSM Codlea 3-0 la „masa verde”
-
Actualitate22 de ore ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Opinii - Comentarii5 ore ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
12 noiembrie – triplă sărbătoare a Armatei Române: Ziua Cercetaşilor, Geodezilor militari și SMG
-
Opinii - Comentarii2 zile ago
13 noiembrie, Sfântul Ioan Gura de Aur, mare şi vestit luminator dascăl al lumii
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
În 11 noiembrie, creștinii ortodocși îl pomenesc pe Sfântul Mina, ocrotitorul celor păgubiţi