Rămâi conectat

Actualitate

Absențe ca pe bandă, în Parlament. Ce partid se află în topul chiulangiilor? Un fost premier al României conduce detașat

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Absențe ca pe bandă, în Parlament. Ce partid se află în topul chiulangiilor? Un fost premier al României conduce detașat

În primele cinci lui ale anului 2025, aleșii noștri, au adunat 190 de absențe. 67 de deputați au lipsit nemotivat din Parlament. Parlamentarilor AUR le revin cele mai multe absențe.

În primele cinci luni ale anului, 67 de deputați au lipsit nemotivat din Parlament, arată o statistică transmisă la cererea HotNews de către Camera Deputaților. În total, aceștia au adunat 190 de absențe. Cele mai multe dintre ele sunt ale fostului premier Victor Ponta. În plus, pentru fiecare absență, deputaților li se poate reține o parte din indemnizația lunară. Câți dintre ei au fost sancționați până acum, însă?

Prima sesiune parlamentară din actualul mandat s-a încheiat la finalul lunii iunie, iar în cele aproximativ șase luni de activitate, respectiv din 20 decembrie 2024, când și-au intrat în atribuții, mai mulți deputați au strâns zeci de absențe.

Și asta în contextul în care puteau să participe inclusiv online la ședințele Camerei Deputaților.

Camera Deputaților a transmis, la solicitarea HotNews, situația deputaților privind absențele nemotivate la lucrările parlamentare ale celor 330 de deputați. Statistica este realizată însă pe perioada ianuarie-mai 2025, fără prima lună de vară.

Citește și: Sondaj INSCOP – Intenţie vot alegeri parlamentare: AUR, în ascensiune fulminantă, conduce detaşat în preferinţele electoratului: Prăbușire a PSD-ului

Topul parlamentarilor chiulangii

Victor Ponta, ales pe listele PSD – 29 de absențe nemotivate

Fostul lider al social-democraților, fost premier și candidat la alegerile prezidențiale din 2025, când nu a reușit să ajungă în turul al doilea, Victor Ponta are cele mai multe absențe strânse în primele cinci luni de activitate parlamentară.

Pentru luna februarie Victor Ponta are două absențe, în martie trei, în aprilie 12 absențe și în mai tot 12, conform unui răspuns al Camerei Deputaților transmis la solicitarea HotNews.

Alexandru Popa, ales pe listele PNL – 11 absențe nemotivate

Deputatul liberal Alexandru Popa reprezintă județul Brăila în Parlament, acesta fiind al doilea său mandat.

Alexandru Popa a strâns în primele luni de activitate a noului Legislativ 11 absențe nemotivate: patru în luna februarie, cinci în martie și două în aprilie.

Silviu-Florin Oancea, ales pe listele AUR – 10 absențe nemotivate

Deputatul AUR de Ialomița, Silviu Oancea, a ajuns deputat în Parlament după alegerile din decembrie 2024. Asta deși, în 2023, George Simion anunța că i-a cerut demisia din funcția de lider al filialei AUR de la Ialomița, organizația din partid responsabilă de selectarea participanților din tabăra de la mare, unde o fată a acuzat că a fost violată, după cum a scris site-ul de investigații Snoop.ro.

Silviu Oancea este considerat și unul dintre apropiații președintelui AUR, George Simion. În luna mai, când Simion a anunțat că va contesta la CCR rezultatul alegerilor prezidențiale, Oancea a fost alături de el.

Deputatul AUR de Ialomița a avut șapte absențe în martie și trei în aprilie.

Petru-Bogdan Cojocaru, ales pe listele PSD – 8 absențe nemotivate

Social-democratul Petru-Bogdan Cojocaru este deputat de Iași, fiind și liderul PSD Iași. El se află la al doilea mandat de deputat în Parlamentul României. Primul mandat l-a avut în perioada 2016-2020.

Cojocaru a strâns în total, în primele cinci luni ale anului, opt absențe nemotivate: cinci în luna aprilie și trei în luna mai.

Diana Enache, aleasă pe listele AUR – 8 absențe nemotivate

Tot opt absențe nemotivate a strâns și deputata AUR de Bacău Diana Enache. Datele obținute de HotNews arată că deputata are o absență nemotivată în luna februarie, trei în martie și patru în aprilie.

Diana Enache este soția lui Mihai Enache, un lider important din AUR, cel care a și candidat, fără succes însă, la Primăria Capitalei în 2024, din partea partidului condus de George Simion.

Clasamentul continuă cu 11 deputați AUR

Lista deputaților care au strâns în primele cinci luni ale anului absențe nemotivate continuă cu Lidia Vadim Tudor (AUR) și Mihail Neamțu (AUR) – care au strâns câte șase absențe nemotivate.

Deputatul AUR Mihai-Bogdan Neagoescu are cinci absențe nemotivate, iar alți patrudeputați au câte patru absențe nemotivate:

  • Ariadna Elena Cîrligeanu (de la AUR, cea mai tânără deputată din actualul Parlament);
  • Robert Alecu (ales pe listele AUR, însă în prezent deputat neafiliat niciunui grup parlamentar);
  • Dan-Cătălin Aritmon (AUR);
  • Cosmin-Teodor Iosub (AUR).

În clasament urmează deputații cu câte trei absențe nemotivate:

  • Alexandru Bordian (AUR);
  • Dumitrina Mitrea (AUR);
  • Ionelia-Florența Priescu (AUR);
  • Petre Pușcașu (AUR);
  • Gheorghe-Valentin Răducea (POT);
  • Robert Sighiartău (PNL);

Lista completă a deputaților care au strâns absențe nemotivate în primele cinci luni ale anului:

14 deputați, sancționați pentru absențele nemotivate

Deputații care lipsesc de la ședințe fără un motiv întemeiat pot fi sancționați, începând cu 5 aprilie 2025, cu scăderea indemnizației lunare pe care o primesc cu 5%. Înainte de această dată, pentru fiecare absență nemotivată se putea scădea 1% din indemnizație.

„Neparticiparea la cel puţin o activitate parlamentară desfăşurată în cadrul programului de lucru, are drept consecinţă reţinerea a 1% (pentru perioada 1 ianuarie – 4 aprilie 2025), respectiv 5% (începând cu 5 aprilie 2025) din indemnizaţia lunară brută a deputatului, cu excepţia absenţelor motivate de drept sau la cerere, în condiţiile legale şi regulamentare. Potrivit art. 245 din Regulamentul Camerei Deputatilor, reţinerile din indemnizaţia lunară se aprobă de Biroul permanent al Camerei Deputaților”, scrie într-un răspuns al Camerei Deputaților transmis HotNews.

Indemnizația brută lunară pe care o încasează un deputat este 18.720 de lei. Asta înseamnă 10.951 de lei net. La această sumă se mai pot adăuga bani, dacă deputatul este șef de comisie parlamentară, de exemplu.

HotNews a întrebat și câți deputați au fost sancționați, însă statistica oferită este realizată doar pentru primele două luni din an, respectiv pentru perioada ianuarie-februarie 2025. Pentru perioada martie-mai procedura de aplicare a sancțiunilor cu scăderea indemnizației „se află în curs de desfășurare”, a transmis Camera Deputaților pentru HotNews.

Conform informațiilor HotNews, toți deputații care au înregistrat absențe în această perioadă urmează să fie sancționați cu scăderea indemnizației.

În acest interval, 14 deputați au fost sancționați pentru absențe nemotivate. În acea perioadă, sancțiunea pentru fiecare absență era reducerea cu 1% a indemnizației deputaților.

Actuala ministră de externe, printre cei vizați de sancțiuni

Alexandru Popa (PNL), care figurează în primele cinci luni din 2025 cu 11 absențe nemotivate, a fost sancționat pentru patru absențe din luna februarie. Practic, în această lună i-a scăzut cu 4% indemnizația lunară, de la 10.951 de lei la 10.513,04. O scădere de aproximativ 400 de lei.

Dacă sancțiunea ar fi fost și atunci cea din prezent, scăderea cu 5% pentru fiecare absență, deputatul liberal Alexandru Popa ar mai fi primit pentru luna februarie o indemnizație de 8.760 de lei, adică o scădere de 2.191.

Un alt deputat PNL, Robert Sighiartău, a fost sancționat cu 3% pentru cele trei absențe ale sale din luna februarie. Ioana Grosaru, reprezentanta minorității italiene din România, a fost sancționată pentru două absențe nemotivate din februarie.

Victor Ponta a fost de asemenea sancționat cu reducerea cu 2% a indemnizației pentru două absențe, în luna februarie.

Alți deputați sancționați pentru câte o singură absență nemotivată au mai fost:

  • actuala ministră de Externe, Oana Țoiu (USR, pentru o absență din luna februarie);
  • Robert Alecu (ales pe listele AUR, în prezent neafiliat)
  • George Becali (ales pe listele AUR, în prezent neafiliat);
  • Ciprian Ciubuc (S.O.S. România);
  • Diana Enache (AUR);
  • Adrian Mocanu (PNL);
  • Radu Marin Moisin (PNL);
  • Marilen Gabriel Pirtea (PNL);
  • Dorin Popa (POT);
  • Gigel Sorinel Știrbu (PNL)

Regulamentul prin care pot fi sancționați parlamentarii mai prevede și că se consideră absent motivat deputatul sau senatorul care:

– este membru al Guvernului;
– participă la activități stabilite prin decizia Birourilor permanente reunite ale celor două Camere sau a Biroului permanent al Camerei din care face parte ori la invitația Guvernului sau a Președintelui României;
– este în concediu medical;
– are aprobată motivarea absenței de către liderul de grup sau de către Biroul permanent, după caz.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

DEFINITIVAT 2025: Rezultatele finale indică o creştere cu 3,87% a numărului de candidaţi promovaţi

Ioana Oprean

Publicat

în

DEFINITIVAT 2025: Rezultatele finale indică o creştere cu 3,87% a numărului de candidaţi promovaţi Rezultatele finale ale examenului de definitivat 2025 indică o creştere cu 3,87% a numărului de candidaţi promovaţi după soluţionarea contestaţiilor. Concret, au promovat 69,24% dintre cadrele didactice care au susţinut examenul, iar 45 de candidaţi au obţinut nota maximă. În contrapartidă, […]

Citește mai mult

Actualitate

Ministerul Justiției își răsfață angajații cu locuințe de serviciu, la chirii derizorii, în „buricul târgului”

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Ministerul Justiției își răsfață angajații cu locuințe de serviciu, la chirii derizorii, în „buricul târgului” 81 de oameni, foști sau actuali angajați ai Ministerului Justiției, beneficiază de locuințe de serviciu, în centrul Bucureștiului, la chirii mult sub prețul pieței. În București, orașul în care nu găsești nimic de închiriat sub 250 de euro pe lună, […]

Citește mai mult

Actualitate

Nemulțumiți de măsurile de austeritate luate de Guvernul Bolojan, angajații din primării și din sectorul asistenței sociale vor face GREVĂ DE AVERTISMENT de două ore

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Nemulțumiți de măsurile de austeritate luate de Guvernul Bolojan, angajații din primării și din sectorul asistenței sociale vor face GREVĂ DE AVERTISMENT de două ore Miercuri, 23 iulie 2025, între orele 11:00 și 13:00, angajații din primării și din sectorul asistenței sociale vor declanșa o grevă de avertisment, urmând ca peste o săptămână să aibă […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea