Rămâi conectat

Actualitate

29.09 – 01.10 | HARTĂ. ALERTĂ hidrologică: COD GALBEN de inundații în județul ALBA. Situația avertizărilor în România

Cezar Lancrajan

Publicat

în

URS Construct

29.09 – 01.10 | HARTĂ. ALERTĂ hidrologică: COD GALBEN de inundații în județul ALBA. Situația avertizărilor în România

Hidrologii INHGA au instituit Codul Roșu, care este valabil începând de luni, de la miezul nopții, până marți, la ora 10:00. Acesta vizează râuri din bazinele hidrografice: Bârlad, Prut și Siret, în județele Vaslui și Galați. De asemenea, începând de astăzi, de la ora 12:00, până luni, la ora 23:00 este în vigoare Codul Portocaliu, care va afecta râuri din bazinele hidrografice: Mureș, Râul Negru, Olt, Vedea, Argeș, Ialomița, Prahova și Buzău.

Citește și: Măsuri în urma avertizărilor ANM de cod galben și portocaliu: Precizări pentru cetățeni și conducători auto

Acest cod este activ și în intervalul 29 septembrie, ora 20:00 – 1 octombrie, ora 18:00, pe râuri din bazinele hidrografice: Prut, Jijia, Bârlad, Siret și râurile din Dobrogea.

Totodată, începând de astăzi, de la ora 12:00, până luni, la aceeași oră, se află sub incidența Codului Galben râuri din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Lăpuș, Tur, Someșul Mare, Someșul Mic, Crasna, Barcău, Crișul Repede, Crișul Negru, Crișul Alb, Arieș, Bega și Timiș.

Același cod este valabil și în intervalul 29 septembrie, ora 12:00 – 1 octombrie, ora 23:00, pe anumite sectoare de râuri din zonele Transilvaniei, Banatului, Olteniei, Munteniei, Bucovinei, Moldovei și Dobrogei.

Fenomenele vizate constau în scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici, cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri, existând probabilitatea depășirii cotelor de apărare.

Pentru siguranța populației, recomandăm respectarea măsurilor dispuse de către autoritățile locale și evitarea circulației în zonele aflate sub incidența codurilor hidrologice.

Menționăm că Avertizarea Cod Roșu presupune risc de inundații majore, care poate necesita adoptarea unor măsuri deosebite pentru evacuarea oamenilor şi bunurilor, impunerea de restricţii la folosirea podurilor şi căilor de transport și exploatarea construcţiilor hidrotehnice.

De asemenea, in secţiunile monitorizate hidrometric, se pot produce depășiri semnificative ale COTELOR DE PERICOL / Fazei a III – a de apărare (mai mari de 20-30 cm).

Din cauza intensității majore a fenomenelor hidrologice prevăzute a fi periculoase, se pot înregistra pagube economice însemnate şi poate exista un risc semnificativ pentru viața oamenilor.

În funcţie de evoluţia fenomenelor hidrometeorologice vom reveni cu informații.

FOTO: Arhiva ZiarulUnirea.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

„Răpirea din serai” – Cât a ajuns să coste celebra carpetă care împodobea în trecut sute de mii de sufragerii din România. Prețurile ireale cerute pe site-urile de mică publicitate

Ziarul Unirea

Publicat

în

„Răpirea din serai” – Cât a ajuns să coste celebra carpetă care împodobea în trecut sute de mii de sufragerii din România. Prețurile ireale cerute pe site-urile de mică publicitate Celebra carpetă „Răpirea din Serai”, care împodobea în anii comunismului sute de mii de sufragerii din România, a revenit în atenție, iar cei care mai […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea