Rămâi conectat

Curier Județean

30 noiembrie – 1 decembrie 2024 | „România Tradițională”, la Alba Iulia. Târg și ateliere dedicate meșteșugurilor: „Tradiția se va întâlni cu prezentul”

Cezar Lancrajan

Publicat

în

URS Construct

30 noiembrie – 1 decembrie 2024 | „România Tradițională”, la Alba Iulia. Târg și ateliere dedicate meșteșugurilor: „Tradiția se va întâlni cu prezentul”

În perioada 30 noiembrie – 1 decembrie 2024, Esplanada Centrului Etnografic al Județului, situată la Poarta a III-a a Cetății Alba Carolina, va fi locul unde tradiția se va întâlni cu prezentul.

Citește și : PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii

În cadrul proiectului Ziua Națională a României în ,,Anul Avram Iancu”, Consiliul Județean Alba și Centrul de Cultură „Augustin Bena” organizează un târg și o serie de ateliere dedicate meșteșugurilor tradiționale românești sub genericul „România Tradițională”.

Pe parcursul celor două zile, între orele 10:00 și 19:00, atmosfera de pe esplanadă va fi cuprinsă de spiritul tradițional românesc. Zeci de meșteri populari din toate colțurile țării vor aduce în fața publicului obiecte meșteșugărești, în cadrul unui târg ce va devenit o adevărată expoziție vie a culturii tradiționale.

De la vasele de lut, picturile de icoane pe sticlă și sculpturile din lemn, până la țesături tradiționale și articole de cojocărie, fiecare stand va spune o poveste despre istoria și măiestria românească.

Unul dintre punctele de atracție ale evenimentului va fi reprezentat de atelierele de meșteșuguri, unde participanții vor avea ocazia să învețe direct de la meșteri:

  • La atelierul de olărit, mâinile pricepute ale artizanilor vor modela lutul în forme autentice, învățându-i pe vizitatori să facă la rândul lor primele vase.
  • Iubitorii de artă sacră vor descoperi tehnici de pictură pe sticlă, în cadrul demonstrațiilor dedicate icoanelor tradiționale.
  • Atelierele de cusături și țesături vor aduce în prim-plan frumusețea motivelor tradiționale, trezind curiozitatea celor mai tineri vizitatori.
  • Meșterii cojocari și pielari vor explica secretele prelucrării pieilor, în timp ce sculptorii în lemn vor transforma materiale brute în obiecte decorative pline de semnificație.

Participanții vor avea șansa să își creeze propriile obiecte, iar această interacțiune va transforma evenimentul într-un prilej unic de învățare și conectare cu moștenirea culturală.

Evenimentul este organizat cu ocazia celebrării Zilei Naționale a României, aducând un omagiu valorilor și tradițiilor care ne definesc identitatea. În anul dedicat lui Avram Iancu, acest târg devine un simbol al continuității și al respectului față de trecut.

Evenimentul demonstrează, încă o dată, că identitatea noastră națională se regăsește în detalii: în lucrul manual, în poveștile transmise și în bucuria de a celebra împreună. Transmite Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Obiceiuri, tradiţii şi superstiţii de Dragobete, sărbătoarea iubirii la români. „Dragobetele sărută fetele”.

Alexandra Mates

Publicat

în

Obiceiuri şi tradiţii străvechi de Dragobete. Superstiţii şi credinţe populare de Dragobete. Pe 24 februarie se celebrează Dragobetele, sărbătoarea iubirii la români Ziua lui Dragobete, zeul tinereţii, al veseliei şi al iubirii are origini străvechi. Dragobete este un personaj preluat de la vechii daci şi transformat ulterior într-un protector al tinerilor şi patron al iubirii. […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea