Rămâi conectat

Ştirea zilei

22-23 august 2015: ”Târgul Lemnarilor”, în Munții Apuseni. Sărbătoare cu tradiție, de peste două decenii, pe plaiurile moțești. Anul acesta, se sfințesc și se inaugurează 12 izvoare

Alexandra Mates

Publicat

în

URS Construct

Targul Lemnarilor Apuseni02Plaiurile moțești vor fi cuprinse din nou de voie bună. După Târgul de Fete de pe Muntele Găina desfășurat weekendul trecut, moții se pregătesc pentru o altă sărbătoare cu tradiție în țara lor, Apuseni. Este vorba despre Târgul Lemnarilor din Horea-Mătișești, un eveniment de seamă pentru întreaga zonă, prin care locuitorii își sărbătoresc munca și îndeletnicirile moștenite de-a lungul secolelor.

Anul acesta, târgul se va desfășura în perioada 22-23 august, iar din program nu vor lipsi deja tradiționalele concursuri între cei mai pricepuţi meşteri lemnari, expoziţiile de gastronomie, ale meşterilor populari şi silvicultorilor, spectacolele folclorice, parada populară, hora moţească, dar și alte surprize pregătite de organizatori. Noutatea de anul acestea o reprezintă sfințirea și inaugurarea a 12 izvoare ”tămăduitoare”, amenajate din lemn și piatră pe DN 1R și drumurile comunale.

Cei care nu au ajuns încă la Târgul Lemnarilor și doresc să cunoască îndeaproape obiceiurile și tradițiile moților, să guste din preparatele lor și să se distreze pe ritmuri moțești sunt așteptați, în weekendul 22-23 august, la Horea-Mătișești.

Târgul Lemnarilor  este un eveniment important pentru întreaga zonă a Munților Apuseni și nu numai. În fiecare an, încă din 1995, moții își promovează viața cu obiceiurile și tradițiile lor, în special artele meșteșugărești, pentru care materia de lucru este lemnul. Oarecum, târgul sintetizează preocupările acestor oameni vrednici.

Printre momentele cele mai gustate de public se numără  întrecerile specifice ale locului între meșterii lemnari. Anual se desfășoară concursul ” Cel mai bun lemnar”, un concurs în cadrul căruia meșterii lemnari au șansa de a-și dezvălui talentul în arta lemnului prin aruncarea cu toporul, cioplitul de grinzi, tăiatul cu custura, fierăstrăul şi securea, ridicarea buşteanului de peste 400 de kg, ş.a.  Obiectele pe care participanții concursului le utilizează în cadrul acestuia sunt expuse la Muzeul Etnografic al Lemnarilor.

De asemenea, nu lipsesc de la târg preparatele produse tradiționale ce urmează a fi degustate de către vizitatori. Un preparat tradițional este plăcinta cu brânză moțească, însă tradiționalul balmoș moțesc este preferatul tuturor.

Manifestările debutează  pe Dâmbul lui Gâf și în comuna Horea, iar în cea de-a doua zi, centrul de greutate al evenimentelor se mută în satul Mătișești.

Vedeți AICI cum s-a desfășurat Târgul Lemnarilor în 2014.

Anul acesta, cu ocazia Târgului Lemnarilor vor fi inaugurate 12 izvoare, ”adevărate fântâni ale neamului”,  amenajate din lemn și piatră, pe drumul național 1R (Alba -Horea-Huedin) și pe drumurile comunale.

PROGRAM:

SÂMBĂTĂ, 22 august – comuna Horea

Ora 15.45

Popas la Poarta Izvoarelor de neam

Sucrtă incursiune în frumusețea unei destăinuiri:Corneliu Olar și Marcel Fodor

Sfințirea Izvorului: Poarta Izvoarealor de neam de către Înalt Preasfințitul Irineu, Arhiepiscop de Alba Iulia și un sobor de preoți

Pelerinaj al preoților cu agheasma de la sfințire la alte izoare cu rădăcini sfinte ale neamului românesc

Orele 17:00 – 23.45

Activități sportive în aer liber

Nopțile albe ale tinereții – discotecă în aer liber

Foc de artificii

DUMINICĂ, 23 august – sat Mătișești

Orele 10.00 – 19.00

Balmoș moțesc: ”Gustul trainic al tradiției”

Vizitarea expozițiilor meșterilor populari și silicultori: ”Destăinuire, trudă, frumusețe”

Concursul ”Cel mai bun lemnar din Apuseni”, ediția a XX-a , lumina îndeletnicirilor moțești

Tombola lemnarilor

Spectacol folcloric ”Dorul de la Mătișești”

Soliști în recital: Traian Jurchelea, Ionuț Langa, Ancuța Matei, Dorel Banci, Alina Ivan Velescu, Simona Rus

Ansamblul de dansuri Sibișel – conducător Sorica Fărcaș

Ansamblul ”Bănățeana” Timișoara

Ansamblul de dansuri Albac

Ansamblul artistic Școala Gimnazială Câmpeni – conducător porf. Gheorghe Bădău

Taraful ”Moțul” din Horea

Horă moțească ”Bate moțul țarina”

Pe parcursul zilei, plimbări cu ”hipo taxi moțesc”

Prezentator program artistic Nicolae Giurgiu

Evenimentul este organizat de Primăria și Consiliul Local Horea, Consiliul Județean Alba, Centrul de Cultură ”Augustin Bena” Alba, Societatea Cultural Patriotică ”Avram Iancu”, Arhiepiscopia Ortodoxă a Alba Iuliei.

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Controversata campanie PNL pe TikTok care a ajuns să îl promoveze pe Georgescu ar fi fost „ideea lui Rareș Bogdan”

Bera Larisa

Publicat

în

Controversata campanie PNL pe TikTok care a ajuns să îl promoveze pe Georgescu ar fi fost „ideea lui Rareș Bogdan” Rareș Bogdan, europarlamentar PNL, a oferit primele declarații despre controversata campanie TikTok, menționată în documentele CSAT. Acesta a admis că a fost implicat în promovarea campaniilor PNL pe rețelele sociale, dar neagă că ar fi […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea