Rămâi conectat

Actualitate

Abia adoptat,bugetul anului 2024, suferă modificări: Cine nu va mai primi cei 5% promiși dintre bugetari

Ziarul Unirea

Publicat

în

Abia adoptat,bugetul anului 2024, suferă modificări: Cine nu va mai primi cei 5% promiși dintre bugetari

Conform informațiilor, anumite sectoare nu vor beneficia de majorări în 2024 în comparație cu cele deja stabilite.

Acest lucru înseamnă că salariile nu vor fi indexate în concordanță cu inflația sau nu vor cunoaște o creștere de 5%, așa cum se întâmplă în cazul altor bugetari.

Astfel, învățământul nu va primi o majorare suplimentară de 5% peste creșterea inițială de 20% programată deja pentru salariile profesorilor. Casa Națională de Asigurări de Sănătate nu va primi 5% în plus, deoarece există deja o majorare a salariilor decisă în parlament, iar aceeași situație se aplică și la ANAF, conform surselor menționate.

Majorările salariale pentru profesori vor rămâne, astfel, la nivelul de 20%, iar cheltuielile vor fi înghețate în toate instituțiile publice, unde salariile nu pot fi majorate în absența unei reorganizări.

Legea bugetului pentru 2024 prevede o țintă de deficit de 5% din PIB, generând o gaură de 86,6 miliarde de lei în finanțele publice. Cu toate acestea, bugetul pentru anul viitor aduce alocări substanțiale pentru sectoarele cheie ale societății.

Guvernul lui Marcel Ciolacu propune o sumă de 57 de miliarde de lei pentru Educație, ceea ce reprezintă o creștere de 60% față de anul curent. Cu toate acestea, acești bani nu vor acoperi integral creșterile salariale promise profesorilor, care vor primi o majorare de doar 13% în ianuarie, diferența până la 20% urmând să fie acordată în iunie.

Ministerul Transporturilor va beneficia de un buget mai mare cu 6 miliarde de lei, ajungând astfel la peste 30 de miliarde de lei, pentru finanțarea proiectelor de infrastructură, inclusiv Autostrada Moldovei și Autostrada Sibiu-Pitești.

Citește și: Salariile tuturor bugetarilor, MAJORATE de la 1 ianuarie 2024 și noi măsuri de austeritate propuse de Guvern

În sectorul sănătății, bugetul va crește la aproape 19 miliarde de lei, o creștere de 5,7 miliarde, iar și Casa Națională de Asigurări de Sănătate va primi alocări suplimentare.

Alte modificări includ alocări mai mari pentru Ministerul Dezvoltării, Justiție, Finanțe și Afaceri Externe, în timp ce Ministerul Energiei va avea un buget mai mic cu aproape 37% în 2024.

Cu toate acestea, guvernul anunță înghețarea angajărilor în 2024, dar va majora indemnizațiile pentru funcționarii publici și demnitari. Bugetarii nu vor mai primi tichete sau bani pentru muncă suplimentară. Finanțele se bazează pe veniturile din contribuțiile de asigurări sociale, TVA, fondurile europene și impozitele pe salarii și venit pentru a asigura necesarul financiar al bugetului statului.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Insectele, animalele și păsările de pe stradă au nevoie de noi! La fel şi companionii necuvântători de acasă. Canicula afectează pe toată lumea

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Insectele, animalele și păsările de pe stradă au nevoie de noi! La fel şi companionii necuvântători de acasă. Canicula afectează pe toată lumea În timpul zilelor caniculare, este bine să ajutăm nu doar animalele din casă și curte ci și animalele din jurul gospodăriei noastre, dându-le apă. Temperaturile extreme afectează nu doar oamenii, ci și […]

Citește mai mult

Actualitate

Ministrul Sănătății, mesaj pentru medicii care iau șpagă: ”Va ajunge imediat la autorităţile din justiţie”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Ministrul Sănătății, mesaj pentru medicii care iau șpagă: ”Va ajunge imediat la autorităţile din justiţie” Ministrul Sănătăţii spune că în spitalele din România mai există încă medici care primesc șpagă în plic de la pacienţi. Alexandru Rogobete are şi un mesaj pentru colegii săi medici care primesc bani de la bolnavii pe care îi tratează […]

Citește mai mult

Actualitate

România, în recesiune economică. Radu Georgescu: ”Când crești taxele, scade consumul și economia. În perioade dificile economice trebuie să reduci taxele pentru a ajuta populația”

Ziarul Unirea

Publicat

în

România, în recesiune economică. Radu Georgescu: ”Când crești taxele, scade consumul și economia. În perioade dificile economice trebuie să reduci taxele pentru a ajuta populația” România este deja în recesiune economică, este de părere economistul Radu Georgescu. Acesta spune că atunci ”când crești taxele, scade consumul și economia, iar în perioade dificile economice trebuie să […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea