Rămâi conectat

Actualitate

21 februarie: Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Sfântul Cuvios Timotei, cel din Simboli

Ziarul Unirea

Publicat

în

21 februarie: Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Sfântul Cuvios Timotei, cel din Simboli

Despre viața Sfântului Cuvios Timotei se cunosc relativ puține lucruri. Ceea ce a rămas în amintirea Bisericii au fost faptele sale deosebite și înălțimea virtuților la care a ajuns.

Citește și: Când este Paștele Ortodox și Paștele Catolic în anul 2024, 2025, 2026, 2027, 2028, 2029, 2030

Un sinaxar occidental ne spune că „Acel fericit s-a născut în Italia din părinți creștini, credincioși și evlavioși, preocupați să îl învețe toată Scriptura insuflată de Dumnezeu și folositoare sufletului. Atât de drag i-a fost studiul Sfintei Scripturi încât a adunat bogățiile sale și ale părinților, a strâns săracii, și într-o singură zi le-a împărțit întreaga lor avere. După aceasta s-a dedicat vieții singuratice. Cu desăvârșită înfrânare și rugăciune arzătoare și-a stins năvălirea patimilor până a ajuns la nepătimire devenind un vas al Duhului Sfânt.

Și-a păstrat până la moarte fecioria sufletului și a trupului, de aceea a primit darul vindecării bolilor, a slobozit pe oameni de demoni și de orice alt rău. Iar pentru că virtutea nu poate rămâne ascunsă, a devenit și papă al Romei. Remarcându-se și în slujirea episcopală, la bătrânețe a trecut la Domnul.”

Alte detalii despre viața Sfântului Timotei reies din textele slujbei și din sinaxarul răsăritean, ce îi sunt dedicate, adică din rugăciunile prin care Biserica i-a slăvit viața și i-a păstrat amintirea plină de pilde pentru creștinii din toate timpurile.

Citește și: Mesaje de 1 martie, Mărțisor. Ce sms-uri, felicitări şi urări puteţi trimite cu ocazia venirii primăverii

Știm despre Cuviosul Timotei că a fost un monah desăvârșit și că dragostea sa pentru Dumnezeu și pentru viața dedicată în totalitate curățirii de patimi le-a avut din fragedă tinerețe. A ales să ducă viață și nevoință pustnicească, trăind în singurătate în asprimea sălbăticiei munților și pădurilor. Lipsurilor trupești le-a opus bogăția vieții de rugăciune neîncetată și năzuința continuă pentru unirea cu Dumnezeu. Pentru iubirea sa Bunul Dumnezeu l-a învrednicit de uimitoare daruri precum cel al lacrimilor.

Singurătatea nevoinței sale nu a însemnat nepăsarea față de suferințele oamenilor. Nu doar Sfântul Timotei s-a bucurat de sporirea sa duhovnicească, ci toți cei care veneau și îi cereau ajutorul. A alungat demoni, a săvârșit tămăduiri, a mijlocit rodirea pântecelui celor ce nu puteau avea copii.

Citește și: MESAJE de 8 MARTIE, Ziua Femeii. Urări, felicitări, SMS-uri pentru femeile din viața voastră: mame, iubite, colege sau profesoare

La fel, singurătatea sa nu l-a lipsit de comuniunea cu părinții duhovnicești ai vremii sale. În mânăstirea Symboli din Bitinia a cunoscut și a fost ucenic unor sfinți precum Cuviosul Teoctist și Platon Mărturisitorul.

Sfântul Cuvios Timotei a trăit o viață îndelungată, plină de binecuvântare și a adormit în Domnul la sfârșitul celui de-al optulea secol.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

UPDATE FOTO | Accident MORTAL pe DN 14 B: Un biciclist a DECEDAT după ce a fost lovit de mașină la ieșire din Blaj spre Crăciunelu de Jos, iar altul este rănit

Bera Larisa

Publicat

în

UPDATE FOTO | Accident MORTAL pe DN 14 B: Un biciclist a DECEDAT după ce a fost lovit de mașină la ieșire din Blaj spre Crăciunelu de Jos, iar altul este rănit Un accident mortal a avut loc marți la amiază pe DN 14 B, la ieșire din Blaj spre Crăciunelu de Jos. Un biciclist […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea