Indexare pensii 2023: Modul de calcul va fi modificat pentru ca acestea să ţină ritmul cu rata reală a inflaţiei
Indexarea pensiilor 2023: Modul de calcul va fi modificat pentru ca acestea să ţină ritmul cu rata reală a inflaţiei
O inițiativă legislativă care ar urma să modifice Legea pensiilor, respectiv Legea 127/2019 a fost depusă la Camera Deputaților. Motivul este inflația afectează pe toată lumea însă cei mai afectați de acest lucru sunt pensionarii care oricum au venituri mici.
Citește și: Noutăți PENSII 2023: Care sunt perioadele asimilate stagiului de cotizare la pensie? • Noua Lege a pensiilor • Stagiu de cotizare la pensie exemplu de calcul
În expunerea de motive a inițiativei legislative se invocă inflația care a crescut în august 2022 comparativ cu luna august 2021, la 15,3% (de la 5,1% în 2021), potrivit celor mai recente date publicate de Institutul Naţional de Statistică.
Conform Raportului asupra inflaţiei, elaborat de BNR şi lansat în august 2022, avansul a fost determinat în mare măsură de caracterul relativ mai restrictiv al noii scheme de sprijin pentru plata facturilor la utilităţi adresate clienţilor casnici, precum şi de menţinerea și chiar accentuarea tensiunilor pe pieţele materiilor prime, marcate de prelungirea războiului ruso-ucrainean.
Totodată se invocă și cele mai mari scumpiri ale preţurilor faţă de cele din august 2021 care s-au înregistrat la gaze (70,64%), energie electrică (36,33%), combustibil (31,48%).
Citește și: PENSII 2023: Vârsta de pensionare la femei în anul 2023. Ce femei se pot pensiona anul acesta în funcție de vârstă
Inițiatorii spun că în acest context, se impune o reanalizare a mecanismului de majorare a punctului de pensie prevăzut în sistemul public de pensii, mecanism prevăzut în legea nr. 127/2019 privind sistemul public de pensii.
Astfel, conform art. 86, alin. (2), litera c), valoarea punctului de pensie prevăzut pentru anul 2022 (1586 lei) „se majorează cu rata medie anuală a inflaţiei, la care se adaugă 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat, indicatori definitivi, cunoscuţi în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicaţi de Institutul Naţional de Statistică. Majorarea şi data de acordare se stabilesc anual prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat.”
Din textul menţionat, reiese că punctul de pensie se va majora, începând cu anul 2023, cu rata medie a inflaţiei din anul 2021, care a avut valoarea de 5,1% (conform datelor INS. Or, rata inflaţiei în anul 2022 a înregistrat o creştere galopantă, ajungând la 15,32% în luna august 2022.
Citește și: Ajutoare pentru pensionari 2023: Pensionarii cu pensii mai mici de 3000 de lei vor primi ajutor de la stat
Potrivit celor mai recente date fumizate de INS, preţurile mărfurilor alimentare au urcat cu 18,22%, cele ale mărfurilor nealimentare au fost mai mari cu 15,98%, iar serviciile au fost mai scumpe cu 8,26%.
Gazele s-au scumpit cel mai mult în anul 2022, în condiţiile în care tarifele au fost mal mari cu 70,64% în luna august a acestui an faţă de august 2021.
În acest context, o majorare a punctului de pensie doar cu rata anuală a inflaţiei din anul 2021 nu poate asigura pensionarilor o putere de cumpărare reală, se explică în expunerea de motive.
Creşterea ratei în 2022 este semnificativă și nu poate fi ignorată în raport cu puterea de cumpărare a pensionarilor, una dintre cele mai vulnerabile categorii sociale în raport cu scumpirile din acest an și cu cele prognozate.
Citește și: Noutăți Pensii 2023. Toate modificările din legea pensiilor care afectează pensiile de la 1 ianuarie 2023
Inițiatorii legii spun că soluţia în vederea sprijinirii pensionarilor nu este acordarea unor ajutoare/sume/vouchere punctuale, sporadice, care asigură plata facturilor şi asigurarea celorlalte nevoi doar pentru o lună sau două şi care sunt legate de voința factorului politic.
Solutia reală este majorarea pensiei de o manieră predictibilă, cunoscută în fiecare an, indiferent de partidul politic care se află la guvernare, astfel încât pensionarii să îşi poată organiza în mod corespunzător resursele.
Se asigură astfel respectarea principiului contributivitătii dar şi corectitudinea, predictibilitatea în raport cu mecanismul majorării cuantumului pensiilor.
Ce schimbări sunt propuse
Dată fiind creşterea galopantă a ratei inflației în anul 2022, inițiatorii propun majorarea punctului de pensie să se facă în raport cu rata medie anuală a inflație din ultimele 12 luni dinaintea adoptării legii bugetului asigurărilor sociale de stat astfel încât să se asigure pensionarilor o putere de cumpărare reală, actuală.
De asemenea, cel de-al doilea indicator utilizat pentru majorarea punctului de pensie va fi 58,5% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat, indicator aferent, de asemenea, ultimelor 12 luni dinaintea adoptării legii bugetului asigurărilor sociale de stat.
Sursa: dcbusiness.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Calendarul foilor de ceapă 2025: Obicei păstrat cu sfințenie de bătrânii din satele românești. Cum se pot prevedea lunile din an care vor fi aducătoare de ploi și în care va fi secetă
Calendarul foilor de ceapă 2025: Obicei păstrat cu sfințenie de bătrânii din satele românești. Cum se pot prevedea lunile din an care vor fi aducătoare de ploi și în care va fi secetă Calendarul foilor de ceapă, un obicei păstrat cu sfințenie de bătrânii din satele românești în care agricultura reprezintă încă o îndeletnicire de […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
MESAJE DE ANUL NOU 2025. Idei de SMS-uri, urări şi felicitări pe care le puteţi trimite celor dragi de Revelion
-
Opinii - Comentariiacum 18 ore
VIDEO: Minune de Bobotează. În fiecare an, apele râului Iordan, în care a fost botezat Iisus Hristos, își schimbă cursul
-
Actualitateacum 4 zile
Model de FELICITARE de ANUL NOU. Mesaje și URĂRI care pot fi transmise prin SMS de Revelion
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
Obiceiuri şi tradiţii de Anul Nou: Pluguşorul, Capra, umblatul cu Ursul, Sorcova. Cele mai frumoase obiceiuri din ţara noastră
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Mesaje de Sfântul Vasile 2025. SMS-uri, URĂRI și FELICITĂRI pe care le poți trimite celor care își sărbătoresc ziua numelui
-
Ştirea zileiacum 3 zile
Vine popa cu botezul! Câștig spiritual sau cheltuială materială?