Rămâi conectat

Actualitate

50.000 de decese premature pe an în Europa din cauza poluării. Care sunt recomandările OMS

Ziarul Unirea

Publicat

în

Conform unui studiu publicat miercuri, peste 50.000 de decese pe an în Europa ar fi evitate dacă poluarea ar fi redusă la nivelurile recomandate de OMS. În această privință se solicită acțiuni rapide.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) estimează că poluarea aerului ucide peste şapte milioane de persoane pe an la nivel mondial şi provoacă, de asemenea, boli dar şi absenteism de la locul de muncă.

Pragul recomandat de OMS pentru particulele fine PM2,5 este de 10 mg/m3 în medie pe an, iar pentru dioxidul de azot (NO2) de 40 mg/m3 în medie pe an.

Citește și: Guvernul va modifica strategia de vaccinare: Noi categorii de angajați, incluse în etapa a doua

Nocivitatea particulelor fine pentru sănătate este dovedită, în special în zonele urbane (mortalitate, boli cardiovasculare şi respiratorii, tulburări ale sarcinii şi ale dezvoltării fetale şi altele).

Studiul, publicat în revista Lancet Planetary Health, a calculat decesele premature legate de aceşti doi poluanţi în 1.000 de oraşe europene.

Respectarea recomandărilor OMS ar permite evitarea a 51.213 decese premature pe an, potrivit cercetătorilor.

Studiul „arată că numeroase oraşe nu fac încă suficient pentru a combate poluarea aerului”, a declarat Mark Nieuwenhuijsen de la Institutul pentru Sănătate Globală din Barcelona (ISGlobal).

Numărul deceselor asociate poluării aerului variază în funcţie de oraşe – localităţile situate în câmpia fluviului Pad, în Italia, cele din Polonia şi din Republica Cehă fiind în mod deosebit afectate.

În schimb, capitala islandeză Reykjavik, oraşele Tromso din Norvegia, Umea din Suedia şi Oulu din Finlanda sunt mai puţin expuse.

Citește și: Alexandru Rafila, despre restricțiile pe timp de noaptea: „Sunt importante în ţările în care transmiterea este foarte intensă”

În medie, 84 de procente din populaţia oraşelor sunt expuse la niveluri de PM 2,5 peste cele recomandate de OMS, iar 9 procente la niveluri prea mari de NO2.

Pentru Sasha Khomenko, care se numără printre autorii studiului, este important să fie puse în aplicare măsuri adaptate condiţiilor locale, date fiind variaţiile nivelurilor de poluare. Schimbările vizează traficul rutier, industria, aeroporturile şi porturile, dar şi încălzirea pe bază de lemn şi cărbune.

Sursă: digi24.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Bugetarii amenință cu blocarea întreagii activități: În ziua în care se vor da pensiile și salariile, nu vor veni la muncă

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Bugetarii amenință cu blocarea întreagii activități: În ziua în care se vor da pensiile și salariile, nu vor veni la muncă În prima zi a lunii iulie, zi în care au intrat în vigoare tăierile de la stat a început cu un val de proteste în toată țara. Angajații din tot mai multe instituții publice […]

Citește mai mult

Actualitate

Călin Georgescu, trimis în judecată pentru promovarea, în public, a cultului persoanelor vinovate de genocid şi de crime de război

Ziarul Unirea

Publicat

în

Călin Georgescu, trimis în judecată pentru promovarea, în public, a cultului persoanelor vinovate de genocid şi de crime de război Fostul candidat la Preşedinţie Călin Georgescu a fost trimis în judecată de Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie pentru promovarea, în public, a cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni de genocid, contra umanităţii […]

Citește mai mult

Actualitate

VIDEO | Fost ministru al Finanțelor despre prima săptămână cu Ilie Bolojan premier: „Un dezastru”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Fost ministru al Finanțelor despre prima săptămână cu Ilie Bolojan premier: „Un dezastru” Fost ministru al Finanțelor, Eugen Teodorovici, afirmă că prima săptămână a Guvernului Bolojan la Palatul Victoria a fost „un dezastru absolut, o săptămână neagră care a aruncat România într-un haos și mai mare” și precizează că deciziile luate „au fost nu doar […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea