Rămâi conectat
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Opinii - Comentarii

25 octombrie – Ziua europeană a justiţiei civile. Îşi propune să aducă justiţia mai aproape de cetăţeni, să îi informeze pe aceştia cu privire la drepturile lor

Ziarul Unirea

Publicat

în

PSD - Alegeri Parlamentare 2024
USR - Alegeri Parlamentare 2024

Ziua europeană a justiţiei civile, destinată tuturor cetăţenilor europeni care activează în domeniul justiţiei, este marcată anual la 25 octombrie. Marcarea evenimentului este o iniţiativă comună a Consiliului Europei şi a Comisiei Europene, informează site-ul www.coe.int.

Marcarea acestei zile îşi propune să aducă justiţia mai aproape de cetăţeni, să îi informeze pe aceştia cu privire la drepturile lor şi să promoveze activitatea Consiliului Europei şi a Comisiei Europene în domeniul justiţiei, prin simularea procedurilor şi a sesiunilor de informare, potrivit site-ului Consiliului Europei.

Una dintre raţiunile care au stat la baza organizării unei astfel de zile a fost aceea că dreptul civil, de exemplu, este omniprezent în vieţile cetăţenilor – la muncă, în relaţiile de căsătorie şi de familie, în achiziţionarea de bunuri şi servicii etc. Un alt motiv pentru care se marchează această zi este acela că, în general, cetăţenii europeni sunt informaţi în mod inadecvat asupra drepturilor lor şi asupra modului în care funcţionează justiţia civilă – de exemplu, dreptul civil nu apare în general în programele didactice ale şcolilor, adaugă sursa citată.

De Ziua europeană a justiţiei, ar trebui organizate evenimente în întreaga Europă, pentru a aduce justiţia mai aproape de cetăţeni şi pentru a permite „utilizatorilor justiţiei” să înţeleagă mai bine modul în care funcţionează justiţia şi, prin urmare, să îmbunătăţească, dacă este necesar, accesul lor la justiţie, potrivit site-ului organizatorilor.

Ziua europeană a justiţiei este sărbătorită, începând cu anul 2003, la iniţiativa comună a Consiliului Europei şi a Comisiei Europene şi este dedicată atât cetăţenilor, cât şi studenţilor şi persoanelor care îşi desfăşoară activitatea în domeniul justiţiei.

În anul 2022, a fost marcată cea de-a 20-a aniversare a activităţii Comisiei Europene pentru Eficienţa Justiţiei (CEPEJ) privind protecţia şi promovarea drepturilor omului şi a statului de drept. Ceremonia organizată cu ocazia celei de-a 20-a aniversări a avut loc la invitaţia autorităţilor malteze, la Valetta, Malta, la 27 iunie 2022, în cadrul celei de-a 38-a reuniuni plenare a CEPEJ, conform site-ului www.coe.int.

Înfiinţată prin Rezoluţia Res(2002)12 a Comitetului de Miniştri al Consiliului Europei, CEPEJ s-a concentrat pe asigurarea unor servicii de justiţie mai rapide, mai accesibile şi echitabile, punând în centru nevoile beneficiarilor actului de justiţie. Activitatea CEPEJ include utilizarea a numeroase instrumente (15 privind medierea, 16 privind calitatea şi eficienţa, 5 privind justiţia electronică), precum şi măsurarea unor indicatori bazaţi pe circa 300 de întrebări care fac posibilă o mai bună evaluare a sistemelor judiciare europene etc.

Tot în 2022, la 5 octombrie, CEPEJ a publicat Raportul de evaluare 2020-2022, care conţine date despre sistemele de justiţie din 44 de ţări europene, la care se adaugă trei state observatoare. Prin acest raport, CEPEJ îşi propune să ofere factorilor de decizie politică şi profesioniştilor în justiţie un instrument practic şi detaliat pentru o mai bună înţelegere a funcţionării justiţiei în Europa, în vederea îmbunătăţirii eficienţei şi calităţii în interesul a aproape 700 de milioane de europeni şi nu numai, notează site-ul https://rm.coe.int/.

De asemenea, cu prilejul acestei zile, Comisia Europeană pentru Eficienţa Justiţiei evaluează, la fiecare doi ani, funcţionarea sistemelor judiciare din cele 47 de state membre ale Consiliului Europei. Un instrument specific în acest sens este indicatorul de eficienţă, care măsoară durata de aşteptare pentru soluţionarea litigiilor (comerciale, civile, penale) în primă instanţă, în apel sau la curţile supreme din statele europene.

Sursa: agerpres.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

23 noiembrie 1940: România a semnat aderarea la Pactul Tripartit, alături de Germania, Italia și Japonia. Ce se urmărea prin acest act

Ziarul Unirea

Publicat

în

23 noiembrie 1940: România a semnat aderarea la Pactul Tripartit, alături de Germania, Italia și Japonia. Ce se urmărea prin acest act La data de 23 noiembrie 1940 a avut loc aderarea României la Pactul Tripartit. Generalul Ion Antonescu, şeful statului român între 1940-1944, a semnat, la Berlin adeziunea României la Pactul Tripartit împotriva Uniunii […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea