A început prima probă a examenului de bacalaureat. Vezi ce subiecte au fost şi părerea elevilor examinaţi din Alba Iulia
Astăzi cu începere de la ora 9.00 elevii din anii terminali au susţinut prima probă a examenului de bacalaureat, evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală la limba şi literatura română (proba A). La această probă s-a verificat capacitatea de a înţelege un text la prima vedere, literar sau non-literar, de a exprima şi argumenta un punct de vedere, de a-şi organiza discursul, de a se adapta la situaţia de comunicare şi de a utiliza limba literară. Elevii trebuie să ateste că pot identifica şi prezenta elementele unei comunicări (emiţător, receptor, mesaj, cod, canal, context) şi funcţiile acestora, dar mai ales că pot vorbi onest, liber, pornind de la un text la prima vedere.
După ce au intrat în sălile de examinare elevii au lăsat la masa examinatorului actul de identitate şi au extras un subiect. Elevii au avut la dispoziţie aproximativ 20 de minute pentru a pregăti subiectul, timp în care colegii lor răspundeau. După ce au citit textul şi întrebările în faţa profesorilor examinatori au răspuns pe rând la fiecare din cele 4 cerinţe. După cum ne-au relatat elevii, la prima întrebare au avut de identificat în special care este emiţătorul şi care este receptorul textului. A doua cerinţă a fost de identificare a stilului textului printre care cele mai des întâlnite au fost: stilul ştiinţific, oficial, juridico-administrativ, publicistic, beletristic, narativ, descriptiv sau argumentativ. A treia cerinţă a fost de identificare a celor mai importante idei din text, argumente fapte sau opinii. La ultimul punct elevii au trebuit să vorbească liber, să îşi spună părerea lor despre textul anterior citit.
După cum ne-au relatat elevi de la Colegiul Naţional „Horea Cloşca şi Crişan”, Liceul „Dorin Pavel”, Colegiul Tehnic „Alexandru Domşa” şi Liceul de Arte din Alba Iulia această probă nu a pus probleme şi profesorii examinatori din cadrul instituţiei de învăţământ nu au avut intenţia de a-i încurca. Precizăm faptul că profesorii care au examinat nu au predat elevilor în clasă, la liceu.
În urma susţinerii acestei probe, absolvenţii nu vor primi note, ci un certificat care atestă capacitatea lor de a utiliza limba română: utilizator mediu, avansat sau experimentat.
Prima sesiune a bacalaureatului, evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română se desfăşoară până pe 12 iunie, potrivit calendarului de desfăşurare a examenului aprobat de Ministerul Educaţiei Naţionale.
Din judeţul Alba s-au înscris 3.408 pentru a susţine acest examen dintre care 2.495 sunt în clasa a 12-a. S-au înscris 570 persoane care au terminat liceul anii trecuţi. Metodologia de organizare prevede că absolvenţii promoţiilor anterioare anului 2011 vor susţine examenul de bacalaureat în conformitate cu programele şcolare aprobate în 2011. La bacalaureat 2013 vor participa 343 elevi care provin de la şcolile profesionale sau cu regim de seral.
Regulamentul de organizare al examenului prevede că elevii nu au voie să intre în sală cu niciun fel de lucrări, de la manuale până la dicţionare de care s-ar putea ajuta la examen.
Examenul se va organiza, la fel ca şi în ceilalţi ani, în trei tipuri de centre de examen: licee – in care se organizează probele orale, centrele de examen unde se organizează probele scrise şi centrele zonale de evaluare unde se dă proba E, la alegere a profilului.
Potrivit metodologiei, elevii pot avea subiecte diferite în funcţie de profilul terminat, iar sălile unde vor fi examinaţi şi unde se vor corecta lucrările vor fi supravegheate video.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
VIDEO | Taxe, impozite și amenzi în municipiul Alba Iulia: Consiliul Local a decis nivelurile impuse pentru anul 2025
VIDEO | Taxe, impozite și amenzi în municipiul Alba Iulia: Consiliul Local a decis nivelurile impuse pentru anul 2025 Consiliul Local al Municipiului Alba Iulia a fost convocat luni, 23 decembrie 2024, în ședință ordinară începând cu ora 13:00. Pe ordinea de zi s-a aflat și Proiectul de Hotărâre privind aprobarea nivelurilor pentru valorile impozabile, […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum 2 zile
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum 10 ore
MESAJE de Mos CRACIUN 2024 hazlii. Idei de SMS-uri, URĂRI şi FELICITĂRI amuzante pe care le puteți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 4 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana