Rămâi conectat

Politică Administrație

26 ianuarie, ziua lui Nicolae Ceaușescu: Astăzi ar fi împlinit 102 ani

Ziarul Unirea

Publicat

în

Fostul dictator, Nicolae Ceaușescu, ar fi împlinit în 26 ianuarie 2020, vârsta de 102 de ani. Până în 1989 această zi era marcată prin festivităţi ample şi ode la adresa „celui mai iubit fiu al poporului”.

La 26 ianuarie 1918, în Scorniceşti, România, s-a născut cel care avea să devină îngerul şi demonul românilor, Nicolae Ceauşescu.

„Educat” încă din 1952 pentru a „sluji” politicile comuniştilor, Nicolae Ceauşescu ajunge la putere prin Partidul Muncitoresc Român, redenumindu-l ulterior în Partidul Comunist Român.

În prima etapă a regimului (1965-1971), promisiunile cu caracter populist făcute de Ceauşescu, i-au întărit poziţia. La acea vreme, noul lider nu urmărea numai câştigarea simpatiei faţă de popor, ci şi pe cea a Occidentului. Anul 1968 a fost decisiv pentru propulsarea lui în politica internaţională – Ceauşescu a atacat verbal URSS. A doua etapă (1971-1980) a avut ca punct de pornire vizitele lui Ceauşescu în China şi în Coreea de Nord. În 1974 acesta devine preşedinte, iar în 1973 i se alătură şi Elena Ceauşescu, consoarta sa, care a devenit a doua putere în stat.

În anii ’70 dictatorul ia o serie de decizii economice greşite. După 1980 starea de criză s-a agravat din cauza împrumuturilor imense din străinătate. Sfârşitul regimului ceauşist a avut loc între anii 1987-1989, când dictatorul pierduse total sprijinul populaţiei. La 21 decembrie 1989, Ceauşescu a organizat un miting pentru a explica populaţiei de ce politica sa este cea mai bună. Mulţimea însă a început să-l huiduiască, după care a pătruns în Comitetul Central, Televiziune şi Radioul Naţional. La 25 decembrie, Tribunalul Militar Excepţional, constituit printr-un decret semnat de Ion Iliescu, a decis judecarea şi condamnarea la moarte a soţilor Ceauşescu, ei fiind executaţi la câteva minute după pronunţarea sentinţei.

Ceaușescu în Partidul Comunist cu patru clase absolvite şi o calificare de cizmar. S-a căsătorit cu Elena Petrescu, după venirea comuniştilor la putere. În perioada regimului lui Gheorghe Gheorghiu-Dej, a fost deţinut mai multe portofolii ca ministru, iar la moartea acestuia, în 1965, a ajuns secretar general al PCR şi şef al statului român.

În sfertul de secol petrecut sub regimul Ceauşescu, ziua de 26 ianuarie se transformase într-o adevărată sărbătoare naţională, dacă ţinem cont de numărul şi amploarea spectacolelor omagiale.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Mircea Hava, europarlamentar PPE: Copiii trebuie protejați de expunerea la mediul online

Unirea Ziarul

Publicat

în

Mircea Hava, europarlamentar PPE: Copiii trebuie protejați de expunerea la mediul online Internetul este, fără îndoială, un plus pentru noi toți. N-am fost nicicând mai aproape, chiar și de la distanță, cum suntem acum, în epoca digitală. O simplă postare și un singur click ne țin în contact, ne oferă acces la informație și schimb […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea