9 mai – o zi specială pentru românii din Europa
*Triplă semnificație pentru cetățenii din Regiunea Centru
Pe parcursul istoriei, data de 9 mai a marcat evoluția României de trei ori. Datorită semnificațiilor acestei zilei, toți cetățenii din Regiunea Centru sunt invitați să aprecieze relevanța acestei date atât la nivel regional, cât și la nivel european.
ADR Centru și Uniunea Europeană dedică ziua de 9 mai 2013 sărbătoririi cetățeanului și a drepturilor sale. Pe parcursul acestui an, Uniunea Europeană și ADR Centru susțin, printr-o serie de evenimente și conferințe regionale, dialogul dintre toate nivelurile de guvernare, societatea civilă și mediul de afaceri, pentru a dezbate drepturile fiecărui cetățean și pentru a construi o viziune despre cum ar trebui să fie UE în 2020.
Independența României ca stat, finalizarea celui de-al doilea război mondial și ziua ce a marcat începutul constituirii Uniunii Europene au influențat pozitiv drumul României pe parcursul ultimilor 150 ani. În 9 mai 1877, România şi-a proclamat independenţa ca stat şi decide să-şi hotărască singură destinul rupând orice legătură de vasalitate cu Imperiul Otoman. Un alt eveniment major care a influenţat viitorul României şi al românilor a avut loc în aceeaşi dată, în 1945, când, după 6 ani de război mondial, Germania nazistă îşi anunţă capitularea, ziua fiind proclamată ca Zi a Victoriei. Data de 9 Mai 1950 va rămâne un reper în istoria mondială ca fiind data care a schimbat pentru totdeauna faţa bătrânului continent, ziua în care ţările Europei au hotărât să se ridice şi să facă faţă puterilor mondiale, prin crearea unei uniuni care să sprijine dezvoltarea economică, socială şi culturală a membrilor săi.
Pentru a promova implicarea civică, dialogul și interculturalitatea, ADR Centru, alături de parteneri județeni și cu sprijinul Uniunii Europene au demarat un proiect ce marchează implicarea în revendicarea drepturilor cetățenești și conceptul Uniunii Europene privind sprijinul comunitar. Prin derularea proiectului ”Societate românească – societate europeană”, ADR Centru alături de ceilalți partenerii din proiect, au încercat și în acest an să transmită și să implice elevii din liceele din județul Alba, în procesul de conștientizare al apartenenței României la sistemul de valori al Uniunii Europene și în procesul de cunoaștere a drepturilor lor în calitate de cetățeni europeni. Cel puțin 20 de lucrări vor fi premiate de către partenerii acestui proiect demarat în luna martie a acestui an. Premierea va avea loc în cadrul Târgului de Carte Alba Transilvania, duminică 12 mai la Alba Mall.
”UE doreşte să vă facă cunoscute drepturile pe care le aveţi în calitate de cetăţean european, astfel încât să le puteţi valorifica la maxim în viaţa dumneavoastră cotidiană. Pentru o avea o Uniune Europeană democratică, implicarea publicului general în dezbaterile ce stau la baza elaborării viitoarelor directive europene este esențială. În ultimii ani, atât la nivel local, regional, dar și european, ne-am confruntat toți cu diverse provocări de ordin financiar și social. Aceste fapte au demonstrat mai mult ca niciodată, că este necesar să responsabilizăm locuitorii Regiunii Centru în calitate de cetățeni europeni și să contribuim la consolidarea dimensiunii civice a Uniunii. Implicarea fiecărui cetăţean european la nivelul comunităţii şi societăţii de care aparţine, pe plan local, regional, naţional sau european, este esenţială pentru menţinerea unei vieţi democratice solide şi pentru viitorul UE”, a declarat Simion Crețu director general ADR Centru.
Pentru orice întrebare referitoare la politicile şi structurile europene, legislaţia europeană, drepturile fiecărui cetăţean, iniţiativele Uniunii Europene, fondurile nerambursabile alocate de Uniune, posibilitatea de a accesa finanțări sau de a studia în Uniune, sau orice alt tip de informaţie legat de activitatea Uniunii Europene reprezentanții ADR Centru pot fi contactaţi la tel 0358/403121, puteți transmite e-mail la [email protected], sau direct la sediul din Alba Iulia, str. Decebal, nr. 12.
Știri recente din categoria Actualitate
Porcul de Crăciun 2023: Românii au ajuns sa își facă credit pentru a pune bucate pe masă
Porcul de Crăciun 2023: Românii au ajuns sa își facă credit pentru a pune bucate pe masa de Sărbatori Românii au ales să acceseze credite pentru a face față cheltuielilor legate de sărbători, cum ar fi achiziționarea de lemne, plata facturilor și pregătirea tradiționalului porc de Crăciun. În anul 2022, presiunea asupra bugetului familial a […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Mesaje de dragoste frumoase. Scurte declarații de iubire pentru ea și pentru el
-
Opinii - Comentariiacum o zi
MESAJE de SFANTUL NICOLAE 2023. Idei de URARI şi FELICITARI pe care le poți trimite celor care își sărbătoresc onomastica
-
Opinii - Comentariiacum o zi
MESAJE de MOS NICOLAE 2023. SMS-uri, urări și felicitări pe care le poți trimite de Sfântul Nicolae
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Nicolae 2023. Câți români își serbează onomastica în 6 decembrie
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE haioase de SFANTUL NICOLAE. SMS-uri amuzante pe care le poți trimite prietenilor de MOȘ NICOLAE
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Povestea lui Moș Nicolae: Legenda lui Moș Nicolae cu nobilul sărac și fetele pe care nu le putea mărita
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Tradiții și obiceiuri de Mos Nicolae, cel care și-a dat moștenirea pentru a-i ajuta pe nevoiași
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Cui îi spunem „La mulți ani” de Sfântul Nicolae 2023: Câți români își serbează onomastica de Moș Nicolae
-
Curier Județeanacum o zi
Mesaje, urări și felicitări de Sfântul Nicoale. La mulți ani Nicolae și Nicoleta!