27-28 iunie 2023| COD GALBEN de inundații în Alba și alte județe din țară: Ce bazine hidrografice sunt afectate
COD GALBEN de inundații în Alba și alte județe din țară: Ce bazine hidrografice sunt afectate
În urma analizei situației hidrometeorologice actuale și a prognozei meteorologice pentru următoarele 24 de ore, INHGA a emis o actualizare a Atenționării Hidrologice nr. 78 din data de 26 iunie 2023.
Fenomenele vizate în această alertă includ scurgeri importante pe versanți, torenți și pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundații locale și creșteri de debite și niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menționate, cu posibile depășiri ale cotelor de atenție.
Bazinele hidrografice afectate de aceste fenomene sunt Vișeu, Iza, Tur, Someș, Crișul Alb, Mureș, Bega, Timiș, Bârzava, Moravița și Bistrița (afluent al râului Siret).
Perioada în care se vor produce aceste fenomene este între data de 27 iunie 2023, ora 12:00, și data de 28 iunie 2023, ora 12:00.
Atenționarea este de cod galben și include avertizări specifice pentru diferite râuri și sectoare hidrografice din regiunile menționate. Se prognozează propagarea viiturilor formate anterior în amonte, pe râurile din bazinele hidrografice menționate.
Principalele fenomene anticipate sunt scurgeri importante pe versanți, torenți și pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundații locale. Aceste fenomene prezintă o probabilitate și intensitate mai mare pe unele râuri mici din județele Maramureș, Bistrița-Năsăud, Alba și Hunedoara.
INHGA a anunțat ridicarea Atenționării Hidrologice pentru celelalte bazine hidrografice avertizate anterior, începând cu data de 27 iunie 2023, ora 12:00.
Este important ca populația și autoritățile locale să urmărească evoluția situației hidrometeorologice și să respecte regulamentele privind gestionarea situațiilor de urgență generate de fenomene hidrometeorologice periculoase, conform „Regulamentului privind gestionarea situațiilor de urgență generate de fenomene hidrometeorologice periculoase având ca efect producerea de inundații, secetă hidrologică, precum și incidente/accidente la construcții hidrotehnice, poluări accidentale ale cursurilor de apă și poluări marine în zona costieră”.
INHGA va monitoriza în continuare evoluția fenomenelor hidrometeorologice și va oferi actualizări ale prognozei hidrologice în funcție de aceasta.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Codul Silvic 2025: Închisoare pentru hoții de lemne și supraveghere video a drumurilor forestiere
Codul Silvic 2025: Închisoare pentru hoții de lemne și supraveghere video a drumurilor forestiere Noul Cod Silvic, adoptat prin Legea nr. 331/2024 a fost publicat în Monitorul Oficial pe 9 ianuarie 2025. Acesta introduce noi măsuri pentru protejarea mediului, dar și sancțiuni dure pentru a combate tăierea ilegală a lemnelor. Citește și: Noi reglementări în […]