30 octombrie: Sfinții mucenici Zenovie episcopul și sora sa, Zenovia, vindecătorii de cancer
30 octombrie: Sfinții mucenici Zenovie episcopul și sora sa, Zenovia, vindecătorii de cancer
Sfântul Sfințit Mucenic Zenovie, episcopul Ciliciei, și sora sa, Zenovia, sunt pomeniți an de an în calendarul creștin ortodox la data de 30 octombrie.
Citește și: Când începe Postul Crăciunului 2024
Sfântul sfințit mucenic Zenovie și Sfânta muceniță Zenovia au fost frate și soră. Frăția aceasta trupească au prelungit-o în frăția martiriului pentru Hristos.
Zenovie și Zenovia s-au născut într-o familie creștină din Egeea Ciliciei. Părinții lor se numeau Zenodot și Tecla. Au primit astfel în casa părintească o educație cuviincioasă.
Pentru bunul său nume în comunitatea creștină și pentru virtuțile sale Zenovie a fost ales să slujească cetatea în care se născuse în demnitatea de episcop. Pentru rugăciunile sale foarte multă lume dobândea tămăduiri sufletești și trupești. Devenise astfel un părinte căutat de creștini și o mirare pentru locuitorii păgânii ai cetății.
Zenovie și Zenovia au trăit însă într-o perioadă în care în Imperiul Roman creștinismul era o religie interzisă. Creștinii care erau pârâți pentru simpla vină de a crede că Iisus Hristos este mântuitorul lumii erau arestați și forțați să renunțe la propriile convingeri. Pentru a demonstra acest fapt care le aducea eliberarea trebuiau fie să jertfească zeilor sau împăratului care se număra pe sine printre zei, fie să consume alimente afierosite zeilor.
Citește și: Mesaje de Crăciun fericit
Nu toți împărații înainte de Constantin au pus în practică această politică de intoleranță privitoare la creștini, însă cei care au făcut-o au demonstrat o cruzime înfiorătoare. Între împărații persecutori Diocletian ocupă un loc proeminent. De altfel, persecuția ce a avut loc în timpul său și a împăraților ce i-au urmat s-a și numit marea persecuție.
În acest context în care delațiunile privitoare la creștini erau chiar încurajate de către puterea politică, Zenovie a fost pârât că este creștin și chiar conducătorul comunității creștinilor. A fost de îndată arestat și dus înaintea guvernatorului local pentru a fi judecat. I s-a propus să se lepede de creștinism și să jertfească zeilor. Episcopul a refuzat rămânând fidel mântuitorului Hristos. A fost supus în repetate rânduri torturilor iar când chinuitorii săi au înțeles că nu vor avea succes l-au ucis prin decapitare. Sora sa Zenovia, aflată în mulțime în momentul torturării fratelui său a ales să-l însoțească în chinuri mărturisind faptul că și ea este creștină.
La fel cum s-au născut împreună în aceeași familie trupească și creștină, tot la fel au trecut la Domnul întăriți în dragostea mărturisirii lor.
Potrivit ortodoxinlume.blogspot.ro, Sfinţii Zenovie şi Zenovia sunt cunoscuţi ca vindecătorii de cancer, muţi bolnavi vindecându-se în chip minunat prin rugăciunile către aceşti doi mucenici.
Sursa: trinitas.tv
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
Iniţiată în 1973 de doi tineri americani, fraţii Brian şi Michael McCormack din Omaha, ca formă de protest la conflictul izbucnit între Israel şi Egipt din toamna aceluiaşi an, şi ca un îndemn la pace în întreaga lume, ideea a ajuns să fie susţinută de politicieni, lideri religioşi, celebrităţi şi de 31 de laureaţi ai […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentarii19 ore ago
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentarii9 ore ago
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Opinii - Comentarii11 ore ago
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Ştirea zilei3 zile ago
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentarii2 zile ago
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
17 noiembrie: Ziua Internațională a Studenților. Cum a apărut această sărbătoare și când a fost fost celebrată pentru prima dată