Rămâi conectat
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Curier Județean

4-6 august| Descoperă Rowmania 2023, ediția a IX-a, la Alba Iulia: Ce activități vor fi organizate pentru pasionații de vâslit

Ziarul Unirea

Publicat

în

PSD - Alegeri Parlamentare 2024

4-6 august| Descoperă Rowmania 2023, ediția a IX-a, la Alba Iulia: Ce activități vor fi organizate pentru pasionații de vâslit

USR - Alegeri Parlamentare 2024

Descoperă Rowmania / România naturală văzută din barcă este o campanie națională care promovează ecoturismul și principiile sale, cu accent pe valorificarea patrimoniului local și a resurselor naturale. Proiectul, inițiat de Asociația “Ivan Patzaichin – Mila 23” în parteneriat cu Administrația Națională “Apele Române”, are zece ediții la activ, cu opt în Alba Iulia și include o relevantă componentă de informare și educare cu privire la eforturile depuse pentru exploatarea eficientă și responsabilă a acestor resurse.

PNL - Alegeri Prezidențiale 2024

Din 2019, Descoperă Rowmania dace parte dintr-o campanie mai amplă a Asociației Ivan Patzaichin, campania Apele Unite ale României, care propune activități de educație non-formală, ecologizare și sport în aer liber în speranța angrenării comunităților într-un exercițiu de descoperire, prețuire și protejare a apelor ce le traversează și de valorizare a peisajului urban riveran. Un râu sănătos și iubit de locuitori poate contribui la consolidarea profilului identitar al localității. Insistând asupra conceptului de râu ca sursă de dezvoltare pentru oraș, campania duce mai departe ideea democratizării acestuia și omagiază relația universală omapă.

Este o campanie națională de educare și ecologizare, ce are ca scop asumarea responsabilității față de resursa apă – prin prevenirea poluării, desfășurarea de activități în natură și dezvoltarea de proiecte ce au la bază râul. Evidențiază potențialul pe care apele interioare îl joacă în viața locuitorilor orașelor: ca sursă de dezvoltare a orașului modern, sunt prezentate într-o manieră inovativă, prin încurajarea practicării de activități în natură, sportului de masă, a sportului nautic în natură într-un spațiu urban. Se adresează cetățenilor localităților cu deschidere la apă și stakeholderilor locali.

Obiectivul general este acela de a reapropia oamenii de natură și de a-i reconecta la aceasta, având ca instrument canotca, ca activitate vâslitul, ca main drive competiția și ca inspirație mișcarea Rowmania și peinițiatorul acesteia, Ivan Patzaichin. Printre obiectivele specifice ale campaniei se numără:

1. Reconectarea oamenilor la natură prin participarea la activități pe apă – competițiile de vâslit în canotci
2. Dezvoltarea de programe pentru copii, care să le deschidă apetitul pentru activități legate de apă și care
să îi facă să își asume rolul de protectori ai apelor
3. Promovarea gastronomiei locale și a turismului gastronomic prin intermediul unei demonstrații culinare
4. Promovarea ecoturismului și a turismului lent în România.

Campania se bucură de mare succes, edițiile anterioare beneficiind de o largă acoperire în media locală și națională. Evenimentele au atras un public numeros, cu o medie de peste 200 de participanți activi la competiția de vâslit și o asistență între 1000 – 10.000 persoane public larg în fiecare oraș (pre-pandemie).

Experiența celor opt ediții anterioare demonstrează că organizarea evenimentului la Alba Iulia poate fi un autentic motor de dezvoltare edilitară, prin extensia serviciilor pe care municipalitatea le oferă locuitorilor și turiștilor, prin punerea în valoare a unui spațiu public de socializare și coeziune în comunitatea locală, prin asigurarea unor activități de agrement și oportunități de activități conexe (jocuri în aer liber, activități culturale, zilele orașului) etc. Rolul acestor evenimente este și acela de a crea coeziune în comunitatea locală, participanții pot socializa, intra în competiție, se pot bucura de vâslit, etc.

În același timp se pot constitui și ca platforme de dezbatere în jurul unor teme mari: preocuparea pentru un stil de viață sustenabil, includerea sportului și a mișcării în aer liber în panoplia măsurilor de creștere a calității vieții, concepte moderne de turism (turism de bun simț, turism lent, ecoturism), protecția mediului, dezvoltare durabilă, activarea potențialului de dezvoltare locală, legătura dintre proiecte generate local și creșterea prosperității localităților respective.

Pentru a crește gradul ce conștientizare privind potențialul de dezvoltare și oportunitățile de agrement și relaxare în natură, campania a căutat ca, de-a lungul timpului, să îmbogățească lista activităților desfășurate.

Pentru 2023, propunem organizarea evenimentul in primul week-end din luna august, iar campania va cuprinde următoarele activități:

1. Descoperă Rowmania

Descoperă Rowmania – România naturală văzută din barcă promovează ecoturismul și principiile sale, cu accent pe valorificarea patrimoniului local și a resurselor naturale prin intermediul sportului pe apă. “Descoperă Rowmania” constă în organizarea unei serii de evenimente (mini festivaluri pe apă) organizate în orașe cu deschidere la apă: Sibiu, București, Sfântu Gheorghe (Tulcea), Alexandria și Tulcea.

Turneul se va încheia în 2023 cu finala națională, în cadrul Festivalului Ivan Patzaichin – RowmaniaFEST, care se va desfășura la Tulcea și în Delta Dunării între 8 și 13 septembrie și la care sunt invitați să participe câștigătorii edițiilor locale.

Nu este doar un model de antreprenoriat social care creează comunități durabile, ci și un model de comunicare a valorilor naturale, care poate fi replicat și în alte arii protejate. Mișcarea este deschisă pentru iubitorii apelor și ai mișcării în aer liber, pentru căutătorii de aventură și pentru cei care iubesc și protejează natura.

Presupune organizarea unor competiții de vâslit care reușesc să aducă oamenii mai aproape de apă. Este unul din cele mai vechi proiecte desfășurate de Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23, ajuns la a zecea ediție la nivel național.

2. Atelierul Mobil

O altă activitate principală o constituie organizarea unui atelier de o zi pentru copii, prima lecție de construcție a unei bărci. Copiii se familiarizează cu pașii construcției canotcii și realizează machete.

Atelierul Mobil a fost dezvoltat de către Viorel Gheorghe, antreprenor, din dorința de a dezvolta un proiect menit să ofere copiilor din satele și orașele României posibilitatea de a avea parte de momente de antrenament, delectare, cercetare si acumularea unor cunoștințe importante prin intermediul unui atelier de construcție a unei canotci.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

22 noiembrie 2024 | Amenzi de peste 15.000 de lei și trei permise de conducere reținute de polițiștii din Alba, în ultimele 24 de ore

Cezar Lancrajan

Publicat

în

22 noiembrie 2024 | Amenzi de peste 15.000 de lei și trei permise de conducere reținute de polițiștii din Alba, în ultimele 24 de ore În ultimele 24 de ore, polițiștii și jandarmii din județul Alba au continuat acțiunile, în sistem integrat, pentru combaterea faptelor de natură penală și contravențională și pentru prevenirea incidentelor care […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea