Rămâi conectat

Actualitate

25 mai – Ziua internațională a copiilor dispăruți

Ziarul Unirea

Publicat

în

URS Construct

Pe 25 mai, în fiecare an, este marcată ”Ziua internațională a copiilor dispăruți”, prin organizarea de mese rotunde, răspândirea de mesaje de solidaritate cu familiile acestora, prin mass-media sau pe străzile marilor orașe, înălțarea de baloane colorate, în semn de speranță și distribuirea de buchete de flori cunoscute sub numele de „Nu-mă-uita”.

Citește și: Mesaje de Ziua Copilului • Sms -uri pentru 1 Iunie,  – Urări si felicitări de 1 iunie • Cele mai frumoase mesaje de ”la mulți ani” de ziua copilului meu • Mesaje de la bunici pentru nepoți

Ziua internațională a copiilor dispăruți este marcată și în România. Din anul 2002, Salvați Copiii România este membru asociat în cadrul Federației Europene pentru Copilul Dispărut, Exploatat Sexual — Missing Children Europe. Alături de alte 28 de organizații neguvernamentale din 19 țări membre ale Uniunii Europene și Elveția, Salvați Copiii România derulează programe de informare, prevenire și intervenție în cazurile de dispariție și exploatare sexuală a copiilor.

Salvați Copiii Româniflori nu ma uitaa, în parteneriat cu Inspectoratul General al Poliției Române, marchează în România Ziua internațională a copiilor dispăruți prin activități de informare și sensibilizare a elevilor, părinților, profesorilor și opiniei publice în legătură cu numărul sporit de dispariții voluntare în rândul copiilor, potrivit www.salvațicopiii.ro.

Numărul european pentru copii dispăruți 116 000 este un număr de telefon gratuit pentru apelant, operațional 24/24, activ în 10 state membre ale Uniunii Europene (România, Belgia, Franța, Italia, Grecia, Ungaria, Olanda, Polonia, Portugalia și Slovacia). Formând 116 000, orice cetățean aflat în una dintre cele 10 țări poate raporta dispariția unui copil, primind informații utile despre modul de instrumentare a cazului în țara respective.

Povestea acestei zilei a început la 25 mai 1979, atunci Etan Patz, în vârstă de șase ani, a dispărut de la domiciliul său din New York și nu a mai fost găsit. A fost lansată atunci cea mai amplă campanie de căutare a vreunei persoane dispărute. Au fost înălțate baloane spre cer, au fost legate panglici roz în copaci, au fost împânzite orașele cu afișe reprezentând chipul celui dispărut și au fost anunțate recompense fabuloase. Nimic nu era prea mult pentru familia îndurerată și pentru cei care îi erau aproape. În anul următor, diferite organizații americane au patronat manifestări în amintirea lui Etan Patz, iar la 25 mai 1983, președintele SUA a declarat ziua de 25 mai „Ziua națională a copiilor dispăruți” (Missing Children’s Day).

O astfel de zi a început să fie celebrată în Canada, din 1986, la inițiativa Organizației „Copiii dispăruți” și la nivel internațional, tot din 1986, la inițiativa Crucii Roșii Internaționale, pe fondul înmulțirii alarmante a cazurilor de dispariții în rândul copiilor, potrivit www.missingchildreneurope.eu.

Prima Zi europeană a copiilor dispăruți a fost organizată în 2002, la inițiativa organizației britanice „Child Focus”, patronată de regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii și Irlandei de Nord și a organizației olandeze „Vermist”.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Bacalaureat 2025 | Probele de competențe încep luni, 27 ianuarie: Reguli noi pentru elevi în sala de examen. Calendarul complet al examenului

Ziarul Unirea

Publicat

în

Bacalaureat 2025 | Probele de competențe încep luni, 27 ianuarie: Reguli noi pentru elevi în sala de examen. Calendarul complet al examenului Examenul de Bacalaureat 2025 începe pe data de 27 ianuarie 2025, cu probele de competențe. Este prima dată când elevii din clasele a XII-a și a XIII-a susțin în timpul anului școlar probele […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea