40.000 de euro prin programul diaspora pentru românii care se întorc acasă. Linie de finanțare de 30 de milioane de euro
Programul „Diaspora-Up” are alocată o linie de finanţare de 30 de milioane de euro
Românii din străinătate care doresc să-și valorifice cunoştinţele antreprenoriale sau profesionale dobândite peste hotare, prin deschiderea unei afaceri în ţară, pot obţine un ajutor financiar de până la 40.000 de euro, prin intermediul unor organizaţii şi instituţii care derulează proiecte şi administrează cele 30 de milioane de euro alocate din schema de finanţare. Proiectele pot fi depuse deja, iar sesiunea de înscriere se încheie în 29 noiembrie.
Ministerul Fondurilor Europene şi Ministerul Afacerilor Externe au alocat, în Programul „Diaspora Start-Up”, o linie de finanţare de 30 de milioane de euro. Cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate, care doresc să deschidă o companie în România, pot solicita, în această perioadă, până la 40.000 de euro de la autorităţi, în mai multe tranşe, fără a fi necesară o contribuţie proprie. Finanţarea nu va fi acordată direct viitorilor antreprenori, ci va ajunge la aceştia cu ajutorul unor administratori de schemă. Administratorii de grant, acele entităţi care vor forma viitorii antreprenori şi le vor asigura acestora consilierea pe parcursul implementării planului de afaceri, vor depune propunerile de proiecte prin care se angajează să acorde antreprenorilor subvenții pentru lansarea afacerilor în țară. În cea de-a doua etapă, cetățenii români eligibili, care doresc să își înființeze o companie, pot accesa fonduri în valoare maximă de 40.000 de euro, prin intermediul acestor administratori.
Se estimează că aproximativ 375 de persoane vor participa la cursurile de formare profesională. Sunt administratori de schemă de antreprenoriat eligibili: autorităţile publice locale (unităţile administrativ-teritoriale), ONG-urile, camerele de comerţ şi industrie, patronatele şi organizaţiile sindicale, furnizorii de formare profesională continuă, publici şi privaţi, universităţile, asociaţiile profesionale, membri ai Comitetelor Sectoriale şi Comitete Sectoriale cu personalitate juridică, Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri şi instituţii/agenţii/organizaţii subordonate/coordonate de acesta, parteneriate între categoriile amintite mai sus.
Viitorii antreprenori vor parcurge 3 etape: formare antreprenorială, implementarea planurilor de afaceri finanțate din fonduri europene și programul de monitorizare a funcționării și dezvoltării afacerilor finanțate. Mecanismul de finanţare propus de autorităţi este: în prima fază, persoanele selectate vor primi o subvenţie în valoare de cel mult 10.000 de euro, ca primă de relocare. La momentul semnării contractului de ajutor de minimis cu administratorul schemei de antreprenoriat, viitorul antreprenor va primi 75% din ajutorul aprobat, reprezentând prima tranșă de finanțare; dacă în primul an de funcţionare a noii companii, antreprenorul realizează venituri echivalente cu 30% din valoarea finanţării iniţiale, el va mai putea primi a doua tranşă de bani, reprezentând diferența până la valoarea totală a ajutorului de minimis.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Sâmbăta ALBĂ din Săptămâna LUMINATĂ. Credincioşii merg la biserică cu un ou roşu pentru a se împărtăşi
Sâmbăta ALBĂ din Săptămâna LUMINATĂ. Credincioşii merg la biserică cu un ou roşu pentru a se împărtăşi Potrivit credinţei populare, în aceste zile, de la Înviere și până la Duminica Tomei, Raiul este deschis. Sâmbăta Luminată, zi cu mare însemnătate pentru creştinii ortodocşi. În Sâmbăta Luminată credincioşii merg la biserică cu un ou roşu pentru […]
Economistul Radu Georgescu: „România va trece la un regim economic foarte strict în câteva săptămâni. A fost ca un tip care a mâncat și băut pe datorie la restaurant”
Economistul Radu Georgescu: „România va trece la un regim economic foarte strict în câteva săptămâni. A fost ca un tip care a mâncat și băut pe datorie la restaurant” România va trece la un regim economic foarte strict în câteva săptămâni, atrage atenția economistul Radu Georgescu. „Eurostat a publicat săptămâna aceasta graficul din poză. Eu […]
Profesorul de economie Cristian Păun: „Guvernul a decis să încarce cu contribuție la sănătate „câștigul” din dobânzile la depozitele bancare. Disperare și incompetență!”
Profesorul de economie Cristian Păun: „Guvernul a decis să încarce cu contribuție la sănătate „câștigul” din dobânzile la depozitele bancare. Disperare și incompetență!” Profesorul de economie Cristian Păun deplânge decizia Guvernului „de a încărca cu conttibuție la „sănătate” câștigul din dobânzile la depozitele bancare”. Citește și: Profesorul Cristian Păun, despre urmările deficitului uriaș al României: […]