// ViewContent // Track key page views (ex: product page, landing page or article) fbq('track', 'ViewContent'); // Search // Track searches on your website (ex. product searches) fbq('track', 'Search');

PNL-istul Mihai Nicușor reținut de DNA pentru afaceri ”necurate” la Fabrica de Arme Cugir

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând cu data de 08 martie 2016, a inculpaților:

mihai nicusorMARIȘ CLAUDIA AURA, care susține că ar fi reprezentant al unei asociații nonprofit ce sprijină persoanele cu dizabilităţi, cu privire la săvârşirea infracţiunii de cumpărare de influență,

MIHAI NICUȘOR-MIRCEA, director comercial în cadrul C.N. ROMARM S.A., cu privire la săvârşirea infracţiunilor de:
– instigare la abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
– complicitate la cumpărare de influență.

În ordonanţele procurorilor se arată că, în cauză, există date şi probe care conturează următoarea stare de fapt:

Începând din luna noiembrie 2014, inculpata Mariș Claudia Aura și o altă persoană au derulat, prin intermediul a două societăți comerciale, dar și prin intermediul asociației al cărei reprezentat susține că ar fi inculpata, un circuit financiar prin care au vândut Societății Fabrica de Arme Cugir S.A. câteva mii de genți speciale (K4 şi K5), la suprapreț.

Concret, în perioada noiembrie 2014 – noiembrie 2015, fiecare din cele două societăți administrate în fapt de către cele două persoane a achiziționat gențile de la un producător, după care le-au vândut către asociația respectivă la un preț dublu (rata de profit obișnuită era de 53% – 54%, cu o singură excepție când a fost de 44%).

Mai departe, Asociația a vândut aceste genți către Societatea Fabrica de Arme Cugir S.A., cu un profit minim pentru sine, pe baza unor contracte încheiate fără a se organiza o procedură de licitație publică.

La data de 22 decembrie 2015, Fabrica de Arme Cugir S.A. a organizat o licitație având ca obiect achiziționarea acelorași tipuri de genți, asociația reprezentată de inculpată fiind clasată pe locul al treilea.

Din acel moment, inculpata Mariș Claudia Aura a demarat o adevărată ofensivă pentru a-l determina pe directorul general al Societății Fabrica de Arme Cugir S.A., să cumpere de la asociația respectivă, cel puțin 12.000 genți (ce fuseseră achiziționate de către societatea controlată de inculpată anterior organizării licitației).

Pe de-o parte, în perioada 21-22.01.2016, inculpata Mariș Claudia Aura s-a deplasat personal la Cugir unde a încercat în mod insistent și agresiv să-l determine pe director să cumpere gențile respective, fără a reuși acest lucru.

Ulterior, inculpata a contactat o persoană din conducerea fabricii de armament (denunțător în cauză) căreia i-a cerut insistent să-l determine pe director să fie de acord cu rezilierea imediată a contractului încheiat cu câștigătorul licitației și să achiziționeze de la asociația pe care o reprezenta gențile. Nici această intervenție nu condus la rezolvarea pe care o aștepta inculpata.

Pentru a asigura succesul demersului ei, inculpata i-a oferit, în luna decembrie, aceleiași persoane, o agendă în care se afla suma de 1.500 lei, dar a fost refuzată.

Pe de altă parte, inculpata, atât personal cât și prin intermediul altor persoane, a depus la sediul C.N. ROMARM S.A. mai multe documente care au avut ca urmare trimiterea unei echipe de control la Fabrica de Arme, pentru a verifica, printre altele, și modul în care s-au derulat procedura de licitație pentru achiziționarea genților, dar și contractul subsecvent.

La instigarea inculpatului Mihai Nicușor-Mircea, în calitate de director comercial în cadrul C.N. ROMARM S.A., aflat în relații de amiciție cu inculpata Mariș Claudia Aura, membrii echipei de control au întocmit un raport care a avut ca urmare demiterea directorului general.

În același context, la data de 07 martie 2016, inculpata Mariș Claudia Aura i-a oferit martorului denunțător suma de 3.000 lei, promițându-i totodată că, dacă va reuși să-l determine pe noul director al fabricii să permită achiziționarea celor 20.000 de genți de la Asociație, după ce va primi contravaloarea acestora, îi va mai remite o sumă de 6.000 lei.
În aceeași zi, s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante.

În cauză, se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane.

Inculpaților li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

La data de 08 martie 2016, inculpații Mariș Claudia Aura și Mihai Nicușor-Mircea urmează să fie prezentați Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Ioana SFÂRLEA

Redactor șef
Email: stiri@ziarulunirea.ro

15 Răspunsuri la PNL-istul Mihai Nicușor reținut de DNA pentru afaceri ”necurate” la Fabrica de Arme Cugir

 1. Ghinda 08.03.2016 la 18:46

  PNL-isti intra incet la racoare. Pe cand o curatenie de primavara si in randul membrilor marcanti ai PDL Alba?

 2. 1 08.03.2016 la 18:56

  Da, da… cei mai corecti oameni sunt PeNaListii ! Nu asta va promit ? Ca va curge lapte si miere daca vin ei la putere ?

 3. un salariat 08.03.2016 la 19:01

  A cam zbarcit-o in sfarsit dupa multi, multi ani de hotomaneala. Pe cand cumatrul Teo ?!

 4. Teiusanu 08.03.2016 la 19:40

  Eutanasiu urmeaza ….

 5. xyz 08.03.2016 la 20:47

  nu vi se pare ciudat ca aceasta cauza a fost instrumentata de DNA central Bucuresti si nu de Serviciul teritorial Alba al DNA?

  Astia de la DNA Alba nici nu stiu de ce isi mai primesc banii…..dorm in papuci si pe sub nasul lor se petrec tot soiul de minunatii pe care numai ei nu le vad.

  Pentru ca dorm cu ochii inchisi………

 6. pilu 08.03.2016 la 20:55

  Incep sa cada cuiburile PNL-iste. Pe cand Apa-CTTA, alt cuib ?

 7. Prostul satului 08.03.2016 la 23:00

  Pe cand hava cu pavelele sau dumitrel cu hategan cu oma grup

 8. NIK 08.03.2016 la 23:58

  Mai bine mai tirziu decit niciodata .DNA ar pute aprofunda un pic cercetarile si cu fosta ,,privatizare ,,de la fabrica de arme unde au fost partasi si lideri de sindicat care se pare cau luat functia pe viata …pe iei DNA.

 9. mariana 09.03.2016 la 7:31

  Poate il intreaba DNA si pe marele lider de sindicat, cu carnet pnl ce a povestit el cateva ore la el in birou cu stimata inculpata!!! Si cum se face ca imediat dupa a plecat la Bucuresti sa il puna director pe omul lor din Pnl?

 10. babadochia 09.03.2016 la 9:25

  Din pacate asta e o boala cronica in Romania in TOATE dar absolut TOATE partidele ! Odata ajunsi in pozitii de conducere toti liderii se cred mici “Dumnezei” si au impresia ca totul li se cuvine si totul se face la comanda lor ! Cat despre achizitiile publice si modul de incredintare NO COMENT !!!! Suntem ani lumina de realizarea transparentei cuvenite si a respectarii pricipiilor de concurenta corecta si de gestionarea cu responsabilitate a fondurilor publice ! Si astea pentru ca legiuitorul NU VREA !!!

 11. ilie de la uzina 09.03.2016 la 10:17

  intrebare: este cineva din sistemul adminsitrativ al statului roman, care sa nu fure?
  oare cat mai poate duce aceasta tara?
  mai avem resurse?
  mai este ceva de furat?
  ne intreptam spre sistemul falit grecesc?
  personal militez pentru privatizarea tuturor firmelor de stat, si inchiderea celor nerentabile.nu cred ca um cugir ar trebui sa mai existe.nu au resuit in 25 de ani sa scoata o arma la caliubru nato, dar reusescd mereu sa fure cate ceva de pe acolo.
  ps:noi cetatenii vom plati pentru aceste furturi.pentru fiecare director de la stat, pentru fiecarte pavela,sens giratoriu, beculet de craciun.
  daca nu credeti, aruncati o privire spre grecia.sau cipru.sau moldova ,sau ucraina.tarile corupte ajung in crize economice sistemice si de durata.

 12. pe bani statului uni fac ce vor? 09.03.2016 la 20:57

  IN ALBA -IULIA MAI AVEM ;DNA SI DACA DA CE FAC DOMNII?,mai au activitate ,MAI MERGA LA SERVICI?NU VEDEM REZULTATE ,POATE NU ISI IAU SALARILE?

 13. NIK 09.03.2016 la 23:51

  Buna intrebare !! nu cred ca DNA mai eczista in Alba .

 14. surda 10.03.2016 la 18:14

  Cine face niste verificari si la Companiile straine?Acestea prin cozile lor de topor ne subjuga neamul, nu mai existam ca natie in cativa ani.

 15. Cicero 11.03.2016 la 6:40

  Sunt angajati din exterior in cadrul fabricii de arme Cugir, oameni in structura de securitate, cu dosare penale pentru omor din culpa.Aprobate tot de sindicat.Inculpata prezenta in dosarul penal instrumentat de DNA, cand a venit la Cugir, a stat ore intregi in biroul lui neagu, liderul de sindicat spalator de teava.Oare ce or fi vorbit ? Nu dupa mult timp, s-a produs schimbarea directorului prin ordinul infractorului mihai nicusor !!!!