A fost inaugurat oficial RMN-ul de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba
Astăzi, 6 noiembrie 2012, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba, în prezenţa preşedintelui Consiliului Judeţean Alba, Ion Dumitrel, a primarului municipiului Alba Iulia, Mircea Hava şi a cadrelor medicale a fost inaugurat oficial aparatul RMN, pus recent în funcţiune.
Aşa după cum a declarat managerul spitalului Nicoleta Coşarcă, aparatul a costat 4.264.921 de lei, a fost achiziţionat de spital printr-un credit furnizor garantat de Consiliul Judeţean Alba şi urmează a fi achitat în 76 de rate lunare. RMN-ul (model 2011 – produs 2012) va fi utilizat de pacienţii internaţi la Neurologie, Neurochirurgie şi Oncologie.
“Pacienţii pot apela cu toată încrederea la serviciile noastre. Procedura este bilet de trimitere de la medicul specialist, vizat de Casa de Asigurări de Sănătate, iar programările se fac la cabinet. Avem un buget suficient, cel puţin în primele două luni nu vom fi puşi în situaţia de a anunţa că nu mai avem fonduri”, a declarat managerul Spitalului, Nicoleta Coşarcă.
Pacienţii asiguraţi şi cei internaţi vor beneficia gratuit de serviciile aparatului RMN, iar cei care nu pot să aştepte programarea de pe lista de aşteptare vor putea beneficia de examenul RMN contra cost.
Directoarea spitalului a ţinut să mai precizeze că ratele lunare ale RMN-ului vor putea fi achitate din veniturile proprii ale spitalului, iar dacă se va depăşi targhetul propus va exista şi varianta rambursării anticipate.
Medicul şef de la compartimentul RMN, Dan Silviu Crainic, a explicat că la RMN ajung în general bolnavii ale căror leziuni nu sunt depistate în urma investigaţiilor cu computerul tomograf.
„Investigaţiile RMN se fac în cazurile în care computerul tomograf nu ne aduce informaţiile necesare pentru diagnostic. Nu este un apararat de urgență, pentru asta avem computerul tomograf, acesta este un aparat folosit pentru examinări în cazul în care diagnosticul nu poate fi dat doar pe baza tomografului. De exemplu, în herniile discale, afecțiunile coloanei, prima selecție este Rezonanța Magnetică. Se poate folosi pentru tumori cerebrale, genunchi, articulații, picior, pelvis, dar și pentru abdomen și stomac în cazul unor adenopatii, pentru umăr sau cot. Examinările sunt mai lungi decât la computerul tomograf. O examinare RMN durează de la 15 minute până la o oră, depinde de complexitatea investigaţiei dar şi de răbdarea pacientului, deoarece spaţiul este destul de îngust şi unii pacienţi nu pot suporta examinarea”, a declarat Dan Silviu Crainic.
Aparatul RMN este deservit de medicii Dan Silviu Crainic, Eugenia Paraschiva Loiş şi Călin Crişan.
Preşedintele Consiliului Judeţean Ion Dumitrel a ţinut să precizeze că va spirjini spitalul în continuare în ceea ce priveşte modernizarea şi perfecţionarea acestuia, declarând că în anul 2013 va aloca o sumă de cel puţin 100 de miliarde de lei vechi.
„Am reuşit să investim bani frumoşi în anul 2012. Vom continua investițiile și în anul viitor. RMN-ul în sfârșit îl avem, am spus și în vară că planurile noastre sunt acelea de a investi în primul rând în sănătate, resursa umană și infrastructură. Avem multe de rezolvat, trebuie adus aici și ambulatoriul, trebuie extinsă şi modernizată și urgența, va trebui să găsim obligatoriu o soluție pentru secția de psihiatrie. Începem deja să mișcăm lucrurile, după cum știți am cumpărat și spațiul Proiect Alba iar asta ne va ajuta. Va trebui să continuăm dotările, și la contagioase, și pshihiatrie și la recuperări trebuie să le găsim un loc pentru că acolo lângă Catedrală, tot ce înseamnă spaţii puse la dispoziţie pentru sănătate vor trebui mutate. Cred că cel puţin 100 de miliarde de lei vechi va trebui să punem la dispoziția spitalului şi anul acesta. Aşa cum am spus până acum nu ne aşteptăm să ne ajute nimeni, ci să ne ajutăm noi. E greu de spus că bugetul de stat al Ministerului Sănătăţii ne va putea sprijini în anul 2013. Încă de când am preluat spitalul ne-am bazat pe noi şi sunt convins că vom reuşi.”
Primarul municipiului Alba Iulia a ţinut să precizeze că primăria se va implica şi mai mult în ceea ce înseamnă modernizarea spitalului, în special a Secţiei de Urgenţă, însă, înainte de toate va trebui să se asocieze cu proprietarul Spitalului, Consiliul Judeţean Alba.
„Pentru medicii care vin, mai avem o mică rezervă de locuințe sociale şi le putem oferi celor care doresc. În rest, ca să putem investi şi noi bani va trebui să semnăm un protocol cu Consiliul Judeţean Alba, care este proprietarul unităţii medicale. Investițiile noastre nu sunt mari, echipamente pentru SMURD, dar vrem să ne implicăm mai mult, în special la modernizarea Secţiei de Urgenţă, iar pentru asta trebuie să fim asociați, pentru că altfel nu putem să alocăm niciun leu”, a declarat primarul Mircea Hava.
Vă prezentă mai jos tarifele RMN la cerere:
RMN cranio cerebral nativ – 300 de lei
RMN regiune coloana vertebrala (cervicala, toracica, etc.) nativ – 300 de lei
RMN pelvin nativ – 300 de lei
RMN extremitati nativ/segment genunchi, cot, glezna,etc – 300 de lei
RMN umar nativ – 300 de lei
RMN umar nativ si cu substanta de contrast – 470 de lei
RMN cranio cerebral nativ si cu substanta de contrast – 470 de lei
RMN regiuni coloana vertebrala (cervicala, toracala, etc.) nativ si cu substanta de contrast – 470 de lei
RMN abdominal nativ si cu substanta de contrast – 470 de lei
RMN extremitati nativ/segment genunchi, cot, glezna,etc cu substanta de contrast – 470 de lei
RMN cord cu substanta de contrast – 470 de lei
Uro RMN cu substanta de contrast – 625 de lei
Angiografia RMN trunchiuri supraaortice – 200 de lei
Angiografia RMN artere renale sau aorta – 200 de lei
Angiografie RMN/segment craniu, abdomen, pelvis, etc. – 400 de lei
Angiografie carotidiana cu substanta de contrast – 260 de lei
Programările se fac la numărul de telefon 0258827847, interior 168, manager ec. Nicoleta Coşarcă.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Sănătatea și natură
Micul dejun pe timpul toamnei: Ce trebuie să mâncăm de dimineață pentru a oferi organismului energia necesară
Micul dejun pe timpul toamnei: Ce trebuie să mâncăm de dimineață pentru a oferi organismului energia necesară Nutriţionista Rusakova spune că toamna este cel mai indicat să mâncăm salate şi omletă la micul dejun. Un mic dejun ideal de toamnă ar trebui să includă fibre şi proteine vegetale, a declarat Daria Rusakova, nutriţionist şi candidat […]
Secțiune Articole Similare
-
Sport5 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate5 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentariio zi ago
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
17 noiembrie: Ziua Internațională a Studenților. Cum a apărut această sărbătoare și când a fost fost celebrată pentru prima dată
-
Sport5 zile ago
FOTO: Philip Pahone, debut în Liga 3, pentru Metalurgistul Cugir, la 15 ani și aproape 6 luni!