Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

6 iunie: „Moșii de vară”, sărbătoarea dedicată pomenirii morților. Tradiții și superstiții

Ziarul Unirea

Publicat

în

Moșii de Vară 2020 sunt prăznuiți, sâmbătă, 6 iunie. Cu această ocazie, în toate bisericile ortodoxe se oficiază Sfinte Liturghii urmate de slujbe de pomenire a celor trecuţi la cele veşnice.

Moșii de vară au o însemnătate aparte în rândul creștinilor, fiind ziua în care se pomenesc cei morți. Această sărbătoare are loc întotdeauna în ajunul Rusaliilor și se mai numește și Sâmbăta Morților.

Moșii de Vară 2020 sunt prăznuiți, sâmbătă, 6 iunie. Potrivit calendar ortodox 2020, pe 7 și 8 iunie este celebrată sărbătoarea de Rusalii sau Cincizecimea. Numele de Cincizecime vine tocmai de la faptul că, în fiecare an, Rusaliile sunt sărbătorite exact la 50 de zile de la Învierea Domnului.

Una dintre cele mai importante tradiții de Moșii de vară sau Sâmbăta Morților este aceea de a da de pomană pentru cei care nu mai sunt printre noi. Această tradiție este una foarte veche și este respectată peste tot în România. De Moșii de vară se împarte mâncare în vase de lut sau de porţelan, căni, străchini şi vase de lemn, împodobite cu flori şi umplute cu lapte, vin sau apă.

Citește și: Mesaje de Rusalii  • Texte cu urări și felicitări de ”la mulți ani ” care pot fi transmise prin SMS de Rusalii celor care își sărbătoresc onomastica

Pomana se dăruieşte celor săraci

La sate, dar şi la oraşe, ofrandele se împart mai ales săracilor şi străinilor. Se spune că nu e bine să dai pomeni rudelor.
Este bine ca mâncarea dată de pomană să fie caldă, sau măcar un fel, deoarece mirosul bucatelor calde îi satură pe cei de dincolo.
În multe localităţi din Muntenia, pomana care se dă pentru sufletele rudelor adormite este pusă îndeosebi în vase de lut noi. Acestea trebuie umplute cu mâncarea şi băutura preferată de răposaţi.
Se dau de pomană căni, iar toarta acestora se împodobeşte cu flori şi cireşe. De asemenea, cănile dăruite de pomană trebuie umplute cu vin, cu suc sau cu apă îndulcită cu miere.

În unele multe localități din țară, în Sâmbăta Morților sau Moșii de vară au loc ritualuri de pomenire mai ales în cimitire. Acolo, mormintele sunt curăţate şi împodobite din vreme. La porţile cimitirelor se întind mese pline cu colaci şi vin, împodobite cu flori şi frunze de tei. În Sâmbăta Morților, au loc slujbe de pomenire, oficiate de preot, după care acesta sfinţeşte fiecare mormânt.

Ce este un parastas?

Este slujba în care sunt pomeniţi cei adormiţi. Parastasele sunt slujbe speciale, în cadrul cărora trupul mortului, nefiind de faţă, este simbolizat prin colivă. Potrivit tradiției creștine, parastasul este slujba prin care ne alăturăm, prin rugăciune, celui mort. Ne rugăm către Domnul să-i ierte păcatele. Ori de câte ori dorim să ne rugăm pentru cei adormiţi împreună cu Biserica, facem un parastas.

Morţii se duc pe Valea cu Dor

Ritualul început în biserici se continuă în cimitire, unde mormintele se curăţă şi se împodobesc cu flori de tei şi cu frunze de nuc. Se aprind lumânări, se dau de pomană vase şi căni împodobite cu flori de tei şi umplute cu lapte, vin sau cireşe.

Tradiţia spune că la Moşii de vară toţi morţii se duc pe Valea cu Dor, unde fiecare găseşte bucatele primite de pomană până la Rusalii. Cine nu găseşte pomană se retage trist în mormânt ţinând în braţe crengi cu flori de tei.

Ce rol au frunzele de nuc şi tei

De Moşii de vară se aduc la biserică frunze de nuc şi ramuri de tei, care după ce sunt binecuvântate de preoţi. Apoi se pun la icoană pentru a ocroti gospodăria de pagubă şi boală.

În unele zone florile de tei sunt folosite ca remediu împotriva surzeniei. În ziua Moşilor de vară, femeile nu trebuie să muncească. Se spune că celor care nu respectă datina le amorţesc mâinile şi nu mai au spor la muncă.

Pentru a scăpa de necazurile provocate de furtuni şi ploi e bine să arunci în curte, din pragul casei, o crenguţă cu flori de tei sfinţită la biserică în ziua Moşilor de vară.

Superstiții de Moșii de vară. Ce nu e bine să faci în Sâmbăta Morților

În seara de sâmbătă, nu este bine să mergi la fântână sau să treci printr-o răscruce de drumuri izolată, fiindcă se spune că pe acolo trec duhurile rele.

De asemenea, ca să nu ai probleme, este bine să dormi în propria locuinţă.

Femeile nu au voie să tricoteze sau să toarcă de Moșii de vară, pentru că toţi colacii daţi de pomană nu vor ajunge la cei pomeniţi, mai spune tradiţia.

Dacă plouă în ziua Moşilor de Vară, recolta anului va fi foarte bogată.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

Urări de Paște 2025. Mesaje de Învierea Domnului. Cele mai inspirate sms-uri pe care le puteți trimite cunoscuţilor

Ziarul Unirea

Publicat

în

Mesaje de Paște 2025. Urări de Paște. Felicitări de Paște 2025. Mesaje de Învierea Domnului. Cele mai inspirate sms-uri pe care le puteți trimite cunoscuţilor Felicitări şi mesaje de Învierea Domnului Iisus Hristos. Urări de Paste hazlii. Mesaje de Pasti fericit. Mesaje de Paște. Cea mai mare sărbătoare a creștinătății, Învierea Domnului Iisus Hristos, reprezintă […]

Citește mai mult

Opinii - Comentarii

Mesaje de Paște 2025. Cele mai frumoase texte cu URARI creștine pe care le poți trimite prin SMS cu ocazia sărbătorilor pascale

Ziarul Unirea

Publicat

în

Cele mai frumoase și simple mesaje de Paște creștine. URARI și FELICITARI de Pastele 2025. Scurte mesaje pentru prieteni, profesori, colegi, pe care le puteți transmite prin SMS de Sfintele Paști Romanii trimit, rudelor și prietenilor, cu ocazia sărbătorilor de Paște milioane de mesaje simple prin SMS. Iată mai jos ce mesaje de Paşte poţi […]

Citește mai mult

Opinii - Comentarii

Când pică Paștele ortodox și catolic în 2025 și în următorii ani – calendar

Ziarul Unirea

Publicat

în

Calendar creștin: Când pică Paștele ortodox 2025 și Paștele catolic 2025. Sărbători de Paște 2025 și în urmatorii ani. Când cade în anul 2026, 2027 Paștele ortodox 2025 este în data de 20 aprilie, iar Paștele catolic 2025  se sărbătorește tot în 20 aprilie. În anul 2025 Paștele ortodox și cel catolic se sărbătoresc la […]

Citește mai mult

Opinii - Comentarii

MESAJE de PASTE 2025. URĂRI pe care le puteţi trimite familiei, colegilor, prietenilor şi tuturor celor apropiaţi

Alexandra Mates

Publicat

în

Mesaje de Paste 2025. SMS-uri şi FELICITARI de Paste. Urari de Paste pentru familie Marele Praznic al Învierii Domnului ce se apropie cu paşi repezi trebuie să ne purifice sufletele şi inimile tuturor. Învierea Mântuitorului înseamnă şi învierea noastră, îndeosebi prin smerenie şi credinţă. Este o tradiţie de ani şi ani ca în perioada sărbătorilor […]

Citește mai mult

Opinii - Comentarii

Cele mai noi mesaje şi urări de Paste 2025 pe care le poți trimite prietenilor, rudelor și cunoștințelor

Ziarul Unirea

Publicat

în

Mesaje şi urări de Paste 2025. Felicitări de Paște pe care le poți trimite prin SMS prietenilor, rudelor și cunoștințelor de  Paste 2025 Mesaje de Paște 2025: Mesaje pe care le poți trimite prin SMS prietenilor cunoștințelor, rudelor și apropiaților cu ocazia Sfintelor Paști – cea mai mare sărbătoare a creștinătății. MESAJE de PASTE fericit […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea