4 februarie: În urmă cu 16 ani, Mark Zuckerberg lansa rețeaua de socializare Facebook
Pe 4 februaire 2004, în urmă cu 16 ani, Mark Zuckerberg a lansat cea mai populară rețea de socializare, pentru a oferi posibilitatea de a contacta persoane apropiate, dar și persoane încă necunoscute.
Creată inițial cu scopul de a-i ajuta pe studenţii universităţii Harvard să fie în legatură unii cu ceilalți, Facebook era la origine o rețea socială cu circuit inchis pentru studenții acestei universități; ulterior ea s-a deschis și altor universități americane. La început verificarea apartenenței la universitate se făcea prin adresa de poștă electronică (e-mail) a studentului, dar începând din septembrie 2006 rețeaua este deschisă tuturor.
Cu o investiţie de 19.000 de dolari, rețeaua a fost creată iniţial cu un scop social cu circuit închis pentru studenţii universităţii Harvard, din Statele Unite, sub denumirea de „thefacebook.com”, fiind extinsă apoi angajaţilor unor companii ca Apple şi Microsoft.
Imediat rețeaua facebook a devenit foarte populară dar și controversată, fiind interzisă în câteva țări din Orientul Mijlociu. De asemenea, prin intermediul acestei rețele au fost provocate și coordonate unele manifestații protestatare din Republica Moldova și Iran.
În acest moment facebook este una dintre cele mai răspândite rețele sociale din lume, numărul utilizatorilor depășind populația Chinei. Potrivit ultimelor date statistice, în România sunt aproximativ 10 milioane de utilizatori Facebook.
Modul în care oamenii se întâlnesc a fost influențat de amploarea pe care a luat-o fenomenul Facebook. Mulțumită acestei rețele de socializare putem invita sau putem fi invitați la diferite evenimente, începând de la zile de naștere sau întâlniri de lucru și până la nunți și alte evenimente sociale de amploare sau întâlniri de afaceri. Avantajul constă în faptul că se pot trimite invitații la un număr mare de persoane, incluzând persoane care nu ar fi putut fi invitate în alt mod. Acum putem participa la evenimente despre care altfel nu am fi știut.
În anul 2010, a fost regizat un film, care a primit nu mai puțin de opt nominalizări la Premiile Oscar. Acesta a fost adaptat după o carte scrisă înainte cu un an, surprinzând momentele fondării site-ului Facebook și procesele care au urmat după. Nici Mark Zuckerberg și nici un angajat al Facebook nu a luat parte la proiect.
În octombrie 2003, Mark Zuckerberg, student de la Universitatea Harvard, în vârstă de 19 ani, își „primește papucii” din partea iubitei sale Erica Albright. Întorcându-se în căminul său, Zuckerberg scrie o postare insultătoare despre fosta sa iubită, pe blogul său, LiveJournal și apoi creează un site web al campusului, numit Facemash, prin hacking-ul în baze de date ale colegiului, pentru a fura fotografii ale studentelor, permițând apoi vizitatorilor site-ului să le evalueze atractivitatea.
După ce traficul către site a prăbușit părți din rețeaua de calculatoare a universității Harvard, lui Zuckerberg i se oferă șase luni de probă academică.
Totuși, popularitatea lui Facemash atrage atenția claselor superioare și a gemenilor Harvard și Cameron și Tyler Winklevoss și a partenerului lor de afaceri Divya Narendra. Trio-ul îl invită pe Zuckerberg să lucreze la Harvard Connection, o rețea de socializare care prezintă natura exclusivă a studenților Harvard, vizând întâlnirile romantice.
Zuckerberg a criticat inacuaratețea faptelor relatate în film, dar a felicitat creatorii pentru alegerea aceleași garderobe pe care o avea la acea perioadă.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Ştirea zilei
Albaiuliancă amendată cu 500 de lei pentru că ar fi sunat în mod fals la 112, să sesizeze o petrecere în miez noapte, la o pensiune din vecinătatea casei sale: Cum a demonstrat în instanță ca a avut dreptate
Albaiuliancă amendată cu 500 de lei pentru că ar fi sunat în mod fals la 112, să sesizeze o petrecere în miez noapte, la o pensiune din vecinătatea casei sale: Cum a demonstrat în instanță ca a avut dreptate O femeie din Alba Iulia, care a sesizat la poliție tulburarea liniștii publice a locatarilor, noaptea, […]
E JALE! Aproape jumătate dintre pensionarii din județul Alba, buni de plată de la 1 august 2025: Au pensii peste 3.000 lei și vor plăti CASS
E JALE! Aproape jumătate dintre pensionarii din județul Alba, buni de plată de la 1 august 2025: Au pensii peste 3.000 lei și vor plăti CASS Aproape jumătate dintre pensionarii din județul Alba vor fi buni de plată de la 1 august 2025. Au pensii peste 3.000 lei și vor plăti CASS. Una dintre măsurile […]
FOTO | Alexandrina Moldoveanu – succesul în artă are la bază originalitatea și sinceritatea. Drumul de la profesor de desen și grafician, la artist plastic amator, cu un palmares bogat și autentic
Alexandrina Moldoveanu – succesul în artă are la bază originalitatea și sinceritatea. Drumul de la profesor de desen și grafician, la artist plastic amator, cu un palmares bogat și autentic „Academia Doamnelor” va rămâne încă mult timp de acum încolo un reper în viața culturală și socială a orașului nostru. Aici, oamenii minunați ai urbei […]