23 iunie – Ziua funcționarului public
Ziua funcționarului public este instituită prin legea 145/2016 și marcată, în fiecare an, la 23 iunie.
Prima Cameră sesizată în acest caz a fost Senatul, care, la 21 martie 2016, a dat vot favorabil propunerii legislative privind instituirea acestei zile.
Potrivit inițiatorilor proiectului legislativ, instituirea unei zile a funcționarului public român are rolul de a contribui la îmbunătățirea imaginii autorităților și instituțiilor publice, în general, și a funcționarilor publici în particular.
„Prin organizarea de evenimente specifice care să recunoască importanța activității acestei categorii profesionale și acordarea de premii, distincții, medalii, titluri onorifice cu valoare simbolică, funcționarii publici vor fi motivați să ofere servicii de calitate cetățenilor, care își vor recăpăta astfel încrederea în profesionalismul, integritatea și eficiența serviciilor publice”, se arată în expunerea de motive.
La 8 iunie 2016, proiectul de lege privind instituirea Zilei funcționarului public a fost adoptat de plenul Camerei Deputaților, acesta fiind, de altfel, forul decizional. Legea prin care data de 23 iunie devine Ziua funcționarului public a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis la 11 iulie 2016 și publicată în Monitorul Oficial la 14 iulie 2016.
Legea prevede că Ziua funcționarului public poate fi marcată de autoritățile și instituțiile publice, prin organizarea unor programe și manifestări cultural-educative. Cu prilejul acestei sărbători, Agenția Națională a Funcționarilor Publici, autoritățile și instituțiile cu același specific din România pot acorda premii, distincții, medalii și titluri onorifice funcționarilor publici, pentru merite deosebite. Totodată, Guvernul, prin intermediul Agenției Naționale a Funcționarilor Publici, sindicatele și asociațiile profesionale, precum și autoritățile administrației publice centrale și locale vor lua măsurile necesare pentru organizarea în bune condiții a unor manifestări cu caracter simbolic, cu ocazia acestui eveniment. De asemenea, autoritățile administrației publice centrale și locale pot sprijini material sau logistic organizarea și desfășurarea acestor manifestări. Societatea Română de Radiodifuziune și Societatea Română de Televiziune, în calitate de servicii publice, pot include în programele lor emisiuni culturale ori aspecte de la manifestările dedicate acestei sărbători, se arată în textul de lege, potrivit Agerpres.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024
Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024 Pe finalul anului 2024, țara noastră atinge un record istoric în ceea ce privește construcția drumurilor express și autostrăzilor, respectiv aproape 200 de km. Ultimul record înregistrat, a fost în 2013, atunci când au fost inaugurați aproape 118 kilometri. […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum 2 zile
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 3 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Curier Județeanacum 3 zile
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun