21 aprilie: Ziua mondială a creativităţii şi inovaţiei
Organizaţia Naţiunilor Unite aniversează, la data de 21 aprilie 2023, pentru a cincea oară, ziua mondială a creativităţii şi inovaţiei.
Anual, la 21 aprilie este celebrată Ziua Mondială a Creativităţii şi Inovării. În acest fel, Organizația Națiunilor Unite (ONU) subliniază ideea că un viitor sustenabil pentru planetă poate fi obţinut în special printr-o abordare ştiinţifică, economică şi culturală care este, în permanenţă, creativă şi inovatoare.
Ziua Mondială a Creativității și Inovării a fost instituită în 2017 de către ONU pentru a onora activitățile creative și inovatoare ale oamenilor din întreaga lume.
Prin marcarea Zilei Mondiale a Creativității și Inovării, ONU își propune să crească gradul de conștientizare cu privire la rolul creativității și inovării în toate aspectele dezvoltării umane.
Este marcată la şase zile de la data naşterii celui mai de seamă reprezentant al Renaşterii italiene din perioada de apogeu a acesteia, Leonardo da Vinci (15 aprilie 1452) şi cu o zi înaintea Zilei Planetei Pământ. În acest fel, ONU doreşte să sublinieze faptul că un viitor sustenabil pentru planetă poate fi obţinut în special printr-o abordare ştiinţifică, economică şi culturală care este în permanenţă creativă şi inovatoare.
În 2013, a fost publicat Raportul ONU asupra economiei creative, realizat de UNESCO şi de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare. Din paginile acestuia reiese faptul că atât creativitatea, cât şi inovaţia, fie la nivel individual, fie la nivel colectiv, urmează să se numere printre principalele resurse ale naţiunilor în secolul al XXI-lea. Creativitatea în economie înseamnă nu doar spirit antreprenorial, ci şi identificarea de noi oportunităţi de utilizare mai eficientă a resurselor naturale din prezent.
ONU subliniază şi importanţa culturii şi audiovizualului, unde, din nou, creativitatea joacă un rol decisiv. Aceste domenii nu doar că au potenţialul de a crea locuri de muncă şi de a produce profit, dar au şi meritul de a îmbunătăţi dialogul şi înţelegerea între naţiuni, după cum reiese din documentul ”Globalizarea şi interdependenţa: cultura şi dezvoltarea durabilă”, publicat de ONU la 31 iulie 2014 şi care poate fi accesat la adresa http://undocs.org/A/69/216.
Sursa: agerpres.ro observatorconstanta.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
PENSII 2025 | Cum îți mărești stagiul de cotizare la pensie. Care perioade sunt considerate ani de muncă după noua lege
PENSII 2025 | Cum îți mărești stagiul de cotizare la pensie. Care perioade sunt considerate ani de muncă după noua lege Modificările aduse recent legii pensiilor aduc vești bune pentru persoanelor care au absolvit studii de masterat sau alte cicluri universitare. Aceste perioade de studiu, odată completate cu diplomă, pot fi incluse în stagiul de […]