5 martie 2025 | Serată culturală la Sebeș: Poezia lui Radu Stanca, muzică și artă
5 martie 2025 | Serată culturală la Sebeș: Poezia lui Radu Stanca, muzică și artă
Miercuri, 5 martie 2025, începând cu ora 17.00, la Centrul Cultural „Lucian Blaga” din Sebeș va avea loc o serată culturală, prilej cu care cei prezenți își vor reaminti cu nostalgie versurile poetului Radu Stanca, se vom bucura de acorduri muzicale și de tablourile artistului plastic Aurel Sârbu, care omagiază frumusețea feminină.
Evenimentul a fost organizat cu sprijinul entuziast al tinerilor care activează în cadrul Asociației „Laudă semințelor” fondată de Bogdan Turcu. Momentele muzicale vor fi asigurate de profesoara Alexandra Pamfilie.
Citește și: Școala Gimnazială „Mihail Kogălniceanu” Sebeș va fi reabilitată și modernizată: Licitație pentru proiectare și lucrări
RADU STANCA (1920-1962) s-a născut la 5 martie 1920 la Sebeș, într-o familie cu frumoase tradiții intelectuale. Absolvent al Facultății de Litere și Filosofie a Universității din Cluj, a fost numit, în 1943 asistent la catedra de Filosofia Culturii condusă de Lucian Blaga, post pe care l-a ocupat doar un an (încă de pe atunci, fiind amenințat de o boală nemiloasă). În 1943 s-a înființat Cercul Literar de la Sibiu, la care Radu Stanca a fost considerat întotdeauna inițiatorul atmosferei de particulară efervescență spirituală și artistică.
Dramaturg, eseist, autor de aforisme și regizor de prestigiu, dar mai ales poet, Radu Stanca s-a stins atât de timpuriu, fără a fi trăit satisfacția de a-și vedea opera literară publicată.
AUREL SÂRBU s-a născut la 24 aprilie 1953, în localitatea Boz, jud. Alba, şi este absolvent al Institutului de Arte Plastice „Ion Andreescu” din Cluj-Napoca, promoția 1977. Între anii 1977 şi 1980 a fost profesor de desen la Școala Generală din localitatea Șanț, jud. Bistrița-Năsăud, iar apoi la Sebeş, până la pensionare. A participat la expoziții de grup şi personale la Muzeul Orășenesc Sebeş (1985), Muzeul Național al Unirii Alba Iulia (2017), Muzeul Național de Artă din Cluj-Napoca (2021) şi la Galeriile Uniunii Artiştilor Plastici din Bistriţa, Târgu Mureş, Cluj şi București (între 1977 și 1980), iar după stabilirea la Sebeş în galeriile UAP din Alba Iulia (2011-2021) şi Sibiu (2011, 2013 şi 2018). Din anul 2012, este membru titular al Uniunii Artiștilor Plastici din România.
La Sebeş i-au fost organizate mai multe expoziții personale, găzduite de muzeul din localitate (1985), de Casa de Cultură (1988), precum și în cadrul Festivalului Internațional „Lucian Blaga” din Sebeş și Lancrăm (2015). Aurel Sârbu este, deopotrivă, şi sculptor, lucrări ale artistului regăsindu-se în colecții din străinătate, în Germania, la München, Augsburg şi Friesenheim, sau ca monumente de for public în România: „David Prodan – bust” amplasat în curtea școlii „David Prodan” din Săliștea, jud. Alba; „Lucian Blaga – bust” amplasat în curtea Colegiului Național „Lucian Blaga” din Sebeş, „Alexandru Todea – bust” amplasat în piața cu același nume din municipiul Sebeş, cărora li se adaugă „Monumentul eroilor” –amplasată în grădina Muzeului Municipal „Ioan Raica” din Sebeş.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Cultură Educație
17 aprilie 2025 | La UAB, faza județeană din Alba a unui concurs de cultură și educație financiar-contabilă: Competiția reunește elevi de clasa a XI-a
17 aprilie 2025 | La UAB, faza județeană din Alba a unui concurs de cultură și educație financiar-contabilă: Competiția reunește elevi de clasa a XI-a Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia va găzdui, joi, 17 aprilie 2025, faza județeană din Alba a unui concurs de ecultură și educație financiar-contabilă. Citește și: FOTO | Studenți […]
FOTO | Liceul Teoretic Teiuș, partener al programului Bookster: Încurajarea cititului, obiectiv prioritar
Liceul Teoretic Teiuș, partener al programului Bookster: Încurajarea cititului, obiectiv prioritar Liceul Teoretic Teiuș este una dintre instituțiile de învățământ care se remarcă prin implicarea activă în promovarea educației de calitate și dezvoltarea unor inițiative inovative care sprijină învățarea. Un exemplu semnificativ al acestei abordări moderne este programul Bookster, derulat cu succes în cadrul liceului. […]