Rămâi conectat

Actualitate

50 de tiruri cu lemne confiscate în Alba. Niciun pădurar sau poliţist vinovat de complicitate….

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Peste 50 de TIR-uri cu lemne (exploatate sau transportate ilegal) au fost confiscate de la începutul anului până în prezent de poliţiştii din Alba. Mai exact 1.838,414 mc de material lemnos „cea mai mare cantitate de lemn confiscată, în ultimele două decenii, în Alba” după cum a estimat şeful IPJ Alba, chestorul principal de poliţie Ioan Nicolae Căbulea. Cea mai mare cantitate din Alba şi din ţară, ţinând cont că anual, media confiscărilor per judeţ este de 400-600 mc de lemn. Jumătate din cantitate a fost confiscată numai în ultimele două luni, în urma acţiunilor repetate ale poliţiştilor în colaborare cu alte instituţii de control ale statului. Chestorul principal Ioan Nicolae Căbulea a recunoscut că, în condiţiile în care judeţul Alba are un fond forestier destul de mare, s-a „constatat şi o exploatare agresivă a materialului lemnos”. Cea mai mare cantitate de lemn a fost confiscată de la o firmă din zona Blaj, aproximativ 300 mc de lemn.
În mod special, în perioada 1.04.2011-31.05.2011, ofiţeri din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba – Serviciului de Investigare a Fraudelor şi Serviciului Ordine Publică, în colaborare cu comisari ai Gărzii Financiare-Secţia Alba, Gărzii Naţionale de Mediu Alba, inspectori de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Alba, tehnicieni silvici din cadrul Direcţiei Silvice Alba şi inspectori din cadrul Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare Cluj Napoca, au acţionat în baza planului comun de acţiune pentru prevenirea şi combaterea activităţilor ilegale de export a materialului lemnos şi verificarea provenienţei acestuia pe raza judeţului Alba ocazie cu care au fost verificaţi agenţi economici, persoane fizice şi juridice, care exportă, prelucrează, transportă, exploatează şi pun în valoare material lemnos.

Au fost aplicate amenzi în valoare de 381.672 lei, a fost confiscat 904,284 mc, iar valoarea bunurilor confiscate se cifrează la 162.186,75 lei.
Pe parcursul întregului an 2011, pe linia prevenirii şi combaterii activităţilor ilegale din domeniul materialelor lemnoase, IPJ ALBA a înregistrat 90 de dosare penale din care a soluţionat 32. Pentru ilegalităţi în domeniul menţionat au fost anchetate 122 de persoane şi au fost aplicate 260 de contravenţii în valoare de 539.472 lei. În prima jumătate a anului a fost confiscat 1.838,414 mc material lemnos în valoare de 305.333,75 lei.
Şeful IPJ Alba a declarat că pe timpul desfăşurării acestei acţiuni nu a fost descoperită implicarea vreunui pădurar sau a vreunui poliţist în traficul ilegal de lemne. Mai mult, chestorul principal Căbulea nu a confirmat supoziţia că şi în judeţul Alba ar acţiona o „mafie a lemnului”. Copacii din pădurile noastre au plecat probabil singuri…”pe picioare”. Dacă cititorii noştri au însă DOVEZI contrare, cum că vreun ilegalist a scăpat de ochiul vigilent al poliţiei, îi aşteptăm să ne contacteze.

 

Nicoleta IDITA-TOMUŢA
(Continuare în pagina a 3-a)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Reduceri de 20% pentru călătoriile cu trenul în mai multe ţări europene: Anunțul CFR Călători

Ziarul Unirea

Publicat

în

Reduceri de 20% pentru călătoriile cu trenul în mai multe ţări europene: Anunțul CFR Călători CFR Călători a anunțat joi că se acordă reduceri de 20% în perioada 4 – 18 iulie celor care cumpără Interrail Global Pass sau One Country Pass, abonamente pentru călătorii cu trenul în ţările europene, cu valabilitate începând din 1 […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea