Rămâi conectat
Nicolae Ciucă - 2024

Ştirea zilei

Accident MORTAL din Alba, soluționat după 5 ani: Șoferul vinovat, condamnat la închisoare cu suspendare după ce a lovit cu mașina un bărbat și a plecat de la locul accidentului

Ziarul Unirea

Publicat

în

Accident MORTAL din Alba, soluționat după 5 ani: Șoferul vinovat, condamnat la închisoare cu suspendare după ce a lovit cu mașina un bărbat și a plecat de la locul accidentului

Un accident rutier mortal ce a avut loc în 2019 este soluționat în justiție după aproape 5 ani. Un bărbat din Bistra a fost condamnat la pedeapsa de 2 ani și 8 luni de închisoare cu suspendare. Constantin A. este judecat pentru ucidere din culpă și părăsirea locului accidentului.

Potrivit anchetei, în seara zilei de 7 octombrie 2019, în jurul orei 20.25, bărbatul a condus o autoutilitară, în care se mai afla un martor, pe DN75, pe sensul Arieșeni – Câmpeni. La km 58+750 m, în localitatea Fața, comuna Albac, cu viteza peste limita legală, stabilită prin expertiză la cel puțin 56 km/h, pe un sector de drum cu limită de 50 km/h, nu a observat o persoană de 55 de ani care se deplasa pe partea carosabilă la aproximativ 0,80 metri de acostament din direcția Câmpeni – Arieșeni, pe aceeași bandă de mers, lovindu-l cu partea dreaptă față a autoutilitarei, parbrizul de pe partea dreaptă și oglinda laterală dreapta. Victima a fost proiectată pe malul albiei râului Arieș, la o distanţă de aproximativ 3 metri faţă de acostament. Șoferul a părăsit locul faptei, neoprind la locul accidentului, deși a sesizat faptul că a lovit pe cineva.

Citește și: Palko Norbert, șoferul beat care a omorât trei tineri în accidentul rutier de la Sântimbru, CONDAMNAT la 5 ani de închisoare și daune morale de 800.000 de euro

Bărbatul a oprit într-o parcare la 124 de metri de zona accidentului, verificând partea din față a autoutilitarei, după care și-a continuat deplasarea către centrul comunei Albac, conducând ulterior până la domiciliu. Bărbatul rănit grav a decedat.

”După producerea accidentului, inculpatul a parcat autoutilitara în alt loc decât unde o parca în mod obişnuit, la cca 30 de metri de locuinţa sa, cu partea dreaptă faţă avariată în urma impactului, mascată în vegetaţie. Deși a susţinut la audieri că a auzit zgomot, dar nu a observat să fi lovit vreun obstacol. Ulterior, imediat după parcarea autoutilitarei, a urcat în autoturismul marca Opel, condus chiar de inculpat, însoţit de martorul (…) şi s-au deplasat la locul producerii evenimentului rutier.

Deoarece aici erau prezente echipaje de poliţie şi ambulanţă, acesta nu a oprit şi şi-a continuat deplasarea circa 50 de metri, apoi s-a întors şi din nou s-a deplasat spre casă, fiind oprit de către un echipaj de poliţie la circa 15 km de locul accidentului, în sens invers, respectiv în zona barajului Mihoieşti.

Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest marca Dragger, rezultatul fiind 0,00 mg/l alcool pur în aerul expirat, fiindu-i prelevată o mostră biologică de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei”, se precizează în dosar. În cazul victimei, examenul toxicologic efectuat a relevat alcoolemia de 1.80 grame la mie.

Pe timpul cercetărilor efectuate în faza de urmărire penală, acesta a dat declarație în cauză, a relatat modul în care s-a întâmplat fapta, învederând faptul că nu a văzut ce a lovit cu mașina și că ar fi oprit după 20 de metri, „dar din actele de la dosar ar rezulta o distanță de 124 m între zona accidentului și zona unde a oprit, a verificat autovehiculul și a plecat mai departe”.

„Conform concluziilor raportului de expertiză criminalistică, în condițiile date, inculpatul nu putea opri autovehiculul pe care îl conducea până la locul impactului, astfel că acesta nu putea evita producerea accidentului. Același expert menționează că inculpatul putea preveni accidentul dacă s-ar fi deplasat cu o viteză care să se încadreze în limita maximă admisă pe acel sector de drum și dacă ar fi adaptat viteza la condițiile de drum. (…) Din concluziile expertizelor de la dosar, reiese că inculpatul putea preveni producerea accidentului dacă ar fi adaptat practic spațiul frontal de vizibilitate”, se precizează în hotărâre.

Judecătorul a reținut, în final, o culpă de 80% în cazul victimei și de 20% în cazul șoferului, care avea la momentul respectiv 25 de ani. Instanța a acordat daune morale în valoare de 35.000 de euro către patru părți civile, sumă care va fi plătită de o firmă de asigurare. Hotărârea Judecătoriei Câmpeni a fost contestată la Curtea de Apel Alba Iulia, unde se va judeca începând cu data de 14 octombrie 2024.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

FOTO | Ultramaratonistul aiudean Polgar Levente a terminat Tor des Geants 2024, cel mai greu ultramaraton din lume: ”Este un adevărat uriaș, un mare exemplu”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Ultramaratonistul aiudean Polgar Levente a terminat Tor des Geants 2024, cel mai greu ultramaraton din lume: ”Este un adevărat uriaș, un mare exemplu” Levente Polgar, ultramaratonistul aiudean, a terminat Tor des Geants 2024, cel mai greu ultramaraton din lume, unde a alergat 330 de kilometri. Citește și: Înaintea unei noi încercări temerare, mesaj de încurajare […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea