Rămâi conectat

Actualitate

360.000 de lei rămaşi necheltuiţi în ultimii doi ani de spitalele din judeţ pe programe de prevenţie

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Toată lumea ştie că cel mai bine, mai ieftin şi mai simplu e să previi decât să vindeci. De acest lucru se pare însă că nu se ţine cont la noi… Cu toate că Ministerul Sănătăţii, prin Direcţia de Sănătate Publică Alba (DSP), a alocat, la nivelul unităţilor spitaliceşti din judeţul nostru, bani pentru derularea de programe naţionale de sănătate pe parte de prevenţie, ei nu au fost cheltuiţi. Aşa cum a precizat dr. Horia Timiş, directorul DSP Alba, instituţia pe care o conduce a făcut un audit pe anii trecuţi pentru a vedea dacă şi cum au fost folosite, de către spitale, sumele venite pe această linie de prevenire. Surpriza a fost mare… atât în anul 2009, cât şi în 2010, mare parte din aceşti bani au rămas necheltuiţi. Să fi fost vorba de neputinţă sau de dezinteres? Cert este că mii de lei care puteau fi folosiţi pentru prevenţie, aceste programe reprezentând în fapt o modalitate de reducere a incidenţei anumitor boli, nu au fost utilizaţi!
Astfel, în anul 2009, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba, dintr-un buget de 296.000 de lei destinaţi diferitor programe, au fost cheltuiţi doar 81.000 lei. Pentru subprogramul de transplant de organe, ţesuturi şi celule de origine umană, din cei 197 mii lei au fost cheltuite numai 23 mii lei, adică doar… 11,67%; la programul naţional de sănătate mintală din 25 mii lei au fost cheltuite doar 14 mii lei, adică 56%. Bani nefolosiţi au rămas şi la: programul naţional de diabet zaharat – din 26 mii lei s-au cheltuit doar 11 mii lei (42,3%); subprogramul de profilaxie a sindromului de izoimunizare, din 15 mii lei doar 11 mii lei (73,3%); subprogramul de prevenire a deceselor neonatale prin creşterea accesului la îngrijiri adecvate în unităţi regionale, din 18 mii lei, s-au cheltuit 15 mii lei (83,3%); subprogramul de profilaxie a malnutriţiei la copiii cu greutate mică la naştere, din 7 mii, doar 4 mii (57,1%), iar la subprogramul de supraveghere şi control al bolilor cu transmitere sexuală din 8 mii, doar 3 mii (37,5%). Nici la Spitalul municipal Aiud nu au fost cheltuiţi toţi banii în 2009 pe prevenţie. Astfel pe programul naţional de sănătate mintală din cei 15 mii de lei alocaţi au fost cheltuite doar 7 mii, adică 46,6%.

De-a lungul anului 2010 au rămas necheltuiţi 49 de mii de lei. Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba a avut alocată suma de 34 mii lei pentru subprogramul de transplant de organe, ţesuturi şi celule de origine umană, iar Spitalul municipal Sebeş 15 mii lei repartizaţi pentru profilaxia malnutriţiei la copiii cu greutate mică la naştere – 3 mii lei, profilaxia sindromului de izoimunizare RH – 9 mii lei şi subprogramul de supraveghere şi control al infecţiei HIV – 3 mii lei. Banii respectivi au rămas aşa cum i-au primit, nefiind cheltuit nici măcar un leu. Noul director al Direcţiei de Sănătate Publică Alba, dr. Horia Timiş a precizat că începând cu acest an, banii pentru programele naţionale de prevenţie care vor ajunge la spitalele din Alba vor trebui cheltuiţi integral, în acest sens conducerile unităţilor sanitare trebuind să se implice activ. (L.I.)


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Petiție Declic: Nu trageți dreptatea pe dreapta. Anchetați licitația poliției pentru BMW-uri

Ziarul Unirea

Publicat

în

Petiție Declic: Nu trageți dreptatea pe dreapta. Anchetați licitația poliției pentru BMW-uri

Comunitatea Declic a lansat, joi, o petiție online adresată Laurei Codruţa Kövesi, procuroare-șefă a Parchetului European, prin care se cere investigarea modului în care s-a desfășurat licitația prin care MAI cumpără 600 de mașini BMW 320 iX de la dealerul Automobile Bavaria.

„Ministerul Afacerilor Interne cumpără 600 de BMW-uri de la prietenul președintelui, printr-o licitație ce pare a fi cu dedicație. MAI nu s-a zgârcit, jumătate din valoarea contractului este din bani europeni. Între timp, suntem îndemnați să mai strângem cureaua”, au scris cei de la Declic pe Facbook.

Ce spune petiția

Elit - Gustul Desăvârșit

„De ce este important?

Firma prietenului președintelui, Automobile Bavaria, va primi prin contract 98 de milioane de lei fără TVA. Jumătate din banii cu care Ministerul Afacerilor Interne (MAI) va onora contractul sunt europeni (din programul POIM). [1]

La licitație s-a prezentat o singură firmă. Specificațiile din caietul de sarcini arată ca și cum ar fi scrise doar pentru mașini BMW, motiv pentru care licitația pare că a fost aranjată.

Contractul nu a fost încă onorat. De aceea, investigația ar trebui să înceapă cât mai repede.

Vrem să aflăm de ce Poliția cumpără mașini scumpe prin licitații suspecte în timp ce restul cetățenilor trebuie să strângă cureaua.

Ne întrebăm cum se explică faptul că, la trei zile de la încheierea licitației, miniștrii PNL s-au întâlnit cu patronul Automobile Bavaria, Michael Schmidt, la un eveniment public organizat de acesta. [2] Printre participanții liberali s-au numărat premierul Nicolae Ciucă și ministrul de Interne, Lucian Bode. De la eveniment nu a lipsit nici președintele Klaus Iohannis.

Doar o investigație din partea autorităților competente poate stabili dacă licitația a fost trucată”


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Compensarea prețurilor la motorină și benzină, cu 50 de bani, va fi prelungită: Ce spune premierul

Ziarul Unirea

Publicat

în

Compensarea prețurilor la motorină și benzină, cu 50 de bani, va fi prelungită: Ce spune premierul

Pe agenda şedinţei din cursul zilei de joi, 29 septembrie, Executivul are și analiza proiectului de ordonanţă de urgenţă referitoare la susţinerea acordării de reduceri ale preţurilor la benzină şi motorină.

”Vom prelungi ordonanța de urgență prin care compensăm prețul la carburanți. A fost o decizie care a produs efecte. Am reușit să stabilizăm și chiar să scadă prețul la combustibil. În felul acesta, până la sfârșitul anului vom beneficia de aceeași măsură de compensare.” – a anunțat premierul la începutul ședinței de Guvern.

Pe ordinea de zi a şedinţei se află analiza proiectului de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea OUG 106/2022 pentru susţinerea acordării de reduceri ale preţurilor la benzină şi motorină şi pentru modificarea art. 18 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 41/2022 pentru instituirea Sistemului naţional privind monitorizarea transporturilor rutiere de bunuri cu risc fiscal ridicat RO e-Transport şi de abrogare a art. XXVIII din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 130/2021 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative.

Elit - Gustul Desăvârșit

Prețurile la benzină și motorină vor fi compensate în continuare

Astfel, Guvernul Ciucă va prelungi compensarea prețurilor la motorină și la benzină, în condițiile în care reducerea de 50 de bani expiră luna aceasta.

Prețurile carburanților au fost compensate timp de trei luni – în iulie, august şi septembrie – iar impactul bugetar este de 900 de milioane de lei.

Ministrul Energiei Virgil Popescu a declarat recent că nu consideră că preţul la motorină va depăşi 9 lei/litru în perioada următoare, deşi cotaţia motorinei a crescut uşor, comparativ cu cea din urmă cu 10 zile.

Sursa: stirileprotv.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Programul Femeia Antreprenor 2022: Care este termenul limită pentru înscriere

Ziarul Unirea

Publicat

în

Programul Femeia Antreprenor 2022: Care este termenul limită pentru înscriere

Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului a anunţat, în cursul zilei de luni, 26 septembrie, că femeile antreprenor care doresc să obţină o finanţare de până la 200.000 lei mai au la dispoziţie 5 zile pentru a se înscrie în cadrul programului „Femeia Antreprenor – 2022”, termenul limită fiind 30 septembrie, ora 20:00.

„Antreprenoriatul românesc s-a dezvoltat foarte mult în ultimii ani. Cu toate acestea, putem constata că, deşi numărul afacerilor înfiinţate de către femei este în creştere, încă există diferenţe semnificative comparativ cu afacerile fondate de bărbaţi. Astfel, prin programul de finanţare Femeia Antreprenor dorim să încurajăm egalitatea de şanse în mediul antreprenorial şi să diminuăm decalajul dintre femeile şi bărbaţii antreprenori”, a declarat Constantin-Daniel Cadariu, ministrul Antreprenoriatului şi Turismului.

Conform sursei citate, pentru a fi eligibile în vederea obţinerii finanţării în cadrul programului Femeia Antreprenor, societăţile trebuie să respecte criteriul conform căruia cel puţin unul dintre asociaţi trebuie să fie femeie şi să deţină cel puţin 50% din părţile sociale/acţiuni ale societăţii în cazul IMM-urilor aplicante.

Elit - Gustul Desăvârșit

„Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului va finanţa minimum 1.000 de societăţi, bugetul programului pentru anul 2022 fiind de 197 milioane de lei. Înscrierile se fac exclusiv online, pe platforma granturi.imm.gov.ro, în secţiunea Programe naţionale”, se menţionează în comunicat.

Sursa: dcbusiness.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea