24-29 iulie | Maraton de ecologizare pe Valea Arieșului: 150 de persoane au strâns, în doar 6 zile, 11 tone de deșeuri
24-29 iulie | Maraton de ecologizare pe Valea Arieșului: 150 de persoane au strâns, în doar 6 zile, 11 tone de deșeuri
La sfârșitul lunii trecute, în perioada 24-29 iulie, s-a încheiat cu succes eco-evenimentul verii, un maratonul de ecologizare de pe Valea Arieșului organizat de Asociația iPlant.Today din Sebeș, în colaborare cu Asociația Apuseni Spirit din Câmpeni și aplicația EcoVoce, dezvoltată de Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.
Conform celor transmise de către organizatori, evenimentul a reunit aproximativ 150 de persoane, voluntari de la DPWorld, Endava Cluj, elevi de la HCC Abrud, Centrul Regional de Dezvoltare Montană Câmpeni, SalecoApuseni – centru de colectare, familia Petaca din Dăroaia, studenți și voluntari de la Penitenciarul Deva – care s-au implicat în cele 6 zile să colecteze de pe malul Arieșului deșeuri de plastic. Astfel, cu eforturi deosebite s-a reușit strângerea a 70 de saci tip jumbo bags, circa 42.000 litri de plastic/11.000 kg de deșeuri: aproximativ 93% plastic, 3% sticlă, 2% spumă și poliestiren, iar restul papuci, sârmă și doze de aluminiu.
De asemenea, organizatorii transmit mulțumiri sponsorilor, fără de care nu s-ar fi reușit această acțiune de mare amploare: www.autonom.ro – partener de mobilitate; www.AquaCarpatica.ro; www.DPworld.com/romania – Constanța și Aiud; www.Endava.com – Cluj; www.CyberFolks.ro – București și Bistrița Năsăud; www.MariusBogdan.com – parteneri de hidratare și nu în ultimul rând partenerilor media.
Activitățile EcoMaratonului au fost precedate de monitorizarea punctelor cu acumulări masive de deșeuri cu ajutorul aplicației EcoVoce pe www.ecovoce.ro. Prin aceasta se pot raporta probleme de mediu de pe Valea Arieșului. Aceasta înregistrează coordonatele GPS ale utilizatorului și colectează detalii despre cazul raportat, inclusiv imagini, video și text.
Utilizatorul poate posta anonim sau prin crearea unui cont cu datele de Facebook sau prin adresa de email.
Aplicația EcoVoce este o aplicație pilot dezvoltată de un grup de cercetători de la Facultatea de Știința și Ingineria Mediului și Facultatea de Geografie de la Universitatea Babeș-Bolyai, în cadrul unui proiect de cercetare finanțat de Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI) prin Programul PNIII Resurse Umane, subprogramul „Proiecte de cercetare pentru stimularea tinerelor echipe independente (TE)”. Proiectul include 4 comunități de pe Valea Arieșului: Baia de Arieș, Câmpeni, Lupșa și Bistra, din județul Alba.
În urma discuțiilor cu localnicii și având în vedere caracterul interconectat al problemelor – relația amonte-aval – zona de acoperire a aplicației a fost extinsă la întregul bazin hidrografic al Arieșului. Cetățenii vor putea sesiza aceste probleme de mediu raportate în aplicație autorităților cu competențe în domeniu din Alba: Garda de Mediu, Sistemul de Gospodărire a Apelor, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, Direcția de Sănătate Publică, primării.
De asemenea, prin submeniul „Despre poluare” aplicația oferă și informații utile despre categoriile de probleme identificate la nivel local precum: sfaturi practice – ce este de făcut într-o anumită situație; cuantumul amenzilor pentru încălcarea legii protecției mediului; autoritățile cu responsabilități pe fiecare problemă în parte; studii științifice validate despre aceste tipuri de probleme; impactul lor asupra sănătății umane.
Această componentă de informare și conștientizare completează rolul aplicației, acela de stimulare a implicării comunităților locale în soluționarea problemelor de mediu. Cercetătorii din cadrul proiectului își propun să analizeze și potențialul uman de implicare în soluționarea acestor probleme de mediu, prin identificarea rețelelor sociale din zona de studiu. Analiza acestor rețele le va permite să înțeleagă mai bine modalitățile de stimulare a interesului locuitorilor pentru protejarea mediului.
Ovidiu CULDA
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Curier Județean
FOTO | Muniție rămasă neexplodată în Poiana cu Goruni de la Vinerea: Cartuș de calibrul 14,5 milimetri din Al Doilea Război Mondial preluat de echipa pirotehnică a ISU Alba
Muniție rămasă neexplodată în Poiana cu Goruni de la Vinerea: Cartuș de calibrul 14,5 milimetri din Al Doilea Război Mondial preluat de echipa pirotehnică a ISU Alba Echipa pirotehnică din cadrul ISU Alba a intervenit, duminică, 13 iulie 2025, pentru asanarea muniției rămasă neexplodată în localitatea Vinerea, zona Poiana cu Goruni. Citește și: UPDATE FOTO […]
FOTO | Mircea Trifan, numit cu contract de mandat pentru 4 ani în funcția de director general la UM Cugir
Mircea Trifan, numit cu contract de mandat pentru 4 ani în funcția de director general la UM Cugir Liderul organizației PSD Cugir, Mircea Trifan, a fost numit, prin contract de mandat, în funcția de director general al Uzinei Mecanice Cugir pe o perioadă de 4 ani. Citește și: 12 oferte pentru contractul de 45 de […]
AGA de la UM Cugir a aprobat majorarea capitalului social cu 100 de milioane de lei: Banii, utilizați pentru „producția de armament, muniție și material de război”
AGA de la UM Cugir a aprobat majorarea capitalului social cu 100 de milioane de lei: Banii, utilizați pentru „producția de armament, muniție și material de război” Adunarea Generală a Acționarilor (AGA) de la Uzina Mecanică Cugir SA a aprobat, în 20 iunie 2025, majorarea capitalului social al societății cu 100 de milioane de lei. […]