Rămâi conectat
Alba Music and Film Festival 2022

Cultură Educație

28 iulie, Ziua Mondială de Luptă Împotriva Hepatitei

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Pe data de 28 iulie, se celebrează pentru prima dată la nivel global, Ziua de Luptă Împotriva Hepatitei, boală recunoscută de Organizaţia Mondială a Sănătăţii ca fiind o problemă majoră de sănătate publică. Hepatita este o inflamaţie a ficatului ce reprezintă cel mai frecvent rezultatul unei infecţii virale A, B, C, D, E sau G. Numeroase alte cauze (alcool, efecte secundare ale unor medicamente, toxine) pot genera hepatite sau agrava o hepatita virală. Netratate şi neacompaniate de măsuri, respectiv un stil de viaţă sănătos, hepatitele virale se cronicizează şi duc la boli grave precum ciroza şi cancerul hepatic. Numai hepatitele virale B (HVB) şi C provoacă decesul a circa un milion de oameni anual, în întreaga lume. La nivel global sunt în prezent afectaţi de hepatită cronică B sau C circa 500 milioane de oameni.
Aşa cum ne-a precizat dr. Horea Timiş, director executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Alba (DSP), tema abordată cu ocazia marcării acestei zile este „Hepatita virală în 2011 – cunoaşterea riscurilor, vaccinarea, prevenţia, stilul de viaţă personal şi colectiv” şi este reluată pe scurt în sloganul: „Hepatita: să o cunoştem, să ne testăm, să ne protejăm, să o combatem împreună.” „Scopul campaniei se referă la reflexie şi măsuri privind reducerea incidenţei infectărilor cu virusuri hepatici, obiectivele urmărite fiind introducerea sau sporirea acoperirii vaccinale HVB şi HVA, conştientizarea privind măsurile de prevenţie, stil de viaţă la populaţia generală, întărirea măsurilor de igienă spitalicească, protecţie sporită pentru grupurile cu risc înalt de infectare. Trebuie precizat că prevenirea apariţiei hepatitelor virale de tip B şi A, care sunt de altfel cele mai virulente, se poate face în principal prin vaccinare. Alături de vaccinare, măsurile de protecţie privesc: igiena personală strictă (spălatul pe mâini după toaletă, înainte de mese; tacâmuri, veselă şi pahare nefolosite în prealabil); igiena strictă în colectivităţi copii/tineri (şcoli, grădiniţe şi cămine studenţeşti); folosirea numai a seringilor şi acelor de unică utilizare; sterilizarea corectă a instrumentarului medical/stomatologic; igienă şi dezinfectare stricte în spitale, laboratoare, maternităţi şi stomatologie; igienă sexuală strictă; calitatea controlată a apei potabile precum şi standardele decente de salubrizare şi sanitaţie participă la frânarea răspândirii virusurilor hepatice”, a menţionat dr. Horea Timiş.
La noi în ţară schema naţională de imunizare prevede vaccinarea obligatorie împotriva hepatitei virale B (HVB) cu 3 doze la sugari (naştere, 2 luni, 6 luni), precum şi vaccinarea împotriva hepatitei virale A pe o parte din teritoriu (din 2009), mai ales în condiţii speciale (calamităţi naturale, contacţii din focare constituite). Acoperirea vaccinala HVB medie este mai mare de 90 procente, dar acoperirea în comunităţile defavorizate (romi) rămâne modestă. Incidenţa hepatitei virale B a scăzut semnificativ în ultima decadă plecând însă de la un nivel foarte ridicat în 2001, ceea ce ne menţine încă mult peste media UE. În ceea ce priveşte incidenţa hepatitei virale A aceasta ne situează între primele 3 locuri cele mai defavorabile în UE. Din fericire ratele hepatitei virale C se găsesc sub media UE, cu creştere între 2007 şi 2008.
În judeţul nostru cazurile noi de hepatită virală B cu declarare numerică sunt în număr de 7 (4 urban şi 3 rural), cu dominanţă la grupa de vârstă 20-24 ani, în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2011. În privinţa hepatitei virale A, cazurile noi, în aceeaşi perioadă sunt de 33 din care 26 în urban şi 7 în rural. Pe zone de spital hepatita virală A înregistrează numărul cel mai mare de cazuri în zona Blaj, cu un număr de 18 cazuri, grupa de vârstă cea mai efectată fiind 5 – 9 ani. Cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Hepatitei în judeţul Alba se vor organiza o serie de activităţi: promovare pe website-ul DSP Alba – www.dspalba.ro, masă rotundă cu specialiştii, multiplicare materile informative (100 postere şi 1.000 broşuri), distribuirea materialelor informative (postere şi broşuri cu conţinut informativ) prin reţeaua de medicină de familie şi asistenţi comunitari, distribuirea de materiale informative prin voluntarii Crucii Roşii – Filiala Alba şi Asociaţiei „Alături de tine”, realizarea unui stand informativ în incinta Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba. (L.I.)


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Cultură Educație

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Luni, 24 ianuarie 2022, Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba propune publicului un program dedicat Unirii Principatelor Române, care poate fi urmărit online, pe pagina de socializare a instituției, începând cu ora 09.00.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Pornind de la simbolistica evenimentului rămas în istorie și sub numele de Mica Unire, documentat în colecțiile bibliotecii de Ana Maria Pienar, bibliograful instituției, echipa bibliotecii a pregătit diverse momente și materiale, care vor fi postate pe tot parcursul zilei.

Elit - Gustul Desăvârșit

Recomandări de carte pentru copii și adulți, expoziții tematice, lecturi și prezentări video, informații inedite despre evenimentul care a contribuit la realizarea statului național unitar român, dar și incursiuni în memoria culturală a românilor, oferite de prof. Daniela Floroian, prin intermediul unor tablouri și fotografii celebre ce ilustrează atât portul popular la 24 ianuarie 1859, cât și hora la români, Hora Unirii, toate se regăsesc în programul Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.

Dincolo de oferta online, vă așteptăm să ne treceți pragul și să descoperiți numeroasele titluri dedicate primului domnitor al Principatelor Unite, volume în care puteți găsi atât corespondențe, acte, scrisori și documente, cât și legende și mărturii despre Alexandru Ioan Cuza și Mica Unire.

Activitățile sunt organizate de Consiliul Județean Alba și de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba și se derulează în cadrul proiectului 4.7 Zile Speciale.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Cultură Educație

24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York

Un episod special al seriei permanente „Istoria României într-un obiect”, dedicat uneia dintre cele mai cunoscute lucrări de artă asociate acestui important moment istoric, „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, va fi lansat la ICR New York pe 24 ianuarie.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Luni, începând cu ora 21.00, ora României, pe canalele de social media ale Institutului (Facebook, Instagram, YouTube) va avea loc premiera mini-documentarului „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, care va explica publicului american circumstanţele unirii Moldovei şi Ţării Româneşti pornind de la viziunea plastică a unuia dintre întemeietorii picturii româneşti moderne.

Elit - Gustul Desăvârșit

Proiectul este realizat în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti (MNIR), textul şi prezentarea video aparţinându-i specialistei MNIR, dr. Cristina Păiuşan-Nuică. Conceptul filmului este semnat de Bogdan Opreanu.

Tabloul „Proclamarea Unirii Principatelor” surprinde momentul în care, la Bucureşti, în sala Adunării Elective, Alexandru Ioan Cuza este ales domn al Ţării Româneşti după ce, în prealabil, avusese loc alegerea sa în fruntea Moldovei. Potrivit Cristinei Păiuşan-Nuică, „Proclamarea Unirii Principatelor, capodoperă din patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a României şi simbol al naţiunii române, poate fi asemănat, ca importanţă istorică şi tehnică de a surprinde tensiunea momentului, cu lucrarea lui John Trumbull Declaration of Independence, păstrată în rotonda Capitoliului, tablou-simbol al naţiunii americane”.

Una dintre seriile cel mai bine primite ale programului nostru, „The History of Romania in One Object”/ „Istoria României într-un obiect” a fost lansată în luna mai a anului 2020 şi derulată în parteneriat cu câteva mari muzee româneşti: Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj, Muzeul de Istorie a Moldovei din Iaşi, Muzeul Naţional al Banatului din Timişoara, Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia şi Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa.

Prin intermediul acestui proiect au fost prezentate până acum nu mai puţin 38 de exponate, artefacte şi vestigii reprezentative pentru istoria ţării noastre.

sursa: news.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Cultură Educație

Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației

Oficialii de la Ministerul Educației au publicat programa pentru examenul de Bacalaureat din acest an.

Citește și: CALENDAR BACALAUREAT 2022: Programul probelor pentru sesiunile din VARĂ și din TOAMNĂ

Reprezentanții Ministerului Educației au publicat noile programe pentru examenul de Bacalaureat 2022, care sunt, în mare măsură cele ce au fost aprobate prin ordinul de ministru nr. 3.237 din 2021.

Din fiecare disciplină pentru examen, care se învață în anul terminal, ministerul a eliminat anumite conținuturi, dar diferențele sunt mici față de acum doi ani, când a fost tăiată toată materia din semestrul al II-lea.

Elit - Gustul Desăvârșit

CLICK AICI PENTRU PROGRAMA LA MATEMATICĂ LA BACALAUREATUL 2022

Citește și: ADMITERE la colegiile militare 2022: CALENDARUL probelor birourile de RECRUTARE. La Colegiul Militar Mihai Viteazul Alba Iulia, 120 de posturi sunt scoase la CONCURS

Pentru clasele terminale din învățământul liceal (clasa a XII-a zi, clasa a XIII-a seral și frecvență redusă), anul școlar are 32 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 27 mai 2022.

Perioada de înscriere pentru sesiunea de vară începe din 23 mai. În perioada 20-23 iunie sunt probele scrise, iar afișarea primelor rezultate va avea loc pe 27 iunie.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare