Rămâi conectat

Actualitate

Botezul lui Iisus Hristos sau Boboteaza: Rugăciunea pe care trebuie să o rostești pentru ocrotirea familiei

Ziarul Unirea

Publicat

în

Botezul lui Iisus Hristos sau Boboteaza: Rugăciunea pe care trebuie să o rostești pentru ocrotirea familiei

Pe data de 6 ianuarie, sărbătorim botezul lui Iisus Hristos sau Boboteaza. De Bobotează, se spune că nu este bine să dai bani cu împrumut, deoarece aşa vei face tot anul şi rişti să atragi paguba materială.

În fiecare an, pe 6 ianuarie, biserica noastră creştin-ortodoxă sărbătoreşte Botezul Domnului, sau Boboteaza, zi care marchează şi sfârşitul sărbătorilor de iarnă. De obicei, în această perioada ar trebui să fie foarte frig, ger chiar, de să „crape pietrele”, care sa justifice expresia „gerul Bobotezei”.  Boboteaza este una dintre cele mai mari sărbători înainte de Paște. Paștele 2023 se sărbătorește în 16 aprilie la ortodocși, iar Pastele catolic 2023  se sărbătorește în 9 aprilie.

Elit - Gustul Desăvârșit

Citește și: VIDEO: Minune de Bobotează. În fiecare an, apele râului Iordan, în care a fost botezat Iisus Hristos, își schimbă cursul

La fel ca de Crăciun, şi de Bobotează masa este îmbelşugată. În ajunul Bobotezei, gospodinele pregătesc 12 feluri de mâncare, pentru a avea masă bogată tot anul. Coliva, bobul fiert, fiertura de prune, borşul de peşte, peştele prăjit, plăcintele de post umplute cu tocătură de varză acră şi plăcintele cu mac nu lipsesc de pe masă în ziua de Bobotează.

Se spune că persoanele care vor să fie ferite de boli tot anul trebuie să bea agheasmă in fiecare dimineaţă, pe stomacul gol, timp de opt zile de la Bobotează şi în zilele de sărbătoare şi de post.

Bobotează. Rugăciunea pe care trebuie să o rostești pentru ocrotirea familiei

Iată una dintre cele mai puternice rugăciuni pentru sănătate pe care este bine să o spui de Bobotează:

„În Iordan botezându-Te Tu, Doamne, închinarea Treimii s-a arătat; că glasul Părintelui a mărturisit Ție, Fiu iubit pe Tine numindu-Te; și Duhul în chip de porumbel a adeverit închinarea Cuvântului.

Cel ce Te-ai arătat, Hristoase Dumnezeule, și lumea ai luminat, slavă Ție.minuni mari cu ape multe;
Slavă Ție, Cel ce ai luminat cerurile și tot pământul cu lumina învățăturilor Tale;
Slavă Ție, Cel ce pe faraon cel gândit l-ai înecat în repejunile Iordanului;
Slavă Ție, Cel ce ai adus oamenii, prin apele botezului, la viața veșnică;
Slavă Ție, Fiul lui Dumnezeu, Cel ce în Iordan Te-ai botezat și lumea întreagă ai luminat, slavă Ție! Amin”

Citește și: Apa sfinţită de Bobotează. Credinţe, ritualuri şi superstiţii creştine legate de Botezul Domnului

Pe Tine, Împăratul cerului și al pământului, Luminătorul nostru, văzându-Te în Iordan, botezat de robul Tău, cerurile s-au înfricoșat și tot pământul s-a înfiorat, îngerii s-au mirat și toată făptura s-a bucurat. La păcătoși și la vameși ai venit ca să speli cu ape păcatele oamenilor. Iar noi, nevrednicii, cu mulțumire Îți cântăm: Slavă Ție, Fiul lui Dumnezeu, Cel ce în Iordan Te-ai botezat și lumea întreagă ai luminat, slavă Ție!

Veniți în grabă astăzi, puteri îngerești, văzând pe Stăpânul Hristos, venit la repejunile Iordanului să curețe păcatul lui Adam, și cunoscând dumnezeiasca taină, cu frică proslăviți marea Sa coborâre, că Dumnezeu S-a făcut om și neștiind de păcat vine ca un Miel al lui Dumnezeu să ridice păcatele la toată lumea.

Pentru aceasta, cei ce proslăviți dumnezeiasca arătare a lui Hristos, cântați Lui, ca și la Betleem, aceste laude:

Slavă Ție, Fiul lui Dumnezeu, că din cer de la Tatăl ai venit în această lume;
Slavă Ție, Dumnezeule Cel Preaînalt, Care Te-ai coborât chiar până la chipul de rob;
Slavă Ție, Mântuitorul lumii, căci ca un om ai venit la Ioan săTe botezi;
Slavă Ție, Luminătorul făpturii, căci ca un nou Adam păcatele lui Adam cel căzut ai purtat;
Slavă Ție, Lumina cea fără de început, Care la Iordan ai vrut să strălucească lumina cea mare a cunoștinței pentru toată lumea;
Slavă Ție, Soarele Dreptății, Care ai dorit să dăruiești oamenilor în Arătarea Ta prealuminoasă dimineață a harului;
Slavă Ție, Cel ce ai venit să scapi lumea de vechea înșelăciune;
Slavă Ție, Cel ce ne-ai arătat nouă marea taină a credinței;
Slavă Ție, Cel ce ai săvârșit pentru noi.”

sursa: dcnews.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Elevii se întorc luni la cursuri, conform structurii noului an şcolar. Când va fi următoare vacanță

Ziarul Unirea

Publicat

în

Elevii din România se vor întoarce de luni 9 ianuarie 2023 la cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Următoarea vacanţă, la decizia inspectoratelor şcolare judeţene şi al municipiului Bucureşti, este programată în perioada 6 – 26 februarie 2023.

Pentru prima dată structura noului an şcolar include cinci module de învăţare şi cinci vacanţe:

Elit - Gustul Desăvârșit

* Modulul 1
– cursuri – de luni, 5 septembrie, până vineri, 21 octombrie
– vacanţă – de sâmbătă, 22 octombrie, până duminică, 30 octombrie;

* Modulul 2
– cursuri – de luni, 31 octombrie, până joi, 22 decembrie
– vacanţă – de vineri, 23 decembrie 2022, până duminică, 8 ianuarie 2023;

* Modulul 3
– cursuri – de luni, 9 ianuarie, până vineri, 3 februarie, respectiv vineri, 10 februarie sau vineri, 17 februarie, la decizia inspectoratelor şcolare judeţene/al municipiului Bucureşti
– vacanţă – o săptămână, la decizia inspectoratelor şcolare judeţene/al municipiului Bucureşti, în perioada 6 – 26 februarie;

* Modulul 4
– cursuri – de luni, 13 februarie, respectiv luni, 20 februarie, sau luni, 27 februarie, la decizia inspectoratelor şcolare judeţene/al municipiului Bucureşti, până joi, 6 aprilie
– vacanţă – de vineri, 7 aprilie, până marţi, 18 aprilie;

* Modulul 5
– cursuri – de miercuri, 19 aprilie, până vineri, 16 iunie
– vacanţă – de sâmbătă, 17 iunie, până duminică, 3 septembrie.

În zilele nelucrătoare/de sărbătoare legală prevăzute de lege şi de contractul colectiv de muncă nu se organizează cursuri.

Programele „Şcoala altfel” şi „Săptămâna verde” se vor desfăşura în perioada 27 februarie – 16 iunie 2023, în intervale de câte cinci zile consecutive lucrătoare, a căror planificare se află la decizia unităţii de învăţământ. Derularea celor două programe nu se planifică în acelaşi interval de cursuri.

Prin excepţie, la clasele din învăţământul liceal – filiera tehnologică, din învăţământul profesional şi din învăţământul postliceal, în perioadele dedicate programelor „Şcoala altfel” şi „Săptămâna verde” se organizează activităţi de instruire practică.

În situaţia suspendării cursurilor, conform regulamentului-cadru de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar, măsurile privind parcurgerea integrală a programei şcolare prin modalităţi alternative stabilite de consiliul de administraţie al unităţii de învăţământ nu se dispun în perioada vacanţelor şcolare.

Totodată, în situaţii deosebite, bine fundamentate, în funcţie de condiţiile climaterice locale speciale şi de specificul şcolii, inspectoratele şcolare pot aproba, cu avizul Ministerului Educaţiei, la cererea conducerii unităţilor de învăţământ, modificări ale structurii anului şcolar stabilite prin ordin.

Solicitarea de modificare a structurii anului şcolar se face după consultarea consiliului reprezentativ al părinţilor.

Sursa: stiritvr.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Prejudiciu IMENS în ALBA, creat de un șofer de la Direcția Silvică: A făcut peste 100 de transporturi de lemn fără ca instituția să încaseze banii

Ziarul Unirea

Publicat

în

Prejudiciu IMENS în ALBA, creat de un șofer de la Direcția Silvică: A făcut peste 100 de transporturi de lemn fără ca instituția să încaseze banii

Un șofer de la Direcția Silvică Alba a efectuat timp de aproape patru ani peste 100 de transporturi de lemn cu autoutilitara și remorca pe care le avea în gestiune fără ca instituția să încaseze banii.

Prejudiciul se ridică la 53.241 de lei. Cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de delapidare, bărbatul (I. M.) a încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu Parchetul de pe lângă Judecătoria Alba Iulia. Documentul a fost validat de instanța de judecată pe data de 20 decembrie 2022.

Potrivit hotărârii instanței, în perioada 7 noiembrie 2014 – 24 martie 2018, în calitate de conducător auto utilaje grele în cadrul Direcției Silvice Alba, acesta a efectuat un număr de 106 curse de transport de material lemnos, în interes personal şi al altor persoane fizice şi juridice, în baza a 132 de avize de însoțire care nu au fost înscrise în foaia de parcurs şi pentru care nu a fost încasată contravaloarea de către instituție.

Elit - Gustul Desăvârșit

Inițial, în iulie 2018, poliția a fost sesizată prin plângere de către reprezentantul Direcției Silvice în legătură cu un număr de 159 curse efectuate fără plata transportului. Urmare a cercetărilor efectuate a rezultat că doar 106 curse pot fi imputate din punct de vedere penal acestuia.

Și-a dat demisia fără explicație

„Undeva în anul 2018, (…) mi-a spus verbal despre bănuielile pe care le are și am întocmit o adresă scrisă către Garda Forestieră Cluj. Doresc să mai arăt că aceste bănuieli existau de mai multă vreme, însă de câte ori l-am întrebat pe (…) spunea că nu este adevărat. Eu sau colegii mei nu puteam să mergem după el să vedem exact ce face și unde merge și nu puteam să dovedim bănuielile pe care le aveam. După ce a venit răspunsul de la Garda Forestieră Cluj și am făcut verificări privind transporturile efectuate, l-am chemat în birou și i-am cerut o notă explicativă privind transporturile care nu au fost taxate, însă acesta și-a dat demisia fără să ofere nici o explicație”, a declarat șeful Ocolului Silvic Alba Iulia, audiat în calitate de martor.

Cercetările au durat patru ani, iar în august 2022 acordul de recunoaștere a vinovăției a fost depus la Judecătoria Alba Iulia. Fostul angajat al Direcției Silvice a fost de acord cu o pedeapsă de doi ani de închisoare, cu suspendare sub supraveghere pe un termen de trei ani.

Acestuia i s-a interzis dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, precum şi a dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, până la executarea sau considerarea ca executată a pedepsei principale.

De asemenea, a fost obligat să presteaze muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 60 de zile. Bărbatul nu a fost obligat prin această hotărâre la plata daunelor, care ar urma să facă obiectul unui proces civil.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Datini și obiceiuri de Bobotează, ziua în care toate apele se sfințesc

Ziarul Unirea

Publicat

în

Boboteaza, serbata in ziua de 6 ianuarie, încheie ciclul sărbătorilor de iarna și este o zi în care, potrivit tradiției, nu se spală rufe, apa sfințita luata acum are puteri miraculoase, ea nu se strica niciodată. La Boboteaza se sfințesc toate apele, iar preotul se duce la o apa unde va arunca crucea. Mai mulți bărbați se arunca in apa ca sa o aducă înapoi, iar cel care va scoate crucea din apa va avea noroc tot anul.

În fiecare an, pe 6 ianuarie, biserica noastră creştin-ortodoxă sărbătoreşte Botezul Domnului, sau Boboteaza, zi care marchează şi sfârşitul sărbătorilor de iarnă. De obicei, în această perioada ar trebui să fie foarte frig, ger chiar, de să „crape pietrele”, care sa justifice expresia „gerul Bobotezei”.  Boboteaza este una dintre cele mai mari sărbători înainte de Paște 2023

Citește și: De ce se întorc apele râului Iordan în fiecare an în ziua de Bobotează. Explicația biblică și ștințiifică care determină întoarcerea cursului râului Iordan

Sfintirea apei de Boboteaza catedrala din Alba Iulia81Iordanitul femeilor: in satele din nordul tarii, pe vremuri, femeile se adunau in grupuri mari acasă la cineva si duceau alimente si băutură. După ce serveau masa, ele cântau si jucau toata noaptea. Dimineața ieșeau pe strada si luau pe sus bărbații care apăreau întâmplător pe drum, ii luau cu forța la rău amenințând-i cu aruncatul in apa. Tot acum, in unele regiuni, avea loc integrarea tinerelor neveste in comunitatea femeilor căsătorite prin udarea cu apa din fântâna sau dintr-un rău. In noaptea de Boboteaza, tinerele fete își visează ursitul. Ele își leagă pe inelar un fir roșu de mătase si o bucățica de busuioc; busuioc se pune si sub perna. Fetele care cad pe gheata in ziua de Boboteaza pot fi sigure ca se vor mărita in acel an.

Elit - Gustul Desăvârșit

Sfântul Ioan Botezatorul – 7 ianuarie: acest obicei, numit „Udatul Ionilor”, are loc in Transilvania si Bucovina. In Bucovina, la porțile tuturor care poarta acest nume se pune un brad împodobit, iar acesta da o petrecere cu lăutari. In Transilvania cei care poarta acest nume sunt purtați cu mare alai prin sat pana la rău unde sunt botezați/ purificați.

Citește și: Obiceiuri, tradiţii şi superstiţii de Bobotează. Cum să-ţi afli norocul şi ursita în dragoste

Boboteaza

In suita celor 12 sărbători importante creștine se numără si Boboteaza (Botezul Domnului), ținuta in fiecare an, in ziua a șasea a lunii ianuarie. Sărbătoarea este menita sa reamintească cele petrecute la apa Iordanului, înainte ca Iisus sa pășească in viată publica, la împlinirea vârstei de aproximativ 30 de ani. Întrucât in aceasta zi Iisus s-a prezentat pentru prima data in lume, sărbătoarea se mai numește si Epifanie, Teofanie, Arătarea Domnului. Încă din sec. 3, poate si mai înainte, este semnalat începutul acesteia. Cert este ca in „Constituțiile Apostolice” Boboteaza figura deja printre sărbătorile creștine, alături de Crăciun si de Pasti.

Citește și: Mesaje de Sfântul Ioan • Urări de Sfântul Ioan • Felicitări de Sfântul Ioan

In Iordan botezandu-Te Tu, Doamne…

Boboteaza mai este cunoscuta si sub numele de Epifanie, Teofanie, Aratarea Domnului, Descoperirea Cuvantului Intrupat

Sărbătorita încă de la început in ziua de 6 ianuarie, multa vreme împreuna cu Crăciunul (lucru rămas pana astăzi in practica Bisericii ortodoxe ruse, a Bisericii Armene si a celorlalte biserici necalcedoniene), Boboteaza mai este cunoscuta si sub numele de Epifanie, Teofanie, Aratarea Domnului, Descoperirea Cuvantului Intrupat.

Evenimentul Botezului este descris de catre toti evanghelistii. Matei ne relateaza ca Iisus a venit din Galileea la raul Iordan unde boteza Ioan Botezatorul, cerand sa fie si el botezat. Ioan i-a zis: „Eu am trebuinta sa fiu botezat de tine si tu vii la mine” (Matei 3, 14), iar la raspunsul lui Iisus ca asa se cuvine, a fost botezat in cele din urma de catre Ioan. Boboteaza (Botezul Domnului) este o manifestare a celor trei Persoane ale Treimii: Fiul se boteaza in Iordan de catre Ioan, Spiritul Sfant se coboara asupra lui Iisus in chip de porumbel, iar Tatal din cer Il declara ca fiind Fiul sau.

Citește și: Mesaje de Paște • Urări de Paște • Felicitări de Paște • SMS de Paște

Boboteaza (6 Ianuarie) si cu Sf. Ioan (7 Ianuarie) aproape ca formeaza una si aceeasi sarbatoare. In ajun, preotul sfinteste casele cu apa care a fost sfintita in dimineata aceea dupa Liturghie. Oamenii tin post negru pana ce vine preotul si beau din aceasta apa sfintita. Preotul este precedat de copii imbracati in camasi albe, sunand din clopotei si deschizand calea preotului, strigand Kira Leisa, adica pronunțarea românească a grecescului Kyrie Eleison (Doamne miluieste). Pe langa Troparul Bobotezei, copii canta colinde speciale care descriu minunea care a avut loc la Iordan (Botezul lui Iisus). In ziua aceasta, in afara de preot, nimeni nu se duce colindand din casa in casa.

Citește și: Calendar creștin: Cand pică Paștele ortodox și cel catolic în 2022. Sărbători de Paște în urmatorii ani. Când cade în anul: 2022, 2023, 2024, 2025, 2026, 2027, 2028, 2029, 2030

In ziua de Boboteaza, după liturghie, preotul împreuna cu enoriașii fac o procesiune spre un lac, rău sau vreun izvor, pentru slujba Sfințirii Apelor. Când Troparul Bobotezei începe, vânătorii si pădurarii satului împușca peste ape ca sa alunge duhurile necurate. Astăzi, acest obicei a păstrat doar semnificația festiva a unui foc de artificii, fiind lipsit de simbolism. Daca este frig, se pregătește o cruce de gheata, pentru a marca locul slujbei si la sfârșit preotul arunca in apa o cruce de lemn, iar feciorii satului se arunca sa o scoată, chiar daca este ger. Se crede ca in ziua aceasta toate apele pământului sunt sfințite; de aceea femeile nu spală rufe pentru următoarele opt zile pana la sfârșitul praznicului.

La o zi după Bobotează este Sfântul Ioan. Vezi ce urări de Sfântul Ioan poți trimite celor ce au nume care se își sărbătoresc onomastica de Sfântul Ion


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea