Rămâi conectat

Ştirea zilei

Vine popa cu botezul! Câștig spiritual sau cheltuială materială?

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Vine popa cu botezul! Câștig spiritual sau cheltuială materială?

“Cât dai la popa cand vine cu botezul?”; “E normal să dai bani la preot?”; “Ce zic vecinii dacă nu deschid ușa preotului?”; “Se îmbogățesc slujitorii lui Dumnezeu cu această ocazie?”; “Ce se întâmplă dacă nu imi sfințesc casa și nu plătesc contribuția la Biserică?”, sunt câteva din cele mai prezente gânduri și cele mai rostite întrebări, pe care le auzim în aceste zile de început de an, când a început deja să umble pe la ușile enoriașilor „popa cu botezul”.

Citește și: Mesaje de Sfântul Ioan • Urări de Sfântul Ioan • Felicitări de Sfântul Ioan

Potrivit site-ului crestinrotodox.ro, “prin sfintirea casei, asezam casa sub obladuirea lui Dumnezeu. Casa nesfintita, ca si omul nebotezat, este vulnerabila lucrarii raului. In casa sfintita omul este ocrotit in fata relelor, daca el insusi nu aduce raul in casa prin savârsirea lui si printr-o viata departata de Dumnezeu.”

În ultimii ani, această tradiție creștină a început să fie contestată de tot mai mulți români, în special tineri și mai ales în mediu urban. Ba chiar, o știre prezentată de o televiziune națională sugera iresponsabil că dacă primești preotul cu botezu îți merge rău tot anul.

Elit - Gustul Desăvârșit

Citește și: când pică Paștele catolic și cel ortodox în următorii ani

Dincolo de atitudinile extreme vizavi de acest obicei sau de modul în care Mass media exploatează subiectul, sfințirea locuinței reprezintă un ritual ortodox foarte important, ce are loc în fiecare început de an calendaristic și reprezintă o obligație pentru fiecare creștin.

Preotul, însoțit de câțiva cantori, stropește încăperile locuinței cu apa sfințită “de către Duhul Sfânt, prin rugăciunile preoţilor”, îi binecuvânteaza pe cei aflați în casă la momentul ritualului, după care încasează dări pentru Biserică. Contribuția reprezintă o taxă anuală, ce este stabilită de fiecare Parohie și variază între 50 și 200 de lei. De obicei, pentru această sumă se eliberează chitanță.

În schimbul contribuției, Biserica asigură enoriașilor serviciile religioase de peste an, cum sunt slujba de căsătorie, înmormântare, etc.  Pe lângă această taxa fixă, de obicei enoriasii mai dau o suma de bani in plus reprezentantilor bisericii.

Dacă la sat acest ritual este dorit și așteptat de majoritatea românilor, în mediul urban și mai ales în cazul celor care locuiesc la bloc, numărul celor care respectă tradiția sfințirii casei este se pare în scădere. Și acest lucru se datorează pe de-o parte scăderii încrederii în efectele benefice ale acestui ritual religios și pe de altă parte datorită cheltuielii pe care o implică, într-o perioadă în care românii și-au cheltuit deja banii pe cadourile, mancare și petrecerile de sărbători.

Citește și: mesaje de Sfântul Ioan

La un calcul simplu, sumele care intră direct în visteria Bisericii Ortodoxe Române cu această ocazie sunt foarte însemnate. Nici sumele de bani care rămân la preot nu sunt de neglijat, însă căștigul celui care începe noul an cu casa sfințită, în rând cu lumea, este neprețuit: “duhurile cele viclene din tot locul se alungă; se iartă şi păcatele cele mici de peste toate zilele, adică nălucirile diavoleşti şi gândurile cele rele; mintea se curăţeşte de lucrurile cele spurcate şi se îndreaptă spre rugăciune; bolile le alungă şi dă sănătate sufletească şi trupească.

Toţi cei ce o primesc cu credinţă iau sfinţenie şi binecuvântare”.

Citește și: Râul Iordan de Bobotează. De ce se întoarce cursul râului Iordan de Bobotează


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

Ultramaratonistul aiudean Levente Polgar a fost invitat în Malaezia, la o competiție extremă de alergare montană! Ce este The North Face Malaysia Mountain Trail Festival 2023

Ziarul Unirea

Publicat

în

Ultramaratonistul aiudean Levente Polgar a fost invitat în Malaezia, la o competiție extremă de alergare montană! Ce este The North Face Malaysia Mountain Trail Festival 2023

Celebrul ultramaratonist din Aiud, Levente Polgar, a fost onorat cu o invitație specială pentru a participa la competiția extremă de alergare montană, THE NORTH FACE MALAYSIA MOUNTAIN TRAIL FESTIVAL 2023.

Evenimentul, cunoscut și sub numele de „Route Familiarisation 100KM,” promite să fie o experiență de neuitat pentru participanți, cu un traseu spectaculos și bogat în istorie.

Cursa de 100 de kilometri va duce concurenții prin vechiul drum feroviar prebelic aflat între kilometrii 30-40. Această porțiune va fi una dintre cele mai plate ale cursei de 100 de kilometri, dar pentru alergătorii mai lenti, soarele va fi o provocare adăugată. Cu toate acestea, aceștia vor avea privilegiul de a admira pe partea dreaptă a traseului minunata panoramă a Muntelui Bubu.

Elit - Gustul Desăvârșit

Invitația de a participa la această competiție extremă a venit sub egida „THE NORTH FACE® MALAYSIA MOUNTAIN TRAIL FESTIVAL 2023 (V6.0)” și i-a stârnit entuziasm lui Levente Polgar. Acesta și-a exprimat reacția cu entuziasm pe platforma sa de socializare.

„Asta da invitație WOOW”, a scris Polgar. „Voi încerca să ajung dacă astrele se aliniază. Măcar undeva în LUME contez și eu . Nu știu care sunt șansele să ajung, dar o asemenea invitație este WOOW pentru mine.” Levente Polgar a anexat și invitația oficială primită din partea organizatorilor.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

DEZASTRU în rândul bugetarilor! Marcel Ciolacu anunță concedieri masive: „Se vor desființa mii de posturi de șefi, cu toată liota de consilieri, șoferi și secretare”

Ziarul Unirea

Publicat

în

DEZASTRU în rândul bugetarilor! Marcel Ciolacu anunță concedieri masive: „Se vor desființa mii de posturi de șefi, cu toată liota de consilieri, șoferi și secretare”

Premierul Marcel Ciolacu a declarat luni, în debutul ședinței de Guvern, că prin pachetul fiscal pe care își va angaja răspunderea în Parlament se vor reduce „mii de posturi” de bugetari în administrație.

„Este adevărat, unii nu vor mai fi șefi la stat. Se vor desființa mii de posturi de șefi, cu toată liota de consilieri, șoferi și secretare. Este cea mai ambițioasă reformă a aparatului bugetar de după revoluție și ar fi fost de așteptat ca acest proces să fie demarat mai devreme. Nu s-a întâmplat, așa că o fac eu acum.

Elit - Gustul Desăvârșit

Nu am de gând să dau vreun pas înapoi. Este nevoie de reformă majoră și sunt pregătit să mi-o asum fiindcă este singura șansă pentru a continua dezvoltarea României”, a declarat Ciolacu.

Ce funcții dispar

Prin această lege pe care o va adopta Guvernul, se va desființa funcția de șef de birou, dar se instituie și condiții mult mai dure pentru a înființa o direcție sau un departament.

De asemenea, se va face o reducere drastică a aparatului de lucru al Guvernului, acolo unde vor fi tăiate 25% dintre funcțiile de secretar de stat, consilier de stat/subsecretar de stat/vicepreședinte și a funcțiilor de demnitate publică asimilate acestora

Cum se va pune în aplicare

În vederea diminuării cheluielilor de personal ale bugetului general consolidat pe anul se propune:

– Diminuarea cu cel puțin 25% a funcțiilor de demnitate publică de secretar de stat, consilier de stat/subsecretar de stat/vicepreședinte și a funcțiilor de demnitate publică asimilate acestora;

– Desființarea posturilor vacante;

– Desființarea funcției de șef birou;

– Majorarea normativelor pentru constituirea structurilor la nivel de serviciu/direcție/direcție generală;

Structura organizatorică a autorităților și instituțiilor publice trebuie să respecte următoarele cerințe:

a) pentru constituirea unui serviciu este necesar un număr de minimum 10 posturi de execuție;

b) pentru constituirea unei direcții este necesar un număr de minimum 20 posturi de execuție;

c) pentru constituirea unei direcții generale este necesar un număr de minimum 35 de posturi de execuție.

– Diminuarea ponderii funcțiilor publice de conducere în totalul funcțiilor la nivel ordonator principal de credite de la 12% la 8%;

– Limitarea funcțiilor de conducere la maxim 10% pentru celelalte categorii de personal bugetar;

– Reducerea posturilor din cabinetele demnitarilor din administrația locală ( cele ale demnitarilor din administrația centrala au fost reduse deja prin OUG nr.34/2023) precum și cele din cabinetele conducătorilor autorităților/agențiilor/instituțiilor publice autonome, aflate în coordonarea/autoritatea/controlul Parlamentului României;


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

FOTO| CONTROALE făcute de Protecția Consumatorilor Alba la mai multe firme: Imagini de groază făcute în timpul inspecțiilor

Ziarul Unirea

Publicat

în

CONTROALE făcute de Protecția Consumatorilor Alba la mai multe firme: Imagini de groază făcute în timpul inspecțiilor

În perioada august- septembrie 2023, Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Alba (CJPC ALBA) a desfășurat o serie de acțiuni de verificare a modului în care este respectată legislația specifică în vigoare, la 118 operatori economici care activează în domeniile prestării de servicii de alimentație publică, comercializării de bunuri alimentare și nealimentare, precum și prestării de servicii nealimentare.

Pentru neregulile constatate, comisarii CJPC Alba au aplicat următoarele sancțiuni și măsuri complementare:

Elit - Gustul Desăvârșit

– 68 amenzi contravenționale în valoare de peste 638.000 lei;
– 95 avertismente;
În funcție de domeniul de activitate al operatorilor economici, au fost aplicate următoarele sancțiuni:
1. Pentru activități de comercializare bunuri alimentare, precum și prestări servicii de alimentație publică s-au desfășurat în total 51 de acțiuni

Sancțiuni:

– 42 amenzi contravenționale în valoare de peste 360.000 lei;
– 44 avertismente;
– oprirea definitivă de la comercializare a unor produse dovedite a fi neconforme în valoare de peste 25.000 lei
– oprirea temporară de la comercializare a unor produse care prezentau abateri de la legislația în vigoare până la remedierea deficiențelor constatate, în valoare de peste 8.000 lei S-au dispus măsuri de oprire temporară a prestării serviciilor în cazul a 3 operatori economici.

2. Pentru activități de comercializare bunuri nealimentare, precum și prestări servicii nealimentare s-au desfășurat în total 18 de acțiuni de control

Sancțiuni:

– 26 amenzi contravenționale în valoare de peste 278.000 lei;
– 51 avertismente;
– oprirea definitivă de la comercializare a unor produse dovedite a fi neconforme în valoare de peste 18.000 lei
– oprirea temporară de la comercializare a unor produse care prezentau abateri de la legislația în vigoare până la remedierea deficiențelor constatate, în valoare de circa 11.000 lei
S-au dispus măsuri de oprire temporară a prestării serviciilor în cazul a 4 operatori economici.

Dintre cele mai frecvente abateri constatate, menționăm:

– comercializarea unor produse alimentare cu data durabilității minimale/data limită de consum depășită; nerespectare condiții prescrise, schimbarea stării termice a preparatelor culinare, produse modificate organoleptic;
– comercializarea unor legume și fructe depreciate, cu urme de mucegai, fără elemente de identificare;
– lipsa afișării substanțelor alergene conținute de preparatele culinare și a celor care provin din produse congelate, lipsă informării referitoare la cantitatea netă/produs în cadrul listei meniu;
– lipsa verificării metrologice la balanțele de verificare utilizate sau chiar lipsa balanțelor de verificare omologate;
– comercializare produse alimentare si nealimentare de import fără afișarea informațiilor în limba română la raft sau în catalog;
– lipsă informații privind securitatea produselor și instrucțiunile de utilizare în limba română.
– lipsă documente de proveniență pentru unele produse controlate;
– abateri privind condițiile de expunere, prezentare și comercializare ale alimentelor: spațiu de depozitare neconform, produse perisabile păstrate în vitrină alimentară neconformă, agregate neigienizate, aparate murdare, răcitoare de băuturi murdare, chedere rupte, depozitare bauturi pe paviment, lipsă plasă de insecte, agregate frigorifice cu scurgeri de lichid, ruginite, cu praf în zona de ventilație, aparate și echipamente cu impurități, produse depozitate necorespunzator, nerespectarea temperaturilor de păstrare a preparatelor culinare;
– echipamente profesionale de gătit neigienizate, ustensile necurățe, cu urme de grasime arsă, lipsă grafic schimb ulei;
– prestare servicii de agrement cu carențe în asigurarea condițiilor igenico-sanitare și condițiilor de siguranță în zona piscinelor (lipsă disc pentru determinarea gradului de limpezime a apei, nivel de clor depășit, PH sub limita admisă, lipsă marcaj adâncime apă, lipsă bucați de mozaic la piscine, piscină cu adâncime nemarcată, piscină cu impurități, neigienizată, lipsă bară de susținere la intrarea în piscină, lipsă pediluviu, ușă nefuncțională în zona grupurilor sanitare, lipsă duș funcțional, spații vestiar necurățate, cu pânze de paianjeni, mese și șezlonguri uzate, zgâriate, neigienizate, rupte, abateri de informare privind serviciile prestate, lipsă registre monitorizare temperatură apă, lipsă panou de informare).

„Nu tolerăm nici un fel de deficiență, așa cum consumatorii știu deja. Supraveghem prestarea serviciilor și comercializarea de produse alimentare către consumatori permanent, pentru a ne asigura că operatorii economici le respectă drepturile și, implicit, legea. Acțiunile de verificare în acest domeniu de activitate vor continua și în următoarea perioadă” – Emil Nistor, comisar șef adjunct CJPC Alba.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare