7-11 octombrie: Alegeri în Consiliile Şcolare ale Elevilor în judeţul Alba. Votul tău contează!
De astăzi, 7 octombrie, au început alegerile pentru posturile vacante din Consiliile Şcolare ale Elevilor din judeţul Alba. La nivelul judeţului Alba s-au înregistrat până în momentul de faţă 102 candidaturi pe platforma educaţională wedu.ro. Elevii pot să candideze pentru funcţiile vacante de preşedinte, vicepreşedinţi şi secretar executiv.
În fiecare an Consiliul Judeţean al Elevilor Alba dă startul alegerilor în Consiliile Şcolare ale Elevilor din judeţul Alba, iar în acest an data de deschidere a perioadei de candidatură a fost 23 septembrie 2013. Alegerile în Consiliul Şcolar al Elevilor reprezintă în primul rând posibilitatea elevilor de a se implica activ într-un proces electoral şi a învăţa ce înseamnă puterea votului democratic. Pe de altă parte şi cel mai important, alegerile în Consiliul Elevilor reprezintă de fapt alegerea noilor lideri din liceele judeţului Alba. Consiliul Elevilor este o şcoală a democraţiei, o şcoală a vieţii din care fiecare elev implicat are ceva de învăţat.
În perioada 7-11 octombrie vor avea lor sesiunile electorale la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ pe baza calendarului de alegeri elaborat şi votat de Adunarea Generală a CJE Alba. După finalizarea alegerilor, noii reprezentanţi ai elevilor se vor întâlni în cadrul primei Adunării Generale a Consiliului Judeţean al Elevilor Alba şi îşi vor începe mandatele.
La alegerile din Consiliile Şcolare ale Elevilor poate vota orice elev de liceu din clasele IX- XII/XIII. Consiliul Judeţean al Elevilor Alba îi îndeamnă pe elevii judeţului să îşi exercite dreptul de vot ca fiind extrem de important pentru legitimitatea viitorilor reprezentanţi ai elevilor. De asemenea CJE Alba încurajează elevii să semnaleze eventualele nereguli în procesul electoral pentru a le soluţiona la timp şi pentru a avea un proces de alegeri corect şi democratic.
Preşedinţii, Vicepreşedinţii şi Secretarii Consiliilor Şcolare ale Elevilor beneficiază anual de formări pe diverse teme precum leadership-ul, comunicarea, munca în echipă, inteligenţa emoţională, public speacking şi debate, şi managementul scrierii de proiect. De asemenea membrii Consiliului Elevilor au ocazia de a se întâlni la nivel judeţean, regional şi naţional în forumuri statutare şi de luarea a deciziilor în ceea ce privesc drepturile elevilor din România şi creşterea calităţii sistemului de învăţământ românesc. Nu în ultimul rând, reprezentanţii elevilor se întâlnesc cu factori de decizie politici şi din societatea civilă în vederea rezolvării unor probleme precum finanţarea în educaţie, acordarea de drepturi elevilor în forurile decizionale din cadrul unităţii de învăţământ sau acordarea unor drepturi sociale elevilor din România.
Consiliul Naţional al Elevilor este structură consultativă, partener al Ministerului Educaţiei Naţionale cu rol în procesul decizional. Consiliul Elevilor conlucrează pentru îndeplinirea obiectivelor cu autorităţile locale şi judeţene, cu Inspectoratele Şcolare Judeţene, cu Direcţiile de Sport şi Tineret şi nu în ultimul rând cu asociaţii care sprijină activitatea de tineret la nivel local, judeţean şi naţional. În acest an Consiliul Elevilor a militat şi militează pentru acordarea a 6% din PIB pentru educaţie în 2014, pentru acordarea dreptului de vot al reprezentantului elevilor în Consiliul de Administraţie al unităţii de învăţământ, pentru decontarea integrală a transportului navetiştilor, pentru aprobarea Statutului Elevilor dar şi pentru respectarea Art. 16, alin.(3) din Legea Educaţiei Naţionale privind gratuitatea învăţământului liceal şi implicit finanţarea de către stat a tuturor materialelor didactice necesare desfăşurării actului educaţional ( manuale, planşe, lecţii AEL, infrastructură şcolară etc).
Consiliul Judeţean al Elevilor Alba este în al 8-lea an de existenţă şi are o istorie bogată în activităţi şi proiecte ce privesc tinerii din judeţ. CJE Alba conlucrează activ cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Alba şi este consultat permanent în problemele ce privesc elevii şi educaţia din judeţul Alba. De asemenea Consiliul Judeţean al Elevilor Alba se bucură de sprijinul Consiliului Judeţean Alba şi a Primăriei Municipiului Alba Iulia într-o serie de activităţi ce privesc tinerii şi mediul educaţional. A fi lider în Consiliul Elevilor din liceele albaiuliene, înseamnă a-ţi asuma istoria şi moştenirea fostelor generaţii care au insuflat spiritul civic şi de apărare a drepturilor şi libertăţilor în sufletul elevilor din judeţ.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Cultură Educație
VIDEO | Proiectul educaţional „Şi eu am un vis”, la Centrul Școlar de Educație Incluzivă din Alba Iulia: Dezbateri și prezentări privind aspecte din viaţa cotidiană, performanţele şi realizările obţinute de persoanele cu dizabilități
Proiectul educaţional „Şi eu am un vis”, la Centrul Școlar de Educație Incluzivă din Alba Iulia: Dezbateri și prezentări privind aspecte din viaţa cotidiană, performanţele şi realizările obţinute de persoanele cu dizabilități 3 Decembrie marchează, pe întreg mapamondul, Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilități. Este ziua în care fiecare dintre noi poate deveni mai conștient […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
Bradul de Crăciun. Cum și când se împodobește. Istoria împodobirii bradului
-
Curier Județeanacum 2 ore
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Sănătatea și naturăacum 5 zile
15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Curier Județeanacum 6 ore
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi