Rămâi conectat

Ştirea zilei

VIDEO: Premierul PNL-ului Cătălin Predoiu suspus, la Alba Iulia, tirului de întrebări din partea oamenilor de afaceri

Bogdan Presecan

Publicat

în

Premierul desemnat al viitorului guvern liberal, Cătălin Predoiu, a fost suspus joi unui tir de întrebări din partea oamenilor de afaceri și liderilor din administrația publică locală din județul Alba.

Predoiu si Atanasiu la Alba Iulia

Încurajați de Ion Dumitrel, președintele CJ Alba și de Simone Albani, președintele comisiei de economie şi mediu de afaceri în cadrul PNL Alba, să ridice problemele reale cu care se confruntă, liberalii s-au conformat.

Primii care au i-au vorbit direct lui Cătălin Predoiu despre piedicile pe care le întâmpină ca și investitori în economia locală și națională au fost Cosmin Covaciu, acționar al fabricii de porțelan IPEC din Alba Iulia și domnul Istrate, proprietarul fabrciii de înghețată Alpin 57 Lux din Sebeș.

Dacă Cosmin Covaciu i-a transmis ferm liderului PNL că problema cu care se confruntă nu ține de crearea de noi locuri de muncă, ci de ocuparea celor deja create, sugerând o direcție de intervenție la nivel guvernamental în instruirea și formarea forței de muncă, patronul Alpin 57 Lux a insistat pe proasta infrastructură care îi afectează grav desfășurarea activității, în condițiile în care sutele de camioane cu care transportă înghețată, sunt nevoite să circule, pe anumite tronsoane, și cu 10 kilometri la oră.

CITEȘTE ȘI: FOTO: Predoiu și Atanasiu aplaudați la Alba Iulia de sute de liberali veniți din tot județul

Crisitan Pașca, prezentat drept investitor în turismul din Munții Apuseni, i-a reproșat premierului desemnat al PNL că strategia de guvernare nu prevede măsuri concrete pentru una dintre cele mai problematice zone din punct de vedere economic și social din România – cea a Munților Apuseni. Acesta a subliniat, în primul rând, starea foarte proastă a infrastructurii.

 

Cătălin Predoiu i-a explicat că strategia nu este concepută pe zonde de dezvoltare ci pe domenii. Iar măsurile care sunt propuse acolo ating implicit și problematica acestei zone.

O doamnă din Câmpeni a propus stoparea exportului de materie primă, în primul rând de material lemnos, pentru a se ajunge la exportul de produs prelucrat, situație care ar conduce la o exploatare a resurselor în favoarea României.

 

Primarul din Zlatna, Silviu Ponoran, a fost unul dintre cei mai vocali participanți la dezbateri. Acesta a vorbit despre “necesitatea” repornirii mineritului în Apuseni, ca singură posibilitate de dezvoltare economică și socială a zonei.

 

primar Valea LungaPrimarul din Valea Lungă a ridicat probleme cu care se confruntă cei care lucrează în agricultură, cum ar fi lipsa unei piețe funcționale de desfacere pentru lapte, legume și celelate produse din agricultură. De asemenea, edilul a ridicat problema lipsei abatoarelor unde fermierii să își poată sacrifica animalele în condiții optime și legale.

Răspunsul senatorului Teodor Atanasiu a vizat trei aspecte. Reluarea în Parlament a propunerii legislative, respinse recent de majoritatea PSD, care să rezolve problema cadastrarii digitale a tuturor terenurilor din România, pentru ca acestea să poată fi introduse in circuitul economic. O alta initiativă legislativă pe care PNL vrea să o reia se referă la înființarea abatoarelor mobile. Al treilea aspect punctat de Atanasiu se referă la sprijinirea înființării unei rețele de mari depozite pentru cereale, pentru care și Uniunea Europeană va acorda subvenții importante.

 

Un fermier din Alba care tocmai ce a îndurat umilința așteptării la cozi, zi și noapte, pentru depunerea cererii pentru subvenția pe suprafață la sediul APIA din Alba Iulia, i-a rugat pe liderii liberali, ca atunci când vor ajunge la guvernare să nu mai permită ca această situație să se repete.

Teodor Atanasiu i-a explicat fermierului că situația din Alba, la care face referire, se datorează în primul rând ministrului Agriculturii și directorului general APIA, care au blocat angajările de personal în structura județeană. Acesta a susținut că deși organigrama APIA Alba este de peste 160 de angajați, numărul celor care lucrează aici este la jumătate, în condițiile în care județul nostru este pe locul 7 în țară în ceea ce privește numărul de fermieri care dețin terenuri agricole.

 

CITEȘTE ȘI: Teodor Atanasiu: Dacă vom face un guvern mâine, premierul va fi Cătălin Predoiu. Recunosc stenogramele ca veridice, dar nu recunosc contextul

Toți liberalii prezenți în sală au avut la dispoziție chestionare prin care să transmită problemele cu care se confruntă și să propună soluții. Organizatorii evenimentului au promis că toate solicitările vor primi răspuns prin telefon sau e-mail, iar aspectele ridicate de fiecare vor fi analizate în vederea regăsirii soluțiilor pentru rezolvarea lor în programul de guvernare al PNL.

YouTube video

YouTube video


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

UPDATE FOTO | ACCIDENT rutier în Mirăslău: Coliziune între un autoturism și un tractor. Intervin pompierii din Aiud

Bera Larisa

Publicat

în

UPDATE FOTO | ACCIDENT rutier în Mirăslău: Coliziune între un autoturism și un tractor. Intervin pompierii din Aiud Un accident a avut loc sâmbătă, 17 august 2024, în jurul orei 15.12 în comuna Mirăslău, între un autoturism și un tractor. Citește și: FOTO | ACCIDENT rutier pe DN 7, zona Șibot: O dubă și o […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea