9 decembrie: Ziua Internaţională de Luptă Împotriva Corupţiei
Data de 9 decembrie marchează, în simbolistica Organizaţiei Naţiunilor Unite (O.N.U.), Ziua Internaţională de Luptă Împotriva Corupţiei, fenomen, care, alături de celelalte flageluri ale începutului de mileniu, respectiv terorismul, traficul de droguri şi crima organizată, erodează sistematic eforturile legitime ale autorităţilor statale şi ale forurilor mondiale, întreprinse în direcţia estompării nocivităţii acestei forme de criminalitate.
Însuşi faptul că cel mai înalt şi reprezentativ for mondial a ales să dedice o zi distinctă luptei împotriva corupţiei, constituie dovada certă a faptului că aria sa de manifestare a cuprins deopotrivă, atât naţiunile cu exerciţiu democratic consolidat, cât şi democraţiile emergente şi statele în curs de dezvoltare, ceea ce impune cu atât mai mult o solidarizare a eforturilor tuturor forţelor responsabile pentru contracararea sa.
Corupţia reprezintă una dintre cele mai serioase ameninţări la adresa statului de drept în cadrul societăţii contemporane ce subminează instituţiile şi valorile democratice și atentează la ordinea socială, ameninţând capacitatea statului de a asigura drepturi şi libertăţi egale cetaţenilor săi. Altfel spus, corupţia ne afectează pe toţi şi slăbeşte respectul pentru lege. Tocmai de aceea este nevoie de un efort comun pentru prevenirea şi combaterea practicilor corupte.
În acest sens, Direcţia Generală Anticorupţie doreşte atragerea cetăţenilor români şi a funcţionarilor oneşti din M.A.I. în lupta cu acest flagel. Campaniile de conştientizare anticorupţie, iniţiate de D.G.A., au avut drept scop conştientizarea populației cu privire la riscurile pe care le comportă săvârşirea de fapte de corupţie. În acelaşi timp, s-a dorit responsabilizarea cetăţenilor şi funcţionarilor M.A.I., în sensul de a lua atitudine şi de a sesiza Direcţia Generală Anticorupţie de fiecare dată când iau cunoştinţă despre implicarea unui funcţionar M.A.I. în fapte de corupţie.
De la înfiinţare şi până în prezent, Direcţia Generală Anticorupţie, în colaborare cu celelalte instituţii de aplicare a legii, s-a angrenat într-un proces constant de prevenire şi combatere a corupţiei, proces care trebuie continuat prin eforturi constante la care trebuie să-şi aducă contribuţia atât instituţiile statului, cât şi cetăţenii.
Direcţia Generală Anticorupţie, prin Serviciul Judeţean Anticorupţie Alba, doreşte atragerea cetăţenilor şi a funcţionarilor oneşti în lupta cu acest flagel, sens în care, pe data de 9 decembrie, în municipiul Alba Iulia, vor fi organizate, în colaborare cu Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Alba prin intermediul Compartimentului de Prevenire a Criminalităţii, o serie de activităţi de informare pentru cetăţeni prin distribuirea de pliante şi flayere care au drept scop conştientizarea românilor cu privire la riscurile pe care le comportă săvârşirea unor fapte de corupţie. În acelaşi timp, se doreşte responsabilizarea cetăţenilor şi funcţionarilor publici, în sensul de a lua atitudine şi de a sesiza Direcţia Generală Anticorupţie de fiecare dată când iau cunoştinţă despre implicarea unui funcţionar M.A.I. ori funcţionar public în fapte de corupţie.
În vederea realizării unei comunicări eficiente între lucrătorii instituţiei noastre şi cetăţenii care doresc să sesizeze aspecte legate de comiterea unor fapte de corupţie de către personalul Ministerului Afacerilor Interne, a fost pusă la dispoziţie, cu acces gratuit pentru toate reţelele de telefonie fixă ori mobilă, Linia Verde Anticorupţie – 0 800.806.806. Pot fi sesizate faptele de corupţie la: numărul de telefon 0258/806161/interior 20229 aparţinând Serviciului Judeţean Anticorupţie Alba, la adresa de e-mail [email protected] sau la sediul S.J.A. Alba din municipiul Alba Iulia, str. Piaţa Ion I.C. Brătianu nr. 4.
Totodată, Direcţia Generală Anticorupţie, prin Serviciul Judeţean Anticorupţie Alba, îşi reafirmă intoleranţa asupra faptelor de corupţie în rândul personalului Ministerului Afacerilor Interne şi încurajează un comportament corect care să corespundă moto-ului nostru instituţional „Integritate pentru credibilitate”.
Solicităm sprijinul tuturor cetăţenilor care nu sunt indiferenţi şi le pasă de societatea în care trăiesc să ia atitudine împotriva acestui fenomen și să adopte un comportament integru.
Serviciul Județean Anticorupție Alba
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Cardul pentru Tineret 2025: Reduceri pentru elevi și studenți la achiziția de bunuri și servicii din mai multe domenii. Proiect, în dezbatere publică
Cardul pentru Tineret 2025: Reduceri pentru elevi și studenți la achiziția de bunuri și servicii din mai multe domenii. Proiect, în dezbatere publică Ministerul Familiei a lansat recent în dezbatere publică proiectul de hotărâre de Guvern pentru lansarea unui nou card social. Numărul de carduri emise va fi stabilit anual în funcție de bugetul alocat […]
Secțiune Articole Similare
-
Sportacum 4 zile
Metalurgistul Cugir – Avântul Reghin 1-1 (1-0) | „Roș-albaștrii”, remiză cu gust de eșec!
-
Curier Județeanacum 2 zile
FOTO | Absolvenţii promoţiei din 1974, revedere emoţionantă după 50 de ani de la terminarea Liceul Industrial Nr.1 din Blaj
-
Ştirea zileiacum 3 zile
La 2 noiembrie 1784: Izbucnea marea răscoală țărănească din Transilvania condusă de Horea, Cloșca și Crișan, cea mai importantă ridicare la luptă a populației românești din Evul Mediu
-
Actualitateacum 2 zile
Vouchere sociale 2025-2027. Ce valoare vor avea și cum se acordă
-
Curier Județeanacum 2 zile
FOTO | Șahiștii CSM Unirea Alba Iulia învingători la concursul de șah blitz „Cupa Rotary”, ediția a 8-a
-
Ştirea zileiacum o zi
4 noiembrie 1715: Austriecii pun piatra de temelie a Cetăţii Alba Iulia, devenită astăzi polul turistic al județului Alba