Rămâi conectat
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Ştirea zilei

Abuz sau incompetenţă marca PNL la Săliştea? Viceprimarul demis nelegal a fost repus în funcţie, printr-o hotărâre judecătorească definitivă

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

PSD - Alegeri Parlamentare 2024
USR - Alegeri Parlamentare 2024

Viceprimarul demis nelegal a fost repus în funcţie, printr-o hotărâre judecătorească definitivă. Consiliul Local Săliştea trebuie să-i plătească salariul, retroactiv

Viceprimarul comunei Săliştea, Ioan Lucian Muntean, a fost schimbat din funcţie printr-o hotărâre de consiliu local care nu a respectat legea şi, în consecinţă, trebuie repus în drepturi – aceasta este sentinţa definitivă, pronunţată de Tribunalul Alba, după judecarea cauzei de contencios administrativ având ca obiect anularea actului emis de autoritatea publică locală amintită. Ioan Lucian Muntean, ales în ”epoca USL”, şi-a pierdut funcţia în data de 24 septembrie 2014, când partea PNL-istă a Consiliului Local Săliştea a decis că vrea să aibă viceprimarul său şi a votat schimbarea lui cu Gheorghe Mircea Linuţ (consilier local PNL).

Motiv pentru care, la judecarea procesului, avocatul său a susţinut că hotărârea adoptată de Consiliul Local Săliştea ”a avut la bază argumente politicianiste, iar nu în legătură cu modul în care reclamantul şi-a îndeplinit atribuţiile şi sarcinile ce-i revin potrivit legii” (n.r. deci nu pe criterii de incompetenţă).

Abuzul sau incompetenţa crasă, constatate şi sancţionate de instanţă

Din hotărârea instanţei putem concluziona că incompetenţi au fost chiar consilierii (8 la număr), care au decis că îl pot demite pe viceprimar prin vot deschis, dovedind că nu cunosc legea: ”Hotărârea nr. 48/2014, prin care reclamantul a fost schimbat din funcţia de viceprimar al comunei Săliştea şi a fost declarată vacantă funcţia de viceprimar, făcând parte din categoria hotărârilor individuale, cu privire la persoane, trebuia adoptată prin vot secret, neexistând nicio excepţie prevăzută de lege de la caracterul secret al votului, în situaţia schimbării din funcţie a viceprimarului.

facsimilCu alte cuvinte, în materia hotărârilor cu caracter individual, referitoare la persoane, caracterul deschis al votului trebuie prevăzut de lege, nicidecum prin hotărâre a Consiliului Local, dispoziţiile art. 45, alin. 5, teza a II-a, din Legea 215/2001 fiind lipsite de echivoc în acest sens.

Citeşte şi: PNL-istul Mihai Nicușor reținut de DNA pentru afaceri ”necurate” la Fabrica de Arme Cugir

În plus, nu trebuie făcută confuzie între caracterul votului deschis sau secret şi procedura de votare”, se arată în hotărârea pronunţată de Tribunalul Alba. În consecinţă, instanţa a dispus: ”Constatarea nulităţii Hotărârii nr. 48/24.09.2014, adoptată de pârâtul Consiliul Local al comunei Săliştea, prin care reclamantul a fost schimbat din funcţia de viceprimar al comunei Săliştea şi a fost declarată vacantă funcţia de viceprimar. Anularea Hotărârii nr. 49/24.09.2014, adoptată de pârâtul Consiliul Local al comunei Săliştea, prin care pârâtul Linuţ Gheorghe Mircea a fost ales în funcţia de viceprimar al comunei Săliştea, judeţul Alba. Dispunerea revenirii reclamantului în funcţia de viceprimar al comunei Săliştea, judeţul Alba”. Dar ”pedeapsa” pentru nedreptatea suferită de Ioan Lucian Muntean nu se opreşte aici, hotărârea instanţei având şi o latură financiară.

Cine plăteşte pentru deciziile politicianiste şi nelegale ale consilierilor PNL Săliştea?

Tribunalul Alba i-a dat câştig de cauză viceprimarului demis printr-o hotărâre de consiliu local nelegală şi în privinţa salariului. Astfel, instanţa a dispus: ”Obligarea pârâtei Unitatea Administrativ-Teritorială Comuna Săliştea, în numele şi pentru pârâtul Consiliul Local al comunei Săliştea, să-i plătească reclamantului drepturile băneşti cuvenite, reprezentând diferenţa dintre indemnizaţia de care a beneficiat ca viceprimar şi indemnizaţia de care a beneficiat în calitate de consilier local, începând cu data de 24.09.2014 şi până la revenirea pe post. Obligarea pârâtei Unitatea Administrativ-Teritorială Comuna Săliştea, în numele şi pentru pârâtul Consiliul Local al comunei Săliştea, să-i plătească reclamantului toate contribuţiile sociale lunare aferente, începând cu data de 24.09.2014 şi până la revenirea pe postul de viceprimar”.

De asemenea, Unitatea Administrativ-Teritorială Comuna Săliştea mai trebuie să-i plătească reclamantului sumele de 920 de lei şi 200 de lei, cu titlu de cheltuieli de judecată. Întrebarea este: cine va plăti, până la urmă, ”oalele sparte” de o administraţie care a adoptat o hotărâre nelegală pentru o ”reglare de conturi” politice? Consilierii locali care au dovedit că nu cunosc legea? Sau ”factura” va fi plătită din bugetul local, respectiv din buzunarul săliştenilor?

Corect şi moral ar fi să plătească cei care au adoptat hotărârea nelegală pentru că Aghiuţă, spiritul malefic care i-a îndemnat, nu credem că se va arăta!


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

La 2 noiembrie 1784: Izbucnea marea răscoală țărănească din Transilvania condusă de Horea, Cloșca și Crișan, cea mai importantă ridicare la luptă a populației românești din Evul Mediu

Ziarul Unirea

Publicat

în

La 2 noiembrie 1784: Izbucnea marea răscoală țărănească din Transilvania condusă de Horea, Cloșca și Crișan, cea mai importantă ridicare la luptă a populației românești din Evul Mediu Răscoala ţărănească din Transilvania din 1784, numită şi „Răscoala lui Horea, Cloşca şi Crişan”, a fost o importantă acţiune de revoltă a ţărănimii iobage împotriva constrângerilor feudale […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea