7 aprilie: Ziua Mondială a Sănătăţii 2020 se sărbătorește într-un moment critic, în timp ce țările combat pandemia de COVID-19
La 7 aprilie, în fiecare an, este marcată Ziua mondială a sănătăţii, ce are ca scop evidenţierea unei teme de sănătate specifică unui domeniu prioritar ce provoacă îngrijorare pentru Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), potrivit www.who.int.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a găzduit, în 1948, prima întrunire la nivel mondial dedicată sănătăţii, în cadrul căreia s-a hotărât aniversarea la 7 aprilie a Zilei mondiale a sănătăţii. 7 aprilie este data la care a intrat în vigoare Convenţia OMS. OMS este o instituţie specializată a Naţiunilor Unite care a fost creată la 22 iulie 1946, cu sediul la Geneva. Ziua mondială a sănătăţii a fost marcată pentru prima dată în 1950.
În ultimii 50 de ani, marcarea Zilei mondiale a sănătăţii a scos în evidenţă aspecte importante legate de sănătate, cum ar fi sănătatea mintală, îngrijirea mamelor şi a copiilor, dar şi schimbările climatice cu repercursiuni asupra sănătăţii. Sărbătoarea este marcată de activităţi care se extind dincolo de ziua în sine şi servesc drept o ocazie de a concentra atenţia mondială asupra acestor aspecte importante ale sănătăţii globale.
Tema generală sub care se desfăşoară Ziua mondială a sănătăţii este „Universal Health Coverage: everyone, everywhere”, Acoperirea Universală cu Servicii de Sănătate (UHC) fiind obiectivul principal al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Acest obiectiv vizează asigurarea accesului tuturor persoanelor la serviciile de sănătate de care au nevoie, atunci când au nevoie de ele, chiar în inima comunităţii, fără a suferi greutăţi financiare. Acoperirea Universală cu Servicii de Sănătate include întregul spectru de servicii de sănătate esenţiale, de calitate, de la promovarea sănătăţii până la prevenire, tratament, reabilitare şi îngrijire paliativă, notează www.who.int.
Protejarea oamenilor de consecinţele financiare ale plăţii pentru serviciile de sănătate din propriile lor buzunare reduce riscul ca oamenii să fie împinşi în sărăcie în urma unei îmbolnăviri neaşteptate care îi determină să-şi utilizeze economiile sau să facă împrumuturi, ceea ce le poate distruge viitorul atât al lor cât şi al copiilor lor. O sănătate bună permite copiilor să înveţe şi adulţilor să asigure un trai decent, ajută oamenii să scape de sărăcie şi oferă o bază importantă pentru dezvoltarea economică pe termen lung.
Progrese au fost înregistrate în ţări din toate regiunile lumii. Însă, milioane de oameni încă nu au deloc acces la sistemul de sănătate. Alte milioane sunt obligate să aleagă între sănătate şi alte cheltuieli zilnice precum hrana, îmbrăcămintea şi chiar găsirea unei locuinţe. Realizarea UHC este una dintre ţintele ţărilor lumii stabilite la adoptarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă în 2015.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii recunoaşte rolul important pe care profesioniştii din domeniul sănătăţii îl pot juca ajutând factorii de decizie de a identifica nevoile oamenilor în ceea ce priveşte îngrijirea, în special la nivelul asistenţei medicale primare. Campania pentru Ziua mondială a sănătăţii oferă, de asemenea, o oportunitate pentru miniştrii sănătăţii şi ceilalţi factori de decizie guvernamentali să se angajeze să ia măsuri pentru a elimina lipsurile în ceea ce priveşte Acoperirea Universală cu Servicii de Sănătate în ţările lor, precum şi pentru a evidenţia progresele înregistrate deja.
În acest an, Ziua Mondială a Sănătăţii va scoate în evidenţă contextul actual în care lucrează asistenţii medicali şi moaşele în toate ţările din lume, iar OMS va face o serie de recomandări pentru ca efectivele de personal să fie mărite.
Conform OMS, creşterea forţei de muncă în aceste domenii va fi un lucru vital pentru statele care vor să atingă obiectivele din domeniul sanitar, maternal şi de îngrijire a copilului, dar şi în ceea ce priveşte combaterea bolilor infecţioase.
„Vă cerem ajutorul cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătăţii, pentru a ne asigura că forţa de muncă în ceea ce priveşte moaşele şi asistenţii medicali este suficient de puternică pentru ca toată lumea, de oriunde din lume, să beneficieze de îngrijirea medicală de care are nevoie”, a transmis Organizaţia Mondială a Sănătăţii.
sursa: agerpres.ro dcnews.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
11 ianuarie, Ziua Internațională a cuvântului „Mulțumesc”. Nicolae Iorga: “Recunoștința – dobânda împrumuturilor sufletești”
11 ianuarie, Ziua Internațională a cuvântului „Mulțumesc”. Nicolae Iorga: “Recunoștința – dobânda împrumuturilor sufletești” În epoca vitezei, în care majoritatea dintre noi facem totul în grabă, iubim în fugă şi să ne bucurăm pe apucate, uităm ca uneori ar trebui să ne oprim o clipă şi să mulţumim celor care ne fac existenţa mai frumoasă. […]