Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Cultură Educație

205 ani – marele patriot moț Simion Balint, preot erou, revoluționar pașoptist

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

În urmă cu 205 ani, la 30 septembrie 1810, se năștea Simion Balint, personalitate marcantă a bisericii și a revoluției române de la 1848-1849 din Transilvania.

Simion BalintLa seminarul Teologic din Blaj i-a avut ca profesori pe Timotei Cipariu și Ioan Rusu. A fost preot la Roșia Montană (1834-1848) apoi ca apropiat al lui Avram Iancu participă activ la revoluția română, fiind printre organizatorii Adunării Naționale de pe Câmpia Libertății din Blaj din 3/15 mai 1848.

Este arestat împreună cu Iosif Moga și închis la Abrud, apoi la Aiud de unde este eliberat la intervenția lui Avram Iancu.

Comitetul Național Român din Transilvania îl numește, în 10 decembrie 1848, Prefect al Legiunii Auraria et Salinae care se întindea între Turda, Trascău, Baia de Arieș și Valea Ierii.

Participă efectiv la luptele armate din Apuseni contribuind la victoriile împotriva gărzilor maghiare conduse la Hatvany și Kemeny Farkas.

Pentru meritele sale de luptător în revoluția din Transilvania este decorat (la Sibiu, 24 iulie 1852) de către împăratul Austriei cu ”Ordinul Franz Joseph” în grad de cavaler, cu crucea de aur cu coroană și Ordinul rus ”Sfânta Ana”.

 

Împreună cu Avram Iancu și Axente Sever preconizează înființarea unei societăți literare române, semnează Memoriul care va avea ca rezultat înființarea ASTRA al cărui membru fondator a fost.

 

Ca protopop de Roșia Montană s-a ocupat de învățământ înființând mai multe școli confesionale în Apuseni.

 

A trecut la cale veșnice pe 16 aprilie 1880.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

24 aprilie: Începe vernisajul „Materie și Icoană” la Muzeul Municipal „Ioan Raica”. Ateliere de pictare a icoanelor pentru elevi

Bogdan Ilea

Publicat

în

24 aprilie: Începe vernisajul „Materie și Icoană” la Muzeul Municipal „Ioan Raica”. Ateliere de pictare a icoanelor pentru elevi Din data de 24 aprilie până în 15 mai, sebeșenii dornici vor putea participa la vernisajul „Materie și Icoană”, organizat la Muzeul Municipal „Ioan Raica.” Se vor realiza mai multe ateliere pentru învățarea elevilor vechea tehnică […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea