VIDEO/ Autostrada Sebeș–Turda, la finalul lunii septembrie 2018: podul peste râul Mureș, la ”ora macaralelor”
În luna septembrie, chiar dacă progresele antreprenorului Pizzarotti nu le putem considera extraordinare, totuși, au fost câteva puncte în care mobilizarea a crescut, iar avansul lucrărilor apreciem că a fost cu mult mai mare decât cel din luna august.
În viitorul nod rutier Sebeș, septembrie a fost prima lună în care s-a lucrat serios dincolo de autostrada A, spre Deva. Din păcate, s-a folosit o singură foreză care a fost mutată de colo-colo. Una dintre probleme majore ale nodului rutier o constituie mutarea utilităților care vor da mari bătăi de cap antreprenorului.
În sensul giratoriu de la Lancrăm, unde drumul național va supratraversa autostrada, se așteaptă grinzile metalice comandate la o firmă din Italia și în cel mai fericit caz, potrivit surselor noastre, ele vor ajunge la finalul lunii octombrie, sau începutul noiembrie.
Dincolo de podul peste râul Sebeș, spre finalul lunii septembrie s-a pus un strat de pietriș, strat premergător balastului stabilizat, și ne-am fi așteptat ca până la finalul lunii să fie așternut balast stabilizat pe toată porțiunea dintre râul Sebeș și Oarda. Dar nu s-a întâmplat acest lucru.
La Valea Neagră sau Valea Orzii, pe locul fostei case demolate, spre finalul lunii septembrie erau aproape ridicați ultimii doi piloni, și foarte probabil, în luna octombrie vor începe să montaze grinzile.
Indiscutabil, începând din a doua jumătate a lunii septembrie, punctul de interes maxim al Lotului 1 a reprezentat-o viitorul pod peste râul Mureș. Au fost finalizați ultimii doi piloni, iar începând cu data de 20 septembrie s-a reînceput montarea grinzilor cu materiale de la cunoscuta firmă Deme Macarale. În ultimele zile ale lunii, mai precis vineri și sâmbătă, grinzile erau ridicate cu macaralele și erau montate cu lansatorul.
Citește și FOTO-VIDEO: Pe autostrada Sebeș-Turda, lotul 1, progres dezamăgitor în luna iunie 2018
De asemenea, tot la viitorul pod peste Mureș, s-a reînceopt suprabetonarea până la finalul lunii, reușind să se supraboteneze circa trei-patru deschideri.
În luna septembrie, s-a asfaltat ultima porțiune dinainte de podul peste râul Ampoi și s-a lucrat la terasamentul de după pod și până la primul drum județean care duce spre Teleac (comuna Ciugud). Tot spre finalul lunii s-a mutat circulația pe sub supratraversarea autăstrăzii la cel de-al doilea drum județean care duce spre Teleac și s-au continuat asfaltările până în apropierea drumului care duce la Florea Grup.
La viitorul nod rutier Alba Iulia Nord s-a ridicat culeea dincolo de calea ferată aflată pe terasament, dar lucrările nu sunt într-o stare avansată, practic ar fi undeva pe la 25-30 la sută.
În luna septembrie, la dealul de la Pârul Iovului, pe lângă activitarea obișnuită de excavare și stabilizare a dealului, s-au efectuat lucrări de mutare a unor magistrale de gaz.
Cu asfaltările care s-au făcut la finalul lunii septembrie, apreciem că din tot Lotul 1 există primul strat de asfalt pe aproximativ 4,5 – 5 km, iar potrivit surselor noastre, antreprenorul ar dori să ajungă la cca 12 km de asfalt până la finalul lunii noiembrie, fiind un lucru totuși puțin probabil. Din filmarea realizată de către ziarul ”Unirea” la finalul lunii, dacă vremea este bună și au suficiente resurse, probabil s-ar putea ajunge la porțiunea de aproximativ 3,5 km ,dintre sensul giratoriu provizoriu de la Lancrăm și Oarda ar mai fi aproximativ un kilometru între podul de peste Ampoi și drumul județean și încă aproximativ 800 m între drumul care duce la Florea și culeea de lângă calea ferată. Porțiunea de terasament dintre Valea Neagră și Podul Mureș mai necesită încă lucrări de aproximativ 1,2 km, ar mai necesita încă lucrări pentru a ajunge la balast stabibilzat și ulterior asfalt.
În concluzie, putem spune că Pizzarotti a înregistrat în septembrie în mod clar un avans al lucrărilor mai bun decât în luna august, care chiar dacă nu este extraordinar, putem spune că este mulțumitor, mai ales dacă îl comparăm cu dezastrul de pe Locul 2 al Autostrăzii Sebeș-Turda.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi”
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi” Cristian Păun, profesor universitar în cadrul Academiei de Studii Economice București, originar din județul Alba, revine în atenția publicului cu un nou avertisment, de această dată cu privire la reforma sistemului monetar actual […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 4 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii