Rămâi conectat

Cultură Educație

205 ani – marele patriot moț Simion Balint, preot erou, revoluționar pașoptist

Ioana Oprean

Publicat

în

În urmă cu 205 ani, la 30 septembrie 1810, se năștea Simion Balint, personalitate marcantă a bisericii și a revoluției române de la 1848-1849 din Transilvania.

Simion BalintLa seminarul Teologic din Blaj i-a avut ca profesori pe Timotei Cipariu și Ioan Rusu. A fost preot la Roșia Montană (1834-1848) apoi ca apropiat al lui Avram Iancu participă activ la revoluția română, fiind printre organizatorii Adunării Naționale de pe Câmpia Libertății din Blaj din 3/15 mai 1848.

Alba Iulia Music & Film Festival 2025

Este arestat împreună cu Iosif Moga și închis la Abrud, apoi la Aiud de unde este eliberat la intervenția lui Avram Iancu.

Comitetul Național Român din Transilvania îl numește, în 10 decembrie 1848, Prefect al Legiunii Auraria et Salinae care se întindea între Turda, Trascău, Baia de Arieș și Valea Ierii.

Participă efectiv la luptele armate din Apuseni contribuind la victoriile împotriva gărzilor maghiare conduse la Hatvany și Kemeny Farkas.

Pentru meritele sale de luptător în revoluția din Transilvania este decorat (la Sibiu, 24 iulie 1852) de către împăratul Austriei cu ”Ordinul Franz Joseph” în grad de cavaler, cu crucea de aur cu coroană și Ordinul rus ”Sfânta Ana”.

 

Împreună cu Avram Iancu și Axente Sever preconizează înființarea unei societăți literare române, semnează Memoriul care va avea ca rezultat înființarea ASTRA al cărui membru fondator a fost.

 

Ca protopop de Roșia Montană s-a ocupat de învățământ înființând mai multe școli confesionale în Apuseni.

 

A trecut la cale veșnice pe 16 aprilie 1880.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

FOTO | Echipajul Școlii Gimnaziale „Singidava” din Cugir, locul III la etapa națională a concursului „Sanitarii Pricepuți” 2025: ”O recunoaștere a muncii, seriozității și implicării”

Ioana Oprean

Publicat

în

Echipajul Școlii Gimnaziale „Singidava” din Cugir, locul III la etapa națională a concursului „Sanitarii Pricepuți” 2025: ”O recunoaștere a muncii, seriozității și implicării” Echipajul județului Alba, de la Școala Gimnazială „Singidava” din Cugir a obținut locul III la etapa națională a concursului „Sanitarii Pricepuți” 2025, competiție de tradiție organizată de Crucea Roșie Română. Concursul a […]

Citește mai mult

Cultură Educație

FOTO | Rareș Achiței, de la Colegiul Militar din Alba Iulia, premiul I la Concursul „Eroul de ieri și de azi”: Povestea de viață a străbunicului așternută în lucrarea „Eroul meu bucovinean”

Ioana Oprean

Publicat

în

Rareș Achiței, de la Colegiul Militar din Alba Iulia, premiul I la Concursul „Eroul de ieri și de azi”: Povestea de viață a străbunicului așternută în lucrarea „Eroul meu bucovinean” Rareș Achiței, elev la Colegiul Militar din Alba Iulia, a câștigat premiul I la Concursul „Eroul de ieri și de azi”. Povestea de viață a […]

Citește mai mult

Cultură Educație

Sărbătoarea Muzicii 2025 continuă la Alba Iulia: Bărbierul din Sevilla, astăzi, pe scena din Piața Cetății

Ioana Oprean

Publicat

în

Sărbătoarea Muzicii 2025 continuă la Alba Iulia: Bărbierul din Sevilla, astăzi, pe scena din Piața Cetății Sărbătoarea Muzicii a început vineri, 11 iulie 2025, la Alba Iulia. În prima seară, pe scena din Piața Cetății din Alba Iulia, a urcat una dintre cele mai notabile voci ale României: Irina Baianț. Sute de persoane au umplut […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea