Rămâi conectat
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Opinii - Comentarii

24 octombrie, Ziua Națiunilor Unite. Agenda 2030 urmărește eradicarea sărăciei şi realizarea dezvoltării durabile în privinţa educaţiei, mediului, sănătăţii, energiei în următorii 15 ani

Ziarul Unirea

Publicat

în

PSD - Alegeri Parlamentare 2024
USR - Alegeri Parlamentare 2024

ONU marchează, în 24 octombrie, aniversarea a 72 de ani de existenţă și îşi continuă misunea de a lucra pentru dezvoltare sustenabilă, pace şi respectarea drepturilor omului. 

În fiecare an, la 24 octombrie, se celebrează Ziua Națiunilor Unite, pentru a marca intrarea în vigoare, în 1945, a Cartei Organizației Națiunilor Unite (ONU). Prin ratificarea acestui document fondator de către majoritatea semnatarilor săi, inclusiv a celor cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate, Organizația Națiunilor Unite și-a început oficial activitatea.

PNL - Alegeri Prezidențiale 2024

Marcată din anul 1948 în toate statele membre, Ziua ONU este o sărbătoare publică dedicată informării cu privire la obiectivele şi realizările organizaţiei.

Lumea noastră se confruntă cu multe provocări grave. Extinderea conflictelor și inegalitățile. Vremea extremă și intoleranța. Amenințările asupra securității – inclusiv armele nucleare. Avem instrumentele și posibilitatea de a depăși aceste provocări. Tot ce ne trebuie este voința. Problemele lumii depășesc orice granițe. Trebuie să depășim diferențele pe care le facem, pentru a transforma viitorul. Când drepturile omului și demnitatea umană vor fi respectate, lumea va fi mai pașnică, durabilă și dreaptă. Astăzi, de Ziua Națiunilor Unite, „Noi popoarelesă facem această viziune reală. Thank you.  Shokran.  Xie Xie.  Merci.  Spasibo.  Gracias.  Obrigado. Yet” – este mesajul secretarului general ONU, Ban Ki-moon.

Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă, adoptată de Organizaţia Naţiunilor Unite în 25 septembrie 2015,  stabileşte un cadru global pentru eradicarea sărăciei şi realizarea dezvoltării durabile în privinţa educaţiei, mediului, sănătăţii, energiei în următorii 15 ani.

Agenda 2030 include un set de 17 obiective care mobilizează toate ţările şi actorii interesaţi –  parlament, guvern, oraşe, zone rurale, antreprenori, mari corporaţii, societatea civilă,  mediul academic şi oameni de ştiinţă – şi pentru prima oară, acţiunile vizează în egală măsură statele dezvoltate şi cele aflate în curs de dezvoltare.

Lumea se mişcă în sfârşit dincolo de concepţia de a vedea arderea combustibililor fosili drept o cale către prosperitate. Într-un timp al încălzirii globale record, statele membreau adoptat Acordul de la Paris asupra schimbărilor climetice, în timp record. Aceste măsuri decisive vor intra în vigoare în 4 noiembrie şi de ele sunt legate şansele noastre mai bune pentru o lume mai verde, mai curată.

Şi ONU este în tranziţie, de la al optulea la al nouălea secretar general.

Sunt mândru să fi servit pe  “noi, popoarele lumii” în ultimii zece ani. Împreună, am pus fundamentele unui progres comun – pe care trebuie să-l construim lucând şi mai mult pentru emanciparea femeilor, implicarea tinerilor şi susţinând drepturile omului pentru toţi – spune actualul secretar general Ban Ki-moon, care are între marile realizări ale celor două mandate ale sale chiar promovarea dezvoltării sustenabile.

Mulţumesc oamenilor din toată lumea pentru sprijin şi îi îndemn să-i dea tot sprijinul şi secretarului general-desemnat Antonio Guterres în continuarea misiunii noastre globale pentru pace, dezvoltare sestenabilă şi drepturile omului – mai spune Ban Ki-moon în mesajul adresat cu ocazia Zilei ONU.

Ziua ONU marchează intrarea în vigoare a Cartei ONU, la 24 octombrie 1945, tratatul prin care se înfiinţa Organizaţia Naţiunilor Unite. Evenimentele organizate în această zi în cele 193 de state membre sunt dedicate promovării obiectivelor şi realizărilor Organizaţiei Naţiunilor Unite.

Sursa: stiri.tvr.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918

Ziarul Unirea

Publicat

în

23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918 În dupa-amiaza de 23 noiembrie, în iarna anului 1918, pe Câmpia Libertăţii de la Blaj, un aparat de zbor pilotat de un erou trecut apoi în uitare şi […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea