21 iulie-22 iulie 2023| COD GALBEN de inundații în Alba: Ce râuri sunt vizate de avertisment
21 iulie-22 iulie 2023| COD GALBEN de inundații în Alba: Ce râuri sunt vizate de avertisment
INHGA avertizează asupra fenomenelor hidrometeorologice periculoase care pot afecta mai multe bazine hidrografice din România în perioada 21 iulie 2023, ora 16:00 – 22 iulie 2023, ora 16:00.
Printre fenomenele vizate se numără scurgeri importante pe versanți, torenți și pâraie, viituri rapide pe râurile mici, cu posibile efecte de inundații locale, precum și creșteri de debite și niveluri pe unele râuri din bazinele menționate, cu posibile depășiri ale cotelor de apărare.
Bazinele hidrografice afectate includ Vișeu, Iza, Tur, Someș, Crasna, Ier, Barcău, Crișul Repede, Crișul Negru, Crișul Alb, Mureș, Bega, Timiș, Bârzava, Jiu, Olt, Ialomița și Bistrița (afluent al Siretului).
Codul galben de avertizare este valabil în intervalul 21 iulie 2023, ora 16:00 – 22 iulie 2023, ora 16:00, pe o serie de râuri din diverse bazine hidrografice, cum ar fi Vișeu, Iza, Lăpuș, Tur, Someșul Mare, Someșul Mic, Someș, Crasna, Ier, Barcău, Crișul Repede, Crișul Negru, Crișul Alb, Mureș, Niraj, Arieș, Bega, Timiș, Bârzava, Jiu, Olt, Ialomița, Prahova, Buzău și Bistrița.
De asemenea, este emis și un cod portocaliu de avertizare valabil în intervalul 21 iulie 2023, ora 22:00 – 22 iulie 2023, ora 12:00, pe râurile Iza, Lăpuș, Crișul Alb, Mureș și Bega.
Avertizarea se concentrează asupra posibilității producerii unor fenomene severe, cum ar fi scurgeri importante pe versanți, torenți și pâraie, viituri rapide pe râurile mici, ce pot duce la inundații locale cu efecte serioase. Aceste fenomene sunt susceptibile să apară mai ales în județele Hunedoara, Arad și Timiș.
INHGA atrage atenția că fenomenele hidrologice periculoase pot apărea și pe afluenții de grad inferior ai râurilor marcate pe hartă, ceea ce poate agrava situația în anumite zone.
Din cauza situației hidrometeorologice actuale și a prognozei meteorologice pentru următoarele 24 de ore, este important ca autoritățile și populația să fie vigilente și să urmărească cu atenție evoluția situației hidrometeorologice. Se recomandă respectarea regulamentelor privind gestionarea situațiilor de urgență generate de fenomene hidrometeorologice periculoase, inclusiv procedurile de intervenție în caz de inundații, secetă hidrologică, incidente/accidente la construcții hidrotehnice și poluări accidentale ale cursurilor de apă și zonei costiere.
INHGA reiterează că va actualiza prognoza hidrologică în funcție de evoluția fenomenelor hidrometeorologice și le recomandă cetățenilor să fie la curent cu informațiile oficiale și să respecte măsurile de siguranță emise de autorități pentru a evita potențialele riscuri asociate cu aceste fenomene hidrometeorologice.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Cum a ajuns o femeie din Alba să fie șantajată cu imagini compromițătoare de un tânăr de 20 de ani: ”Și-a făcut două fotografii doar în bikini şi în pantofi și i le-a trimis acestuia”
Cum a ajuns o femeie din Alba să fie șantajată cu imagini compromițătoare de un tânăr de 20 de ani: ”Și-a făcut două fotografii doar în bikini şi în pantofi și i le-a trimis acestuia” Un tânăr în vârstă de 22 de ani a fost condmanat penal pentru șantaj, victima acestuia fiind o femeie din […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum o zi
Bradul de Crăciun. Cum și când se împodobește. Istoria împodobirii bradului
-
Sănătatea și naturăacum 2 zile
15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
12 decembrie: Sfântul Spiridon, cel ce pleacă din raclă pentru a ajuta credincioșii care îl cheamă prin rugăciune
-
Ştirea zileiacum 3 ore
Bradul de Crăciun: Povești, tradiții și legende. Primul brad de Crăciun împodobit de români
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
13 decembrie: Ziua Tipografilor