Rămâi conectat
Alba Music and Film Festival 2022

Curier Județean

A VIII-a Conferinţă Națională EuRoQuod se va desfășura în 15-16 octombrie, la Alba Iulia

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

În perioada 15-16 octombrie 2015, la Alba Iulia se va desfăşura a VIII-a Conferinţă naţională EuRoQuod organizată de Curtea de Apel Alba Iulia împreună cu Institutul Naţional al Magistraturii.

Reţeaua naţională de judecători-coordonatori în materia dreptului Uniunii Europene (EuRoQuod) este un proiect care a luat fiinţă la 20 septembrie 2012. Membrii EuRoQuod sunt judecători desemnaţi pe bază de voluntariat, care manifestă un interes deosebit pentru dreptul UE, sunt dornici să-şi îmbogăţească permanent cunoştinţele în domeniu şi să transmită colegilor din experienţa acumulată, fără a fi degrevaţi de o parte din celelalte atribuţii şi fără a beneficia de vreun avantaj salarial.

La conferinţa organizată la Alba Iulia participă judecători membrii ai reţelei EuRoQuod din întreaga ţară dar şi judecători de la Curtea de Apel Alba Iulia şi instanţele din circumscripţia teritorială ce cuprinde judeţele Alba, Sibiu şi Hunedoara iar invitat de onoare este d-na profesor dr. Camelia Toader, judecător, preşedinte de cameră la Curtea de Justiţiei a Uniunii Europene, desemnată din partea României.

Elit - Gustul Desăvârșit

D-l Horaţiu Răzvan Radu, subsecretar de stat, Agent al Guvernului României pentru Curtea de Justiţie a Uniunii Europene şi d-l Asztalos Csaba, preşedinte al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării şi formator I.N.M. vor susţine teme de interes în cadrul lucrărilor conferinţei.

Conferinţa va fi moderată de d-na dr.Gabriela Florescu, judecător la Curtea de Apel Bucureşti şi formator I.N.M., catedra de dreptul Uniunii Europene.

Despre EuRoQuod:

Proiectul EuRoQuod includea, într-o primă etapă, din motive logistice, numai câte un judecător de la fiecare Curte de Apel şi de la fiecare secţie a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Cu toate acestea, la apelul INM au răspuns mai mulţi judecători, de la toate nivelele de jurisdicţie, ceea ce corespunde de altfel obiectivului final urmărit, şi anume dezvoltarea unei reţele formate din câte un judecător-coordonator din fiecare instanţă din ţară, de la toate gradele de jurisdicţie, sau chiar din fiecare secţie, acolo unde necesităţile o impun.

Atribuţiile judecătorilor-coordonatori sunt, în principiu, următoarele:
–    de a oferi asistenţă colegilor din instanţă sau din raza teritorială a curţii de apel, la cerere, în scopul de a discerne cauzele în care este aplicabil dreptul UE de cele pur interne;
–    de a asista colegii cu referinţe bibliografice pe probleme specifice de drept UE;
–    de a îndruma colegii cu privire la regulile de redactare a unei cereri preliminare, care să conţină elementele indicate de către CJUE;
–    de a menţine legătura cu judecătorii-coordonatori din reţeaua naţională dar şi din reţele similare ale altor state membre ale Uniunii Europene;
–    de a menţine legătura cu coordonatorul central al Reţelei, formator cu normă întreagă în cadrul INM, specializat în dreptul Uniunii Europene, al cărui rol va fi acela de a asista judecătorii-coordonatori în toate aceste activităţi;
–    de a se menţine la curent cu jurisprudenţa CJUE, literatura relevantă, de a participa la sesiuni de formare, conferinţe şi alte asemenea evenimente;
–    de a evalua necesităţile concrete de formare ale colegilor şi a colabora cu INM în scopul alcătuirii unui plan de formare realist şi eficient în materiile relevante.

Prin urmare, principalul rol al reţelei EuRoQuod este de a contribui la formarea şi perfecţionarea judecătorilor din România în materia dreptului Uniunii Europene astfel încât să faciliteze interpretarea şi aplicarea dreptului Uniunii Europene atunci când este cazul în dosarele aflate pe rolul instanţelor judecătoreşti.

După intrarea în Uniunea Europeana, legislaţia românească trebuie să fie conformă cu legislaţia europeană consfinţită în tratate. Conform Constituţiei şi Tratatului de aderare la U.E. instanţa română este cea care va trebui să decidă dacă prevederile din legea română sunt conforme cu Tratatul şi celelalte reglementări U.E.. Pentru aceasta, atunci când este sesizată cu un caz în care este pusă în discuţie conformitatea legii române cu dreptul U.E., instanţa va trebui să pronunţe o soluţie în care se va sprijini pe interpretarea unei norme de drept U.E. Instanţa poate interpreta norma U.E. singură, pe baza propriei cercetări sau poate să considere că are nevoie de ajutorul de interpretare al Curtea de Justiţie a Uniunii Europene. În această situaţie, va suspenda judecata cauzei şi va adresa C.J.U.E. o întrebare preliminară, în care va solicita interpretarea normei respective, în contextul prevederilor naţionale analizate. Interpretarea dată de Curte normei în hotărârea preliminară pe care o va pronunţa va fi obligatorie pentru toate instanţele din U.E. dar soluţia pe fond în cazul de la care a pornit trimiterea va fi pronunţată de instanţa naţională.

Mai multe cazuri de interes pentru cetăţenii români au fost soluţionate în acest mod în ultimii ani, cele mai cunoscute, care au determinat şi modificarea legislaţiei naţionale declarată în instanţă  neconformă cu dreptul UE fiind cele privind taxa de primă înmatriculare, taxa de poluare, clauzele abuzive în contractele bancare, fiscalitate etc.
Până în prezent, conform datelor actualizate pe site-ul www.euroquod.ro au fost formulate 104 trimiteri preliminare de instanţele din România.

Curtea de Apel Alba Iulia şi instanţele din circumscripţia teritorială, din rândul cărora se remarcă Tribunalul Sibiu, au fost active în această problematică, fiind transmise către Curtea de Justiţie a Uniunii Europene 19 sesizări preliminare.

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, cu sediul la Luxemburg, asigură respectarea dreptului în interpretarea şi aplicarea tratatelor adoptate sub egida Uniunii Europene. (Z.U.)

Biroul de presă al Curții de Apel Alba Iulia


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Curier Județean

FOTO| Mai multe persoane surprinse pe camere aruncând gunoaie într-un loc nepermis, la Aiud: Patru dintre ei, identificați și amendați de polițiștii locali

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

FOTO| Mai multe persoane surprinse pe camere aruncând gunoaie într-un loc nepermis, la Aiud: Patru dintre ei, identificați și amendați de polițiștii locali

În perioada 1 – 14 august 2022, în urma verificării imaginilor surprinse de camerele video de supraveghere amplasate pe strada Abrudului, Poliția Locală Aiud a constatat depozitarea repetată și ilegală de deșeuri într-un loc nepermis.

Pe imaginile postate pe facebook de primăie se observă cum, în zile diferite, cetățenii respectivi își golesc autoturismele de saci plini cu deșeuri, depozitându-i ilegal pe domeniul public. Unul dintre aceștia a repetat fapta de 5 ori în cele 14 zile monitorizate.

Patru dintre cei șase cetățeni au fost identificați și sancționați cu amendă contravențională în valoare de 1000 lei. Ceilalți doi sunt în curs de identificare.

Elit - Gustul Desăvârșit

„Ne dorim un oraș curat, avem legea de partea noastră și peste 40 de camere video care ne ajută să aplicăm prevederile legale. Toți cei care vor depozita ilegal deșeuri în municipiul Aiud vor suporta consecințele legale”, au transmis reprezentanții primăriei Aiud.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

ASTĂZI| Prima zi de Alba Iulia Music & Film Festival 2022: Deschiderea oficială, concert Corina Chiriac. PROGRAMUL zilei de vineri

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

ASTĂZI| Prima zi de Alba Iulia Music & Film Festival 2022: Deschiderea oficială, concert Corina Chiriac. PROGRAMUL zilei de vineri

Alba Iulia Music & Film Festival 2022 debutează astăzi, în prim-planul manifestărilor aflându-se deschiderea oficială a manifestărilor și concertul Corinei Chiriac.

CITEȘTE ȘI: 19-21 august 2022| PROGRAMUL Alba Iulia Music & Film Festival: Filme, concerte live și invitați de marcă, în Cetatea Alba Carolina

Comedia Cel mai bun șef, care a strâns șase premii Goya anul trecut, și doamna muzicii românești, Corina Chiriac, vor deschide festivalul, care va pendula, de la început până la sfârșit, între umor și dramă.

VINERI 19 AUGUST

Elit - Gustul Desăvârșit

Piața Cetății
20:00-Deschiderea oficială a festivalului: concert Corina Chiriac

21:00– FILM: Cel mai tare șef (The Good Boss), 2021, Spania, regia: Fernando León de Arano/ 1h 56

Piața Vestică
21:00– FILM: Nunți, botezuri, înmormântări, 2022, România, regia: Alexandru Lustig / 2h1min.

Esplanada Obeliscului
20:45– FILM: Capra cu trei iezi, 2022, România, regia: Victor Canache / 1h 23min.

Grădina Cetății
21:00– FILM: Insula, 2021, România, regia: Anca Damian/ 1h 24min.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

Zilele Sebeșului 2022: Gimnastele Flavia Sentea și Sara Maria Dan vor fi premiate și vor evolua în fața publicului

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Zilele Sebeșului 2022: Gimnastele Flavia Sentea și Sara Maria Dan vor fi premiate și vor evolua în fața publicului

Cu prilejul Zilelor Municipiului Sebeș din acest an, primarul Dorin Nistor va oferi premii unor sportivi ai orașului care au excelat în sporturi frumoase, prin muncă, perseverență și încredere: gimnastele Flavia Sebastiana Sentea și Sara Maria Dan, tânăra jucătoare de tenis Giulia Pienariu și ciclistul Roberto Burța.

CITEȘTE ȘI: 18 – 21 AUGUST 2022: PROGRAMUL evenimentelor pentru Zilele Municipiului Sebeș

Gimnasta Flavia Sebastiana Sentea

Născută la Sebeș, în 12 februarie 1999, Flavia a copilărit la Petrești, iar la numai 4 ani a fost îndrumată de părinți spre Deva, unde a pășit cu succes la „școala campioanelor”. Multiplă campioană națională și mondială, medaliată cu argint la Campionatul Mondial de Gimnastică Aerobică din Portugalia și din Azerbaidjan, Flavia Sentea se întoarce acasă cu mândrie, după fiecare competiție. Are o colecție de medalii impresionantă, un zâmbet cald, iar visul său este să ofere tot ce are mai bun oamenilor acestor locuri. La ceas de retragere, Flavia se întoarce acasă pentru a sărbători alături de noi Zilele Sebeșului.

Elit - Gustul Desăvârșit

Gimnasta și balerina Sara Maria Dan

Are 9 ani și este elevă a Școlii Gimnaziale nr. 2 din Sebeș. Sara a descoperit tainele baletului la vârsta de 6 ani. A urmat cursuri de gimnastică artistică la Liceul Sportiv Cetate Deva, dar pandemia de Coronavirus a determinat-o să se îndrepte cu grație spre balet, actualmente pregătindu-se la Sibiu.

Tenismena Giulia Pienariu

Are 13 ani, dar joacă la grupa de vârstă de 14 ani. Giulia este ambiția întruchipată. Acum este legitimată la Tenis Club Dura din Sebeș și este cu siguranță o speranță a tenisului de câmp. În clasamentul Federației Române de Tenis se află în primii 50 de sportivi! Giulia evoluează și în campionatele de Tenis Europene din Italia, Anglia și Austria reprezentând lotul României. Recent a câștigat și Cupa Universității „1 Decembrie 1918″ Alba Iulia.

Ciclistul Burță Roberto

Roberto Burța sau Peque cum îi spune toată lumea, este probabil unul din cei mai promițători mountain bikeri români ai momentului. În aceste zile se află în Germania, unde participă la Campionatele Europene, căci face parte din echipa națională de ciclism a României. Recent a cucerit locul al doilea la Campionatele de Cross Country Olimpic – categoria Tineret. Roberto practică ciclismului de la vârsta de 10 ani, pasiune care i-a fost încurajată de părinții săi. Actualmente face parte din echipa CSU Scott Tg. Mureș, alături de care a reușit să câștige titlul de vicecampion național la categoria Elite.

Gimnastele Flavia Sentea și Sara Maria Dan vor evolua în fața publicului pe scena din Parcul Arini, sâmbătă, 20 august 2022, începând cu ora 18.30.

Organizatorii evenimentului sunt: Primăria Municipiului Sebeș, Consiliul Local al Municipiului Sebeș, Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș și SPAP Sebeș.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare