Rămâi conectat

Actualitate

Haosul recalculării pensiilor continuă: Minerii au ieșit în stradă pentru proteste după ce pensia le-a scăzut dramatic. Casele de pensii cer Poștei să oprească deciziile

Bera Larisa

Publicat

în

Haosul recalculării pensiilor continuă: Minerii au ieșit în stradă pentru proteste după ce pensia le-a scăzut dramatic. Casele de pensii cer Poștei să oprească deciziile

Tot mai mulți pensionari sunt revoltați în urma primirii deciziilor de recalculare a pensiilor. Oamenii din toată țara s-au îmbulzit la casele de pensii teritoriale pentru a cere explicații. În Alba, casa de pensii a cerut să fie oprită distribuirea anumitor decizii de pensie, existând suspiciunea de date eronate. Directorul general al Poștei, Valentin Ștefan, a confirmat că au fost mai multe situații în care chiar decizii care au ajuns la pensionari au fost ulterior recuperate de la aceștia pentru a fi returnate către Casa de Pensii.

Citește și: VIDEO: Decizii de recalculare a pensiilor greșite, ridicate înapoi de poștași în Alba. Surse – Numărul deciziilor eronate din județ îl depășește chiar și pe cel anunțat oficial la nivel național

În cursul zilei de joi, 22 august 2024, în Alba, zeci de pensionari au sunat la redacția Ziarul Unirea (ediția tipărită) pentru a se plânge că deciziile de recalculare a pensiilor pe care le-au primit cu 2-3 zile în urmă, au fost ridicate din nou de poștași, care le spun că sunt greșite.

Am primit decizia săptămâna trecută, dar după un timp a venit poștărița de aici de la noi și mi-a cerut să îi dau decizia înapoi. Nu a specificat nimic, a zis doar că nu știu ce greșeli ar fi la socoteli. Avea un tabel lung cu numele celor la care trebuia să le ia deciziile înapoi. Pensia mea era mai mare cu 700-800 de lei, de la 2.000 și ceva am ajuns la 3.000 și ceva. Am lucrat peste 35 de ani, poate mai mult, am vechime multă. M-am bucurat câteva zile și a luat-o înapoi”, a declarat un vârstnic pentru ziarulunirea.ro.

Casa Județeană de Pensii Alba refuză să comunice numărul deciziilor de recalculare greșite (reținute la Poștă pentru a fi reanalizate), dar potrivit surselor ziarulunirea.ro, numărul acestora este de peste 1.000, adică numai în județ există un număr de decizii eronate mai mare decât cel anunțat la nivel național de Casa Națională de Pensii.

Citește și: În Alba, deciziile de recalculare a pensiilor ar putea să nu fie comunicate pensionarilor până la sfârșitul lunii august. Ce se întâmplă cu beneficiarii care nu le primesc până la 1 septembrie

Revoltă a fost și în Petroșani, unde foştii mineri au protestat pe străzile din oraș, nemulțumiți că deciziile de recalculare au dus la scăderi dramatice ale pensiilor. Aceştia speră ca vocea lor să fie auzită, iar Guvernul să găsească o soluţie şi pentru ei, potrivit Antena 3 CNN.

În București, încă de la primele ore, mii de persoane au venit la casa de pensii de sector pentru a face contestații. Oamenii sunt nemulțumiți la indexarea cu rata inflației nu vor mai beneficia de majorare.

Și la Casa de Pensii Ilfov sunt persoane nemulțumite, care spun că au găsit erori în formula de calcul.

Directorul general al Poștei Române, Valentin Ștefan, a declarat că au fost mai multe situații în care chiar decizii care au ajuns la pensionari au fost ulterior recuperate de la aceștia pentru a fi returnate către Casa de Pensii.

A existat acea situație în care doi salariați au luat de la câteva persoane. Știu că s-a vehiculat cifra 17 în spațiul public, în realitate noi n-am reușit să identificăm mai mult de 10 persoane care au înmânat aceste decizii, iar explicația salariaților a fost că au vrut să-i ajute pe acești pensionari să nu mai meargă ei la Casa de Pensii, ci să le ducă poștașul. Într-adevăr există aceste situații în care casele de pensii ne solicită să oprim de la distribuire anumite decizii„, a declarat Valentin Ștefan.

Citește și: Decizii de recalculare a pensiilor din Alba, care prezintă neconcordanțe, OPRITE de la distribuție prin Poșta Română: Explicațiile Casei Județene de Pensii

Politicienii spun că legea e bună

Marius Humelnicu (PSD), a declarat la Antena 3 CNN că legea „e bună, dar nu e perfectă”.

„Când 3,8 milioane de pensionari câștigă de la 1% la 100% și reducem din inechitățile din acești ultimi 30 de ani spunem că e bine”, a declarat Humelnicu.

El a spus că sunt și „greșeli materiale sau umane” când s-a completat o decizie greșită și a precizat că vor fi amendamente cu privire la grupele 1 și 2, cazurile speciale și persoanele cu dizabilități.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Care sunt pensiile SCUTITE de IMPOZIT de la 1 octombrie 2024

Unirea Ziarul

Publicat

în

Care sunt pensiile SCUTITE de IMPOZIT de la 1 octombrie 2024 De la 1 octombrie, toate pensiile mai mici de 3.000 de lei vor fi scutite de impozit a anunțat ministrul Muncii. Acum doar pensiile sub 2.000 de lei sunt scutite de impozitul de 10%. Decizia vine în contextul recalculării pensiilor, care a adus pentru […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea