6 ianuarie – Ziua mondială a orfanilor de război
La 6 ianuarie 2018 este marcată Ziua mondială a orfanilor de război, fiind instituită de o organizaţie din Franţa (”SOS Enfants sans Detresss”), care a dorit prin acest demers să atragă atenţia comunităţii internaţionale asupra acestui grup ţintă cu adevărat vulnerabil, copiii rămaşi orfani în urma unui conflict, conform portalului http://www.earthtimes.org.
În prezent, în conflictul din Afganistan sunt circa două milioane de copii rămaşi orfani şi alţi 600.000 de copii rămaşi fără adăpost. Circa un milion de copii suferă de sindrom post-traumatic, iar aproximativ 400.000 de copii au avut de suferit din cauza minelor antipersonal.
Un sfert din copiii din Afganistan mor înainte să împlinească vârsta de cinci ani, conform datelor UNICEF.
În 2015, se înregistrau zilnic circa 16.000 de decese de copii cu vârste mai mici de cinci ani, potrivit datelor statistice ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.
În anii recenţi, proporţia victimelor civile în conflictele la nivel mondial a crescut în mod dramatic. Datele estimative ale organizaţiilor de specialitate indică faptul că ar fi vorba de circa 90% victime civile din totalul victimelor, iar dintre acestea aproximativ jumătate ar fi copii.
În Uganda de Nord, conflictul civil, care durează de mai bine de 18 ani şi care a semănat sărăcie lucie în ţară, a generat circa 1,6 milioane de persoane fără adăpost.
Potrivit UNICEF, 140 de milioane de copii la nivel mondial sunt orfani, circa 250 de milioane de copii trăiesc în ţări afectate de conflicte armate şi aproximativ 30 de milioane de copii au fost obligaţi să îşi părăsească locuinţele din cauza războiului.
Această zi mondială are rolul de a atrage atenţia comunităţii internaţionale asupra soartei acestor copii, fiecare dintre aceştia merită un viitor în care să îşi poată îndeplini visele.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918 În dupa-amiaza de 23 noiembrie, în iarna anului 1918, pe Câmpia Libertăţii de la Blaj, un aparat de zbor pilotat de un erou trecut apoi în uitare şi […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 8 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii